DSK, arma secretă a lui Putin?

Vladimir Putin poate conta pe expertiza lui Dominique Strauss-Kahn ca să reformeze economia rusă şi ca să atenueze efectele sancţiunilor internaţionale impuse de europeni din cauza crizei din Ucraina. Iată ce afirmă postul public de radio France Inter într-o anchetă stufoasă difuzată vineri seară, potrivit RFI.

Jacques Monin, autorul anchetei difuzate pe France Inter, a explicat, printre altele, reconversia lui Dominique Strauss-Kahn, după afacerea de la hotelul Sofitel şi procesul care a urmat.
Jacques Monin se întreabă apoi cum de a putut DSK să intre în Consiliul de Administraţie al unei mari bănci ruseşti care depinde de gigantul petrolier Rosneft.

«Numai cu unda verde de la Kremlin», afirmă un economist de la Saxo Bank intervievat de France Inter.
“Cert, Vladimir Putin nu s-a afişat în public cu DSK cum a putut s-o facă cu un alt francez celebru, actorul Gérard Depardieu. Dar nu poţi avea un loc în Consiliul de Administraţie al unei mari firme ruseşti – că te cheamà DSK sau altcumva dealtfel, nu contează – fără să ai unda verde a Kremlinului. «Rusia este o ţară cu un uriaş potenţial, dar care pe termen scurt are mari dificultăţi economice, iar aici DSK îşi poate aduce contribuţia, expertiza», spune specialistul intervievat de France Inter.

Specialistul insistă, de asemenea, pe contextul actual, în care comunitatea internaţională îşi înăspreşte sancţiunile contra Rusiei.
Pe de o parte, Putin mizează pe fostul patron FMI ca să-i reformeze şi să-i dinamizeze piaţa internă, iar pe de altă parte, ca să facă faţă cât mai uşor pachetului de sancţiuni.

În fapt, profitând de situaţia internaţională, şeful Kremlinului speră să poată reforma şi economia ţării sale rămasă mult în urmă. Numirea lui DSK se înscrie deci perfect în această strategie.

Evident, ziaristul de la France Inter recunoaşte că această strategie pune o serie de probleme. Mai întâi una morală: poţi oare să «privatizez », să foloseşti în scopuri personale nişte contacte şi relaţii politice pe care ţi le-ai făcut când erai în fruntea FMI ? Apoi, o altă chestiune, tot moralà, este aceea a ajutorului pe care te arăţi dispus să-l oferi – să-l vinzi – lui Vladimir Putin tocmai în momentul în care Washingtonul şi Bruxellul caută să facă presiuni asupra Kremlinului ?

DSK nu a dorit să răspundă întrebărilor France Inter, dar biograful său consideră că acest parcurs al lui Strauss-Kahn este coerent cu povestea familiei sale. «Ambii părinţi ai lui DSK erau de stânga, erau socialişti care însă totodată nu aveau nici o ruşine sau jenă ca să câştige bani mulţi dacă o puteau face. Asta nu înseamnă că banul este finalitatea acţiunilor lui DSK, dar omului îi place să trăiască bine şi nu vrea să fie ipocrit cum sunt mulţi socialişti care în public spun că nu le plac banii, dar pe ascuns râvnesc la ei».

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.