Duel diplomatic la București între Rusia și Republica Moldova

Recentele exerciții militare ruso-transnistrene au stârnit la București un război al declarațiilor între Ambasada Federației Ruse din România și Ambasada Republicii Moldova. Totul a început de la mesajul Ambasadei ruse publicat la 18 august, în care diplomații ruși iau în derâdere „isteria” presei române în jurul manevrelor militare ruso-transnistrene. Astăzi Amabasada Republicii Moldova a răspuns la comentariul diplomației ruse subliniind că aceasta interpretează arbitrar și tendențios atât scopul aplicațiilor militare, dar și istoricul acestora, scrie Deschide.md.

Cele mai importante teze și argumente ale diplomației moldovenești se referă la faptul că aplicațiile comune ruso-transisntrene s-au desfășurat fără informarea Comandamentului Mixt Militar al „pretinselor forțe de menținere a păcii din zona de securitate”.

Diplomații moldoveni fac referire la decizia CEDO din 8 iulie 2004 în cazul Ilașcu și alții împotriva Republicii Moldova și Rusiei care a statuat că forțele armate ale Rusiei s-au implicat direct în războiul de pe Nistru.

Ambasada moldoveană subliniază că recentele manevre comune contravin convenției de pace semnate de președinții Mircea Snegur și Boris Elțîn în 1992 se statuează clar că unitățile Armatei a 14-a vor respecta cu strictețe neutralitatea.

Amabasada amintește și despre angajamentele asumate de Rusia la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999 de a evacua munițiile și forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova, proces stopat în 2007 odată cu ieșirea Moscovei din Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa.

Ambasada mai punctează că recentele aplicații oferă un suport moral, politic și militar separatiștilor. Cât despre presupusul „interesa al teroriștilor” față de munițiile din Colbasna, diplomații moldoveni afirmă acest interes ar dispărea dacă Rusia și-ar fi îndeplinit angajamentele asumate în 1999 la Istanbul.

Ambasada concluzionează că doar retragerea forțelor armate ruse din raioanele de est ale Republicii Moldova va permite soluționarea pașnică a conflictului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.