Duel Putin-Obama la tribuna ONU

Vorbind în fața Adunării Generale ONU, președintele Barack Obama a criticat Rusia și regimul sirian al președintelui Bashar al-Assad, lansând săgeți și împotriva conservatorilor americani.

Obama a declarat că acțiunile președintelui Vladimir Putin și ale lui Bashar al-Assad au nesocotit dreptul internațional și au întors cele două țări înapoi în timp. Obama l-a numit pe al-Assad ”tiran” și a criticat apelurile Rusiei ca acesta să fie menținut la putere in Siria. ”Ni se spune că este necesar pentru a opri dezordinea, că aceasta ar fi singura modalitate de a înfrânge terorismul și de a preveni o imixtiune străină. Potrivit acestei logici, ar trebui să sprijim tirani precum Bashar al-Assad, care aruncă bombe pentru a masacra copii nevinovați, deoarece alternativa ar fi mai rea”, a spus Obama.

”Când un dictator măcelărește zeci de mii de compatrioți, aceasta nu mai ține de afacerile interne. Este o suferință umană de o amploare care ne afectează pe toți”, a spus Obama, cerând o soluție de tranziție în Siria în care să nu fie implicat și al-Assad.

Apoi președintele american a vorbit despre situația din Ucraina