Drept mulţumire, Baconschi, urmaşul lui Băsescu, dă ţepe firmelor din R. Moldova

În regimul Băsescu-Boc a devenit o obişnuinţă ca statul să fie dispreţuitor cu cetăţeanul şi să sfideze bunul-simţ în privinţa cheltuirii banului public. Iar miniştrii guvernului Băsescu-Boc se dovedesc la fel de sfidători atunci când trebuie să răspundă unor întrebări oficiale şi se comportă ca şi cum le pasă doar de buzunarele clientelei lor politice, şi nu de interesul şi de imaginea României, faţă de care au depus un jurământ de loialitate.

 

Amenajarea sediului Consulatului General de la Cahul, la standarde Schengen, a fost câştigată, prin licitaţie publică de firma SC CASIDO SRL BRĂILA – firmă al cărei obiect de activitate este realizarea de sisteme de alarma, pază şi securitate, şi care a subcontractat lucrarea de la Cahul firmei SA Rubin – 206 Cahul – Republica Moldova. Valoarea totală a subcontractării, agreată de ambele societăţi, a fost de 229.651,08 euro. Mai trebuie menţionată o chestiune deosebit de importantă: valoarea contractului atribuit de MAE firmei CASIDO SRL pentru reabilitarea sediului Consulatului din Cahul a fost de 460.000 euro, adică de două ori mai mare decât valoarea pe care firma mai sus menţionată trebuia să o achite subcontractorului pentru toate lucrările executate la sediul Consulatului.

După realizarea şi recepţionarea tuturor lucrărilor, fără niciun fel de explicaţie din partea antreprenorului român din Brăila, firma din Republica Moldova, SA Rubin – 206 Cahul, a încasat mai puţin cu 55.287,21 euro. Nici până în ziua de azi, adică după mai bine de şase luni de zile de la finalizarea lucrărilor de la Consulatul General din Cahul, societatea din Moldova nu şi-a primit nici restul de bani pe care îi mai avea de încasat şi nici măcar o explicaţie din partea conducerii firmei din Brăila. Mai mult de atât, după refuzurile repetate şi nemotivate ale societăţii CASIDO din Brăila de a achita restul de 55.287,21 euro, directorul general al firmei moldoveneşti, Mihail Guslicov, a adresat mai multe plângeri oficiale MAE şi lui Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, ba chiar şi Comisiilor de politică externă din Parlamentul României, cerând implicarea acestor instituţii în rezolvarea acestei situaţii. Firma din Cahul nu a primit niciun răspuns din partea MAE, organizatorul licitaţiei, sau a ministrului. Comisiile de politică externă din Camera Deputaţilor şi din Senat au solicitat la rândul lor Ministerului de Externe şi ministrului Baconschi răspunsuri legate de dispariţia celor 55.287,21 euro pe traseul dintre antrepenorul din Brăila – SC CASIDO SRL – şi subantreprenorul din Cahul, firma SA Rubin – 206 Cahul din Republica Moldova.

Despre firma CASIDO SRL din Brăila, cu sediul în str. Goleşti nr. 21, Brăila – România, condusă de Laurenţiu Marian, un apropiat al liderilor PDL din estul României (în special al lui Gheorghe Flutur), se ştie că de doi ani este o răsfăţată a contractelor cu statul. CASIDO SRL este un partener tradiţional al MAE, în ultimul an de zile, această firmă primind tot în 2010 de la Ministerul de Externe şi contractele de amenajare a consulatelor de la Bălţi şi Odessa.

Aceeaşi societate comercială din Brăila a mai obţinut în iulie 2010 un contract de la Ministerul Finanţelor Publice, în valoare de 190.000 euro, pentru „servicii de întreţinere şi reparaţii aparate aer condiţionat pentru un număr total de 604 echipamente, de la sediile din Bucureşti ale Ministerului Finanţelor, ANAF şi Autorităţii Naţionale a Vămilor”. În afara faptului că e greu de înţeles cum se poate ocupa de întreţinerea şi repararea aparatelor de aer condiţionat o firmă care se ocupă de sisteme de alarmă, pază şi securitate, mai trebuie menţionat şi că, prin contractul de la Ministerul Finanţelor Publice, firma brăileană a lui Laurenţiu Marian urma să se ocupe de reparaţia unui singur aparat, la preţul imens de 8.202 lei, adică 2.000 de euro. Asta în condiţiile în care preţul de achiziţie al unui aparat de aer condiţionat destul de sofisticat este de 350 de euro!

Revenind la conflictul financiar dintre firma din Brăila şi cea din Cahul, Republica Molvoda, se ridică două întrebări, la care MAE şi Teodor Baconschi sunt obligaţi să răspundă:

1. De ce Ministerul Afacerilor Externe nu ia măsuri pentru rezolvarea unei probleme care aduce prejudicii de imagine României şi unde au dispărut cei 55.287,21 euro, pe care firma lui Laurenţiu Marian îi datorează subantreprenorului din Cahul?

2. De ce valoarea contractului atribuit de MAE firmei CASIDO SRL, pentru reabilitarea sediului Consulatului din Cahul, a fost de două ori mai mare decât valoarea pe care firma mai sus menţionată a achitat-o subcontractorului pentru aproape toate lucrările ce trebuiau executate la sediul Consulatului din Cahul?

Având în vedere nenumăratele antecedente de sifonare a banului public prin firme ale clientelei de partid, de la ministerele conduse de pedelişti, precum şi faptul că onor ministrul de Externe, Teodor Baconschi, nu a catadicsit să răspundă nici fimei păgubite din Republica Moldova, şi nici comisiilor de politică externă din Parlamentul României, oricine poate trage concluzia că respectivii bani au fost reţinuţi cu premeditare de firma SC CASIDO SRL Brăila. Iar tăcerea responsabililor din MAE în privinţa acestei probleme poate fi o cauză a direcţiei pe care au luat-o aceşti bani, dar şi o metodă de a proteja grupurile de interese din interiorul ministerului şi al principalului partid de la guvernare, în detrimentul interesului general al României.

La final, mai apare o dilemă: dacă Traian Băsescu şi PDL iubesc atât de mult Republica Moldova şi pe moldoveni, mai ales pentru că datorită voturilor acestora au reuşit să rămână la putere, cum se poate ca un minister condus de un pedelist de frunte, Teodor Baconschi, să tragă ţepe firmelor de peste Prut?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.