DSP București face apel pentru donare de sânge

Având în vedere deficitul deficitul de sânge și produse de sânge din unele unități sanitare, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București face un apel către cetățeni pentru donarea voluntară.

„În lunile de vară, pe perioada concediilor și a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operațiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere și cantitățile disponibile”, susține DSP București într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Cei care vor să ofere sprijin semenilor se pot prezenta, cu actul de identitate, la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colectează sânge.

Urmează apoi triajul medical, care presupune și examenul clinic, iar în funcție de rezultatul analizelor, li se va comunica dacă pot sau nu dona sânge.

„Pentru a putea fi donator, trebuie să ai între 18 și 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60—100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu te afli sub tratament pentru diferite afecțiuni: (hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Totodată, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis,vitiligo), miopie peste (-) 6 dioptrii, cancer”, precizează DSP București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Stroe 349 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.