×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 28 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:50
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Drumul spre un stat funcțional
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Justiția nu este doar o problemă în România, este însuși dezastrul numărul unu. Dacă politicienii ajung uneori să plătească pentru abuzuri, magistrații sunt, pe linie, ocoliți de o asemenea sancțiune. Principalele centre ale reglementării actului de justiție, CSM și Inspecția Judiciară, pot fi numite în acest moment anexe ale serviciilor și ale oricui se află în solda sistemului discreționar. Disciplinarea instanțelor și eliminarea din sistem a uriașei clientele, care pare să domine monstruos această piață a muncii, se impune oricărui observator direct al derapajului public aproape generalizat.

Binomul instalat de Traian Băsescu, sub auspiciile demagogice ale respectării legalității, a funcționat ca un braț al infracționalității în numele legii, compromițând major statul de drept. S-a ajuns atât de departe în pervertirea legalității, încât instituțiile sunt momentan nefuncționale, supradimensionate și imposibil de controlat. Actul de justiție intrat pe mâna unor șefi de instanțe, conectați ca o antenă TV la sistem, nu poate funcționa decât la dispoziția acestora. Așa cum în comunism ordinul nu se discută, ci se aplică, așa pare să fie și acum, dacă nu cumva mai rău.

Legislația stufoasă, contradictorie, lasă loc manevrelor sistemului mafiot, aceasta fiind constituită special pentru așa context „legislativ“. Concursul unor instanțe, la nivel de judecătorii sau chiar mai sus, la distrugerea climatului pe care îl presupune impactul unei justiții corecte, a ajuns la cote de o gravitate alarmantă. Adepții îndepărtării MCV-ului ar prăbuși ultima speranță în justiție, ceea ce a mai rămas din aceasta. Încălcarea procedurilor pe bandă rulantă, ani de zile, sub sistemul pus la punct în mod direct de comisarii lui Traian Băsescu, nu a trezit instituțiile de reglementare.

Nu este exagerat a spune că, ani de zile, în România a funcționat o justiție de tip politic. Anchetele unor jurnaliști pe această temă au primit replici dintre cele mai neașteptate, năucitoare, precum aceea că Inspecția Judiciară sau CSM-ul nu se implică în actul de justiție, de parcă un asemenea lucru și-ar fi permis să ceară cineva. Încălcarea reglementărilor și permiterea accesului în instanțe a persoanelor fără calitate procesuală de exercițiu și folosință a ajuns un sport. Fostul sistem securist, care a generat avocați de lux și magistrați la fel (în fapt, niște cazuri demne de excluderea lor din sistem), prin conexiuni perfect protejate, au transformat în tarabă la vedere unele instanțe din România.

Faptul că la orizont apare răspunderea magistraților, iar statul devine bun de plată în mod direct, urmând să se întoarcă ulterior asupra celor care au încălcat fraudulos proceduri și legi, arată revoluția mult așteptată în domeniul justiției. Actuala justiție a ajuns o mașinărie de distrus societatea, când rolul ei este să construiască o lume stabilă și sigură, echitabilă. Limitarea accesului la poziția de magistrat prin dovedirea experienței reale, intelectuale și practice, va neutraliza actuala stare scandaloasă de la instanțe, unde persoane improvizate și antisociale fac legea.

Cu o justiție reglementată, responsabilă, axată exclusiv pe legi și viziune publică constituțională, europeană, România poate aspira spre un posibil mâine, diferit de cel de acum. Cu magistrați, procurori și alte categorii numeroase situate deasupra legii, țara a ajuns total nefuncțională. Suferința șefului statului, Klaus Iohannis, pentru faptul că ministrul Justiției îi pregătește un rol pe măsura statului de drept, reprezintă un semnal că protecția și aplicațiile absurdului în România au avut și au încă activiști lipsiți de orice conduită publică de reprezentare. Așa arată nostalgicii comunismului, ca adversarii reformei majore a justiției, încercând să scoată lumea în stradă pentru conservarea poziției lor.

Ioan VieruPublicat Joi, 24 august 2017
2094
 | 40
 | 14
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
??????
0
Din modul în care s-a fåcut rectificare bugetară și se distribuie bugetul, de ceva mai multå vreme, considerați că firmele ce au "în spate" servicii secrete, ar deține o "poziție dominantă" în economie, ăștia ajungând să se supravegheze oarecum pe ei înșiși ,dacă fură ? Considerați că o astfel de "posibilitate" ar trebui cercetată de Consiliul Concurenței, și dacă astfel de "agenți economici" ar beneficia de "informații privilegiate", ce nu le-ar avea alți " întreprinzători", care ar permite și obținerea celor mai multe contracte pe bani publici ?
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
lunetistu
+8
Perfect domnule Vieru , felicitari !
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
linx
+12
Foarte corect ,iata ca mai sant si intelectuali cu coloana vertebrala !!!
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
c.g.
+6
Citez: '' Așa arată nostalgicii comunismului, ca adversarii reformei majore a justiției, încercând să scoată lumea în stradă pentru conservarea poziției lor.", cam asa este, iar sotul doamnei Carmen ar trebui sa faca ciocul mic sa nu mai trancaneasca vorbe goale ! Sa auzim si de mai bine !
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
Csalas
+7
Perfecta exprimarea si extrem de coerenta. Bravo !!!
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
stefan
+8
BRAVO !
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
Ada
+10
Felicitări !
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
Hadrian
+11
Excelenta pledoarie pt. statul de drept in Romania. De ce continuati sa faceti diferenta intre sistemul comunist si cel "securistic" din Romania pana in `90, ce diferente sunt intre ele, alternau cumva la guvernare ? Poate ar merita o analiza de raspuns si aceasta tema.
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
explicatie @ Hadrian
+6
Raspunsul e simplu: in afara de sistemul "comunist" si cel "securist", mai este unul - mult mai pe placul autorului - cel regalist. Acesta e motivul pentru care dansul este un critic al altor sisteme, indiferent de domeniu: economic, politic, stiintific, etc.
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
Un Cititor
+14
Ar fi de cercetat cati dintre magistrati sau avocati au ajuns in aceste functi pe "scurtatura " incadrarii ca politist sau ofiter in cadrul serviciilor ; cati au ajuns "absolvind " facultati de Drept neacreditate , cu acreditari retrase sau anulate ? Cine cerceteaza in ce functii sunt "absolventii " din ani '90 ai lui Dolfi Drimmer(Universitatea Ecologica ) sau cei 15.000 de "absolventi " ai "universitati " ( de acum desfiintata ) din Alexandria - pe doi ii stie toata lumea , dar restul ?
Publicat Vineri, 25 august 2017
+Răspunde
ludovic
+5
care stat?
Publicat Joi, 24 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum o oră şi 58 minute
UNJR şi AMR cer  CSM-ului să intervină
Publicat acum 8 ore şi 27 minute
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 7 ore şi 5 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 7 minute