×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 26 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:48
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Cu Ștefan Iancu, despre Gabriel și serafimii
Drame reale din seminarii ortodoxe într-un film românesc

A jucat în filme alături de actori străini celebri precum Steven Segal, Oscar Isaac, Abraham Murray, Ben Kinsley sau Keira Knightley, dar și de actori români, precum Dragoș Bucur, Cătălina Grama și Daniel Busuioc. „Un pas în urma serafimilor“ îi va aduce însă consacrarea. Este filmul în care va debuta ca protagonist în rolul lui Gabriel, anul acesta, cu premiera pe 22 septembrie.

În interviul pe care ni l-a acordat, Ștefan Iancu ne oferă în premieră câteva amănunte și ne vorbește despre speranța sa ca „Un pas în urma serafimilor“ să schimbe în bine viziunea publicului despre filmele realizate aici, acasă, despre tinerii români. Un film românesc după model american.

- Cotidianul: Un pas în urma serafimilor, primul lungmetraj în care ești protagonistul poveștii. Ce înseamnă acest film pentru tine?

- Ștefan Iancu: A fost o experiență prin care am reușit să cunosc oameni care m-au ajutat atât pe plan profesional, cât și personal. Cred mult în succesul acestui film.

– Pentru ce personaj ai dat probă la casting și de ce crezi că ai fost ales să-l interpretezi pe Gabriel?

– Am dat casting pentru aproape fiecare personaj dintre seminariști, iar pentru Gabriel am dat la final. Nu pot să-mi dau seama exact ce a văzut directorul de casting în mine, dar probabil a văzut o potrivire și ca aspect, dar și ca interpretare.

– Synopsisul spune: „elevii învaţă că minciuna, furtul, manipularea şi trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să şi le însuşească pentru a rezista în seminar“. Ce determină un grup de seminariști să-și însușească niște comportamente considerate de seminar ca fiind păcate?

– Contextul în care se află. Intră în seminar cu o anumită părere și, treptat, realizează că dacă vor să rămână în seminar și dacă vor să continue pe calea asta, trebuie să se adapteze situațiilor din seminar și de asta ajung să mintă, să manipuleze.

– Chiar atât de grele sunt situațiile respective, încât să ajungă să mintă, să manipuleze?

– Cam este care pe care. Dacă vrei să rămâi în seminar, trebuie să minți, să trădezi, astfel încât chiar cel mai bun prieten să fie dat afară din seminar. Este ca o junglă.

– Povestea din seminar este singurul caz real pe care-l cunoști?

– Povestea este veche. De prin anii ’90. Este singurul caz pe care-l cunosc. Daniel Sandu a trăit-o, dar poate alții au avut o experiență diferită la alte seminarii.

– Care este povestea lui Gabriel?

– Gabriel este un tânăr de 16 ani care intră în seminar cu anumite gânduri și cu un anumit nivel de puritate, cu anumite valori. Nu are gânduri pătate. Ulterior, realizează că dacă vrea să rămână în seminar, trebuie să se schimbe. Nu-i place chestia asta și tocmai de asta tinde cumva spre a se îndepărta de tot ce este asociat bisericii. Nu e neapărat vina lui că se întâmplă asta, dar a simțit pe pielea lui tot ce s-a întâmplat acolo. E un băiat foarte curios. Știi cum e atunci când schimbi mediul, intri într-un loc nou, îți faci prieteni, îți faci dușmani. Și vrei să experimentezi lucruri noi.

– Tu și personajul Gabriel v-ați întâlnit cumva în aceeași perioadă a vârstei: adolescența. Care sunt diferențele dintre voi doi și cât te regăsești în el?

– Gabriel în scenariu este scris așa cum a fost Daniel în adolescență. Având în vedere că mi-a dat cumva frâu liber la conturarea personajului, am reușit să-l aduc aproape de mine. Este trei sferturi parte din mine. Felul în care acționează sau reacționează e similar cu al meu. Mai este o bucată din personaj pe care nu am putut și nici nu am vrut să o schimb, care este o bucată din Daniel.

– A fost greu să-l joci?

