Drept la replică la articolul „Cătălin Cioabă a plagiat și în antologia “Eminescu – Poezii” de la Humanitas”

Drept la replică adresat site-ului cotidianul.ro la articolul „Cătălin Cioabă a plagiat și în antologia “Eminescu – Poezii” de la Humanitas”. Redăm mai jos textul aşa cum ne-a fost transmis.

În ziua de 2 iulie a.c., pe portalul www.cotidianul.ro a fost publicat articolul intitulat „Cătălin Cioabă a plagiat și în antologia “Eminescu – Poezii” de la Humanitas”, intenția declarată a autorului, Ion Spânu, fiind aceea de a prezenta un caz de așa-zis plagiat.

Într-un stil rudimentar și mâlos, greu de calificat dacă cineva ține seamă de rigorile scrisului gazetăresc profesionist, semnatarul textului dezvoltă mai multe afirmații și comentarii nefondate, al căror evident caracter defăimător conferă articolului identitatea de discurs calomnios profesat sistematic și cu rea-credință.

Ca reacție legitimă față de acuzele nefondate ce mi se aduc și ca măsură de contracarare a invectivelor ce îmi sunt adresate, consider necesare următoarele precizări:

1. Cititorii de bună-credință ai portalului www.cotidianul.ro sunt rugați să țină seama de faptul că „plagiatul” descoperit de Ion Spânu este plăsmuirea unui spirit suferind de fantezie în exces. În nota asupra ediției (p. 5-13), dl. Cătălin Cioabă, victima scornirilor, arată ce resurse livrești a întrebuințat, le siglează pentru nevoile de lucru ale ediției și le inventariază în bibliografia de la sfârșitul volumului (p. 589-591). Nu același lucru se poate spune despre normele de ilustrare fotografică adoptate în editarea articolului semnat de Ion Spânu, din moment ce materialul de presă respectiv include o fotografie copiată, probabil fără acceptul autorului de drept (fotoreporterul Dan Bodea), de pe portalul transilvaniareporter.ro (http://transilvaniareporter.ro/cultura/un-volum-de-poezii-eminesciene-la-indemana-oricui-lansat-la-humanitas-de-ziua-poetului/), fără a se indica sursa. De altfel, e bine ca cititorii să știe că această ipostază toxică de plagiat e foarte răspândită în presa românească de scandal.

2. În opinia mea, documentarea, elaborarea și editarea articolului publicat pe portalul www.cotidianul.ro au fost realizate deficitar și au avut menirea nocivă de a-i păcăli pe cititori. Jignirea fără discriminare a fost favorizată prin tolerarea, sau, mai rău, prin încurajarea carențelor de natură editorială, iar asemenea practici superficiale și iresponsabile sunt dezavuate și reprimate în comunicarea mediatică civilizată.

Conform uzanțelor elementare ale scrisului gazetăresc, textele de informare presupun ca, înainte de etapa de redactare a unui text, atitudinea părților față de cele expuse în conținutul unui articol să fie lămurit formulată. Nici eu, nici ceilalți colegi defăimați în mod repetat în articolul semnat de Ion Spânu nu am fost solicitați să ne exprimăm punctul de vedere, așa cum s-ar fi cuvenit, deși adresele noastre de e-mail pot fi cu ușurință găsite dacă cineva dorește să ne contacteze. Am fost, pur și simplu, etichetați pe nedrept ca părtași la furt intelectual.

Că furtul intelectual nu există decât în intelectul semnatarului, am înțeles deja din articolul publicat de portalul www.cotidianul.ro și cred că dl. Cătălin Cioabă ar putea să formuleze o dezmințire, deși, pentru noi, cei calomniați, este evident că autorul defăimărilor se va folosi de asemenea ocazii pentru a măcina la moara zădărniciei sale și mai multă făină lipsită de noimă.

