Dublul standard american în problema imigraţiei

Administraţia Obama a oferit Mexicului 75 de milioane de dolari pentru antenarea şi echiparea grănicerilor mexicani de la graniţa de sud a ţării, în aşa fel încât sa se reducă numărul imigranţilor din America Centrală care reuşesc să ajungă în Statele Unite, scrie Financial Times.

Potrivit ONU, în fiecare an intră în Mexic circa 400.000 de cetăteni ai statelor central-americane. Majoritatea îşi părăsesc ţară din cauza violenţei. Însă Mexicul reprezintă o barieră pentru mulţi dintre aceştia, scrie Financial Times.

“O imigraţie netă zero a mexicanilor în SUA şi 82% imigranţi prinşi la frontiera din total, totul în ultimii zece ani, arată ca majoritatea imigranţilor reţinuţi sunt central-americani. Chiar şi fără fortăreaţa lui Donald Trump, Mexicul este pus sub presiune pentru a opri valul de imigranţi cât mai aproape de sursă – adică la frontiera sudică a Mexicului”, scrie Financial Times.

“Mexicul a devenit un zid pentru imigranţi”, spune coordonatoare unui adăpost pentru imigranţi din Mexic. “Politica actuala este sa aresteze imigranţii şi să-i oprească să se apropie de Statele Unite”.

“Spre deosebire de SUA, Mexicul a îndulcit politica azilului, care permite acordarea acestui statut celor care fug de bandele din Honduras şi El Salvador. Pe de altă parte însă, Mexicul a expulzat 175.000 de central-americani în 2015, cu 68% mai mult decât cei expulzaţi în 2014 şi de 2,5 ori mai mulţi decât cei deportaţi de SUA”, scrie Financial Times.

Acest “zid” legislativ, electronic, birocratic şi uman de la graniţa de sud a Mexicului este finanţat din banii contribuabililor americani, un exemplul fiind cei 75 de milioane de dolari oferite de administraţia Obama. Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto l-a primit recent pe candidatul republican Donald Trump şi a spus cu această ocazie că “a face graniţa Mexicului cu vecinii şi prietenii noştri din America Centrală mai sigură este de o importanţă vitală pentru Mexic şi SUA”.

Oficialii americani şi mai cu seamă presa americană au avut unele dintre cele mai ferme voci când a venit vorba de a acuza Europa că renunţă la valorile umaniste în momentul în care se opune influxului masiv de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Nu de puţine ori, analiştii americani au criticat şi acordul dintre UE şi Turcia pentru reducerea influxului de imigranţi, aratând că acesta nu abordează cauza reală a fenomenului. Or, acest acord se bazează pe acelaşi principiu ca şi actuala politică a Mexicului, numai că este mult mai ineficient si mai scump atât politic, cât si financiar pentru UE – 6 miliarde de euro, liberalizarea vizelor pentru circa 80 de milioane de cetăţeni turci şi aderarea Turciei la UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.