– El are un proces în timpul seminarului în care evoluează și se schimbă foarte mult. Nefilmând cronologic, erau secvențe în care Gabriel era într-un anumit fel și următoarea secvență trebuia să fie cum era acum un an de zile. Era dificil să fac trecerea de la Gabriel în punctul „x“ și Gabriel în punctul „y“. Eu mi-am creat personajul în așa fel încât să aibă un parcurs.

– Ai putea să ne dai un spoiler și să ne spui scena ta preferată din film?

– Secvența cu Vlad Ivanov, când eram doar noi doi. Era prima oară când în scenă eram doar noi doi. Eram reticent, aveam emoții. Nu știam cum să mă raportez, să nu fac ceva greșit. Dar asta era doar în mintea mea. El m-a ajutat foarte mult. În momentul în care repetam textul, se crea un fel de energie pe care, după, o transpuneam în secvența respectivă. Chiar dacă secvența vorbea despre o confruntare, Vlad Ivanov m-a ajutat.

– Ce ți-a plăcut cel mai mult când ai jucat cu Vlad Ivanov?

– Am cunoscut profesionalismul în persoană. Am avut de la cine învăța. E un om blând, care emană siguranță și eleganță în felul în care se raportează la felul în care joacă. Pe lângă faptul că mai interacționam în secvențe, a fost foarte important că îl urmăream de pe margine când juca, sau chiar când se ducea la masă. Este important să cunoști omul și dinainte. Este foarte important cum se raportează la tine în contextul scenei respective.

– Cum a fost experiența acestui film față de celelalte în care ai jucat?

– Sunt foarte recunoscător pentru ocazia asta. Mai mult decât orice, mă bucur că Daniel a avut încredere în mine, că mi-a încredințat persoana lui mie. În contextul carierei mele, bineînțeles că este un pas enorm pentru evoluția mea ca actor în devenire. E copleșitor să fii mereu acolo, să fii în fiecare zi, să știi că apari în fiecare moment, e greu. Dar nu m-am plâns. M-am bucurat foarte mult de fiecare moment.

– Cu ce ne va surprinde, în toamnă, de pe 22 septembrie, gașca de seminariști?

– Îmi place să cred că va aduce ceva nou filmului românesc. Nu putem spune că au fost făcute foarte multe filme românești cu și despre tineri. Mi-aș dori să schimbe viziunea filmului românesc. Ăsta a fost unul dintre scopurile filmului: să facem un film românesc, să facem un film bun, foarte bun, să-ți placă să-l vezi și să fie cu tineri. Cum sunt și filmele americane.

„Un pas în urma serafimilor“ spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial, încearcă să se adapteze mediului, dar, în cele din urmă, își dă seama că sistemul este complet corupt și abuziv. Nu după multă vreme, el și alți trei colegi sunt etichetați de consiliul școlii drept elevi-problemă. Prinși în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, și un profesor laic viclean și corupt, elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar. Povestea este un caz real și este inspirată din experiența regizorului Daniel Sandu în seminarul ortodox din Roman, poveste cu care își face și debutul în filmul de lungmetraj.

CARTE DE VIZITĂ

Nume și prenume: Ștefan Iancu
Vârsta: 19 ani
Studii: Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc“
Experiență în cinematografie: Kira Lina, Walking with the enemy, Tatăl meu e cel mai tare, The Godmother, Born to Raise Hell, Amintiri din epoca de aur, Against the Dark, Skins, The Half Life of Timofey Berezin, The Wonderful World of Disney.
Pasiuni: Călătoriile, filmele, mersul la teatru, fotbalul, ping-pong, cititul
Ideal în viață: Să ajungă actor