3. Neajunsurilor ce trădează neglijența profesională, disprețul față de oameni – victime ale calomniei și cititori, deopotrivă – și, în plan mai larg, obsesia bolnăvicioasă de a face dezvăluiri cutremurătoare cu referent închipuit li se adaugă deficiențele de natură lingvistică și stilistică ce pun în prim-plan slăbiciunile compoziționale ale articolului menționat. Autorul nu se sfiește să probeze, prin propriul text, că nu are o cunoaștere deplină a normelor de exprimare corectă și adecvată în limba română literară contemporană, din moment ce manifestă indiferență față de ortografia actuală, față de vocabularul de uz literar comun (îl rugăm, de pildă, să ne anunțe în ce dicționar al limbii române literare actuale este glosat și explicat termenul superficialism) și față de rigorile argumentative și expresive ale scrisului gazetăresc.

De altfel, merită semnalate, pentru a le permite cititorilor cu bun-simț să discearnă ceea ce este adecvat de ceea ce este inadecvat, câteva din trăsăturile stilistice ale scrisului „profesat” în articolul la care m-am raportat: abuz de elemente ale exprimării colocviale, recurs insistent la invective (simptom al exersării îndelungate a violenței de limbaj), diatribe care hrănesc forma fără fond a discursului găunos și întrebuințarea fără măsură a exclamației și hiperbolei. Pe scurt, textele care poartă astfel de mărci sunt emanații ale unor falși cugetători care simt enorm, văz monstruos, se exprimă birjărește și combat și mai abitir! Iată-i pe de-alde zgârie-hârtie, cum ar fi scris Eminescu!

4. Nu agreez practicile gazetărești de peșteră, nici articolele scrise cu bâta. Voi da curs doar prin instanța de judecată unor astfel de „polemici” sau „pamflete” care nu dovedesc decât nesăbuință.

5. Refuz ca, prin tăcere, să fiu ținta celui ce mă acuză de complicitate la furt intelectual doar pentru că port o corespondență civilizată cu dl. Cătălin Cioabă (fapt pentru care dumnealui a ținut să îmi mulțumească) și pentru că mi-am exprimat, în rubrica săptămânală ținută în cotidianul „Ziarul de Iași”, opinia față de volumul de poezii eminesciene publicat de Editura Humanitas. Ca și mine, alți „complici” au ținut să evidențieze pozitiv ediția care a provocat ridicola neobrăzare textuală semnată de Ion Spânu.

Cititorii portalului www.cotidianul.ro sunt, așadar, rugați să consulte, dacă doresc, alte câteva mostre de „complicitate” cu ediția luată în cătarea puștii de nefericitul detractor:

a) Marius Chivu, „Eminescu – poezii & evocări”, Dilema veche, nr. 570, 15-21 ianuarie 2015, http://dilemaveche.ro/sectiune/carte/articol/eminescu-poezii-evocari .

b) Cristina Beligăr, „Un volum de poezii eminesciene, „la îndemână oricui”, lansat la Humanitas de ziua poetului”, Transilvania Reporter, 15 ianuarie 2015,

http://transilvaniareporter.ro/cultura/un-volum-de-poezii-eminesciene-la-indemana-oricui-lansat-la-humanitas-de-ziua-poetului/ .

c) Dan Moșoiu, „Cartea de week-end. Mihai Eminescu – Poezii”, Radio România Cluj, 17 ianuarie 2015, http://radiocluj.ro/2015/01/17/cartea-de-weekend-mihai-eminescu-poezii/

și http://www.radioromaniacultural.ro/o_noua_editie_a_poeziilor_lui_eminescu_lansata_la_libraria_humanitas_cluj-26277 .

d) Ioana Bot, Ioana Pârvulescu, Cătălin Cioabă și Dan C. Mihăilescu vorbind despre poeziile lui Mihai Eminescu: https://www.youtube.com/watch?v=DHJoL-fc0jY. (videoclip publicat de Judy Florescu, în ziua de 4 martie 2015).

Ioan Milică

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.