Drumul judecătorului Podea de la Securitate la trafic de influenţă

Judecătorul Adrian Petre Podea de la Tribunalul Prahova a scăpat de arestare după ce, zilele trecute, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au reţinut pentru trafic de influenţă. Curtea de Apel Ploieşti a respins cererea de arestare preventivă a lui Podea, acesta fiind doar primul pas în muşamalizarea dosarului. De ce o să scape basma curată judecătorul din acestă afacere? Simplu. Înainte de 1989, Adrian Podea a lucrat pentru infama Securitate. Recent, am intrat în posesia unor documente care dovedesc faptul că Adrian Podea, locotenent la UM 0625 – Direcţia a III-a a Securităţii (în 1981) îi urmărea informativ pe lucrătorii reprezentanţelor străine de la Bucureşti, precum şi pe cei care vizitau sediile cu pricina.

Spre exemplu, raportul din 30.03.1981, semnat de Podea, cuprinde “propunerea de luare în supraveghere informativă a numitului Rişcanu Dragoş”. Student la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale (fostă Comerţ Exterior) din cadrul ASE, unde l-a avut profesor pe celebrul Dan Voiculescu (disciplina Drept Internaţional), Rişcanu făcuse greşeala de a vizita sediul firmei italiene CEPMI de la Bucureşti.

Contactat telefonic, Rişcanu ne-a declarat că în spatele acestor dosare stă cu totul altceva. În perioada 1981-1983, securistul Adrian Podea a avut numai puţin de 6 tentative de a-l racola pe student, chemându-l la sediul din Brezoianu şi ameninţându-l voalat în fel şi chip. Pentru a deschide un dosar de intimidare, Podea avea nevoie de nişte motive. Din dosarul de la CNSAS, reiese faptul că Rişcanu nu a putut fi agăţat politic, deoarece nu s-a exprimat în niciun fel în acest sens. Adică, nu îl înjura pe Ceauşescu şi nici nu asculta Europa liberă. Iată ce ne-a declarat Dragoş Rişcanu:

“Doi ani m-au terorizat. M-au chemat de vreo şase ori să semnez şi am refuzat. Nu m-au ameninţat de fiecare data, dar ştiţi cum erau vremurile … Numai să te cheme la Securitate sau Miliţie era un act de teroare. Vă spun sincer, dacă nu eram decis să părăsesc ţara imediat după terminarea facultăţii, probabil că semnam angajamentul de informator! Nu aveai scăpare odată ce puneau ochii pe tine. ştiau că nu au de ce să se grabească, ori lucrai pentru ei, mai devreme sau mai târziu, ori te distrugeau. Lucrau mai la vedere cum lucrează acum mai acoperit şi aparent, mai discret. Dar tot la fel, nu s-a schimbat nimic”.

Nu întâmplător, întors în ţară după ’90, Dragoş Rişcanu, specialist în IT şi patron al firmei Omnis (specializată în producţia de soft), a avut numai probleme cu Sistemul. Anul trecut, datorită sesizărilor şi dosarelor sale, o delegaţie specială a OLAF (CASE OF/2010/0068) s-a deplasat la Bucureşti. Vă prezentăm în continuare una din scrisorile adresate de Dragoş Rişcanu şefilor OLAF, în care acesta atrage atenţia asupra corupţiei din justiţia română. Vom reveni asupra subiectului într-un nou articol.

“Dear Mr. KIROV,

Please receive new and relevant information regarding the mentioned Case.

Attached is the SECURITATE file concerning political police activities committed by Lt. maj. Adrian Podea in 1982 agains me and my family.

Today, Adrian Podea is a Judge with the Court of Apeal in Ploiesti, who is arrested for corruption and „lobby” traffic of influence for personal profit.

It is ruther important for OLAF to fully understand the overall landscape of the Romanian criminality so that to be convinced that Omnis’ allegations regarding Alessandro Bittice and Jonathan Scheele are not only very pertinent but are also just the tip of the Romanian corruption and criminality.

The multinational corporations do play their part in these illegal activities.

Yours sincerely,

D. RISCANU”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 144 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.