Evelina ChiricaPublicat Sâmbătă, 19 august 2017
5463
 | 3
 | 16
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ileana
+1
Au aparut deja antiromanii la orizont. Au ajuns Monica Gabor, Raduleasca si Madalina Ghenea sa ne faca mai multa cinste in strainatate decat astia cu filmele lor cacacioase.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
"Balanta'
+2
Imi amintesc de celebrul "Balanta" in care cu patos si talent, romanii erau prezentati ca niste brute, niste salbatici. Scopul acestor filme e dublu; creaza atit imagine proasta in exterior, dar, mai ales, submineaza stima romanilor pentru ei insisi, ca neam.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
La sat s-a nascut pdrastu
+6
Haideti, c-a inteles de tot romanul ce trebuia sa mai inteleaga de la profesoru occidental, pe langa ca e un hot, idiot, sarac cu duhul, cersetorul si tiganul evropei, coruptul si nealiniatul la cerintele unei inalte tinute stiintifice, spirituale, culturale apusene... bla, blam, acum e timpul ca poporul roman sa inteleaga de vorba buna si ca e, din mosi-stramosi, de la Decebal si Traian nu-i asa? un neam de pederasti sau pedestrasi care a facut fata sau spate, tuturor navalitorilor acestor pamanturi ce ne apartineau. Deducem ca, ni se imputa pana la urma noua ca natie ca, i-am convertit si pe restul... noroc ca nu s-a facut rabat la copii.
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
radu
-5
Joaca si parintele Pomohaci?!
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
La sat s-a nascut pederastu @ radu
0
Negresit. Asa precum l-ai in cur ajat la clasa de teatru antic indian! Iar pt spectacolul de licenta UNATC, am inteles ca suntem invitati la „Și caii se împușcă, nu-i așa?” de Horace McCoy. Intrarea este liberă, - - pe bază de rezervare, -- în limita locurilor disponibile. Esti, cumva, Raducu cel Frumos? Hipopotaci.
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
La sat s-a nascut pdrastu @ radu
0
Negresit. Asa precum l-ai in cur ajat la clasa de teatru antic indian! Iar pt spectacolul de licenta UNATC, am inteles ca suntem invitati la „Și caii se împușcă, nu-i așa?” de Horace McCoy. Intrarea este liberă, - - pe bază de rezervare, -- în limita locurilor disponibile. Esti, cumva, Raducu cel Frumos? Hipopotaci.
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
IQ100
+10
Un film românesc după model american...m-am lamurit.cand am vazut ca Joaca si Vlad Ivanov ((4,3,2) Expresul zapezii, Triplu X, numai rolurinegative) m-am lamurit si mai bine...citind si mott-o=ul" elevii învaţă că minciuna, furtul, manipularea şi trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să şi le însuşească pentru a rezista în seminar“. Atentie , personal , ca apostat exact din o cauza (mutatis mutandis) similara , la biserica mea de cartier, as fi ultima persoana care sa neg aceste realitai.faz este insa alta.Asa ceva se intampla IN TOATE seminarele ORICARUI CULT, ptca ASTA este un cult, o structura cvasisecreta de manipulare. Manipularea dubla incepein momentul in care pacatele proprii ortodoxiei sunt EXHIBATE, iar cele ale altor culte sunt BAGATE SUB PRES. De exemplu, cele proprii catolicilor (pedofilia magica rituala , colaborare cu mafia, spalarea banilor, cenzura Cunoasterii Universale) , islamicilor (incurajarea terorismul) , evanghelicilor (prozelitismul in cadrul populatiilor inculte si vulnerabile, prostituate, dependenti, persoane incarcerate, bastinasi din fostele colonii) si chiar a papuaşismului (discriminarae si autoconsiderarea ca aleşi, pastrarea secretelor textelor originale, adevarate standarte ale ...dublului standart).Poate nu lasati textul...
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
moser
+15
incep sa cred ca este o ofensiva totala impotriva BO..ori sa ma intorc la ELEVUL DIMA DINTRA SAPTEA ..Brates?? ca am juigtat.. deci ce s o mai dam dfupa cires...ute care pa care ...
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
IQ100 @ moser
+9
ESTE.
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Horus
+26
incep sa cred ca e reala informatia ca e pus de un razboi impotriva BOR!
