„Dream Theater” şi „Creativity Day”

“Dream Theater”, una dintre cele mai bune trupe de rock progresiv din lume, revine în România, după 12 ani. Evenimentul va avea loc pe 28 iulie, la “Romexpo”.

Show-ul face parte dintr-un amplu turneu, intitulat “An evening with Dream Theater – Along for the Ride Tour 2014”. Conceptul show-ului este de a introduce fanii total în lumea “Dream Theater”, purtându-i într-o incursiune muzicală ce va cuprinde toate hiturile trupei.

„Va fi un show profund, cu stimuli atât auditivi, cât şi vizuali, iar publicul va simţi că a intrat în dimensiunea «Dream Theater» din prima clipă. Sunetul inegalabil al muzicii «Dream Theater» va fi potenţat de efecte tehnice, show de lumini şi imagini video, care vor crea o atmosferă incredibilă”, promit organizatorii.

În 1986, John Myung (basse) şi John Petrucci (chitară) s-au întâlnit cu Mike Portnoy (baterie) la “Berklee School of Music” din Boston şi s-au hotărât să formeze o trupă.

Grupul s-a numit iniţial “Majesty”. După şase luni, solistul vocal principal, Chris Collins, i-a părăsit. A fost înlocuit de Charlie Dominici şi au înregistrat primul lor album, “When Dream and Day Unite”. Au constatat cu acest prilej că mai exista un grup cu acelaşi nume în Las Vegas şi au optat atunci pentru un nou nume, “Dream Theater”. Nefiind foarte mulţumiţi de Dominici, l-au angajat pe cântăreţul canadian James LaBrie, cu care au înregistrat, în 1992, cel de al doilea album, “Images and Words”, considerat capodopera lor.
Compus din muzicieni cu gusturi diverse, grupul a evoluat către un stil nou, metal progresiv, devenind un pionier al genului. Imaginea şi direcţia artistică au fost controlate de Portnoy şi Petrucci, trupa începând să-şi producă singură albumele. După “Awake” (1994), a plecat din formaţie Kevin Moore (clape), fiind înlocuit cu Derek Sherinian, care va fi, la rândul lui, schimbat cu Rudess. Urmează o serie de albume de succes: “A change of Seasons” (1995), “Falling into Infinity” (1997), “Scenes from a memory” (1999), “Six degrees of inner turbulence” (2002), “Train of thought” (2003), “Octavarium” (2005).

Fiecare album propune o muzică densă, variată şi plină de forţă, care place în egală măsură metaliştilor şi muzicienilor în căutare de virtuozitate. Reputaţia lor scenică este incredibilă. Trupa condusă de Portnoy a reuşit să păstreze până astăzi forţa şi originalitatea muzicii sale, graţie unui sound foarte special. “Problema noastră, afirma Portnoy, nu este să găsim idei noi, ci să alegem între cele pe care le avem deja”.

James LaBrie, vocalistul trupei Dream Theater

Grupul este compus actualmente din John Petrucci (chitară), John Myung (basse), Jordan Rudess (clape), Mike Mangini (baterie) şi James LaBrie (voce).

Cel de al 12-lea album al trupei, produs ca de obicei de John Petrucci şi mixat de Richard Chycki (“Aerosmith” şi “Rush”), a apărut în septembrie 2013. El a fost primit cu entuziasm de public şi de critici, care l-au numit: “Excepţional, un album care te trimite într-o altă dimensiune muzicală, un tărâm cosmic rezervat celor mai buni”.

În prima săptămână de la lansare, albumul a ajuns pe locul 7 în topul “Billboard 200”, devenind a doua cea mai bună poziţionare din istoria trupei. La sfârşitul anului, single-ul “The Enemy Inside” a fost nominalizat la “Premiile Grammy”, categoria “Best Metal Performance”, devenind a doua nominalizare la “Grammy” din istoria formaţiei. Piesa a intrat în topul “Billboard Hard Rock Albums” direct pe locul 1.

Muzicienilor de la “Dream Theater” le place să transforme instrumentele standard ale rockului. De exemplu, Mike Portnoy foloseşte o baterie imensă, John Petrucci cântă adesea la o chitară cu şapte coarde, iar John Myung la un bass cu şase coarde, dar şi la un “Chapman Stick”, un instrument tipic rockului progresiv, folosit mai ales de basiştii King Crimson, Tony Levin şi Trey Gunn.

“Dream Theater” este considerat unul dintre grupurile de metal progresiv cele mai importante. Producătorul suedez Dan Swanö consideră că “Images and Words” (1992) şi “Awake” (1994) sunt cele mai bune albume de metal progresiv din toate timpurile. În 2012, revista “Rolling Stone” a ales albumul “Metropolis Part 2: Scenes From a Memory” drept cel mai bun album de rock progresiv din toate timpurile, înaintea celui intitulat “2112” al trupei “Rush” şi a “Close to the Edge” al formaţiei ”Yes”.

De peste un sfert de secol, “Dream Theater” susţine turnee lungi în toată lumea, uimind de fiecare dată fanii cu show-uri din ce în ce mai mari şi mai complexe. Trupa este renumită pentru componenţa sa, din care fac parte instrumentişti iluştri, premiaţi de revistele de specialitate.

Evenimentul “An evening with Dream Theater – Along for the Ride Tour” în România este organizat de “Phoenix Entertainment”.

Urban Resort #1

Formaţia Şuie Paparude în concert

“Club FABRICA” şi “B52” vor sărbători pe 30 iulie “Creativity Day”, o zi şi o noapte de petrecere care vor marca “Ziua Internaţională a Creativităţii”. O zi şi o noapte de petrecere, cu “Şuie Paparude”, Ada Milea & BoBo şi E.M.I.L., care vor concerta în cele trei locaţii: “Club FABRICA”, “Terasa” şi “B52”.

Veţi avea parte de un show de magie cu Andrei Istfan, de târguri de accesorii, bijuterii handmade, T-shirts, saloane de tatuaj, profesionişti în ciclism şi motoare, căţărare, biliard, degustare de vinuri, teatru de comedie, mâncare, băutură, surprize din oră-n oră, after party…

Petrecerea începe încă de la ora 11.00.

În plus faţă de capitolele “Live Music”, “Funky Shops” şi “Good Fun”, evenimentul “Urban Resort #1: 30 iulie – Creativity Day” va oferi şi “Food & Drinks”, cu grătare şi proţap haiducesc, sărmăluţe cu mămăliguţă, mici, dar şi “vegan-isme”. Este pregătită şi o degustare de vin în prezenţa unui somelier. Spre fericirea părinţilor, există şi “Kids Area”, iar la “After Party” gazdă va fi DJ Gabi (E.M.I.L./”Nişte Băieţi”).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.