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Nas'ty @ Horus
+15
Nu numai impotriva "BOR", este impotriva credintzei si istoriei noastre; se stie ca cel mai mare aport in mentinerea credintzei, educatziei si a identitatzi romanesti au avuto preotii, mai ales preotii din Transilvania si multi au platit chiar cu viatza! Ar trebui interzis prin lege orice manifestatzie, actiune, etc. impotriva indentitatzii romanesti si integritatzi tarii!
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Magda @ Horus
+2
Nu e niciun război dus împotriva BOR...se face doar curățenie, ieșind la lumină anumite lucruri care sunt reale dar nu se spun, decât pe șoptite și pe la colțuri, pentru a nu zdruncina idealiștii ori viitori seminariști, pentru că ”nimic nu este acoperit care să nu iasă la iveală şi nimic ascuns care să nu ajungă cunoscut.” E literă de lege și se aplică oricui, oricând...verificat! Ce? Nu e smintită lumea când vede pomporeala din BOR, mașinile lor de lux, plăcerea nedisimulată a acestora atunci când începe pupăreala de mâini sau de poalele veșmintelor lor din partea preoților, etc...ceea ce a idolatrie-aduce! Nu se smintesc oamenii când văd cum călugări deveniți episcopi, tot ADUNĂ bani prin preoți, și de la preoți de la credincioși, de parcă-i duce cu ei pe lumea-ailaltă! De unde iubirea asta de arginți la ei? Le este impusă de sus? Să ne spună și nouă de către CINE, cu nume și prenume! Și, de unde atâta slavă deșartă la un călugăr care-a jurat pentru cele trei voturi, printre care și cel al sărăciei de bună-voie?!
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Magda @ Horus
0
De ce vorbesc despre episcopi? Pentru că se pare...ei sunt pricină de sminteală pentru ăi mai mici ierarhic (preoți, diaconi, seminariști, mireni), chiar dacă citesc des din Evanghelie ori din Epistole, unde se tot repetă ce pedeapsă îi așteaptă pe cei care smintesc pe unul din acei frați mai mici ai Lui...uitând, negând sau făcându-se că nu înțeleg URMAREA = că, mai bine și-ar fi atârnat o piatră de moară de gât afundându-se în mare, decât să fi făcut asta!
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Magda @ Horus
0
Dar vedeți voi, așa cu ei, precum și cu noi...una zicem, alta facem sau fumăm! Ei...diaconii, preoții, episcopii, pân la patriarh sunt ieșiți din rândurile noastre...dorindu-i nu numai sfințiți, ci chiar SFINȚI, necrezând că secularismul, modernismul ăsta deșănțat, filmele, muzica, moda nu-i ating și pe ei, intrând în contact cu noi! Să dorești să ai de-a face cu un cler ca de pe vremea Patericelor, înseamnă să existe femei din/cu familii de o anumită factură, iar viitorul cler, să nu fi făcut școală sau ”perfecționări” în străinătate venind de-acolo cu idei ”inovatoare” ori curat blasfemiatoare ȘI...să îndrăznești să faci curățenie DE SUS până jos, de la vlădică pân la ultimul pui de seminarist, indiferent PILA cui este ! La fel e și cu familia ortodoxă de azi!
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
IQ100 @ Horus
+3
magda, cutotrerspectul pt cfredinta ta, poate unii din preoti cred.Majoritatea episcopilorNU CRED.Altfel nu ar 'pacatui" in halul asta.Sau poate cred in Altcineva..
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
La Sat S-a Nascut Pdrastu @ Horus
+4
IQ 100@ dar daca acei episcopi sint din tagma celor acoperiti apartinind unor servicii vestice, numiti in fruntea bisericii ortodoxe cu un scop precis, bine gandit si directionat imediat dupa 1990, in a destabiliza clerul ortodox si in a risipi increderea enoriasilor in cuvantul monahului si cel al bisericii milenare ortodoxe. Facand loc celor de orientare apuseana, obtinand foarte usor prozeliti prin prostimea usor influentabila si credula, deci traiasca catolicismul , neo-protestantismul ... Ostile Domnului via mult admirata cultura USA, etc.
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
Recomandate
36.419 mandate de ascultare emise în 12 ani
Publicat acum 4 ore şi 15 minute
Procurorul general: Este fără precedent
Publicat acum 8 ore şi 44 minute
Trump, discurs ieftin, stupid
Publicat acum 5 ore şi 23 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 5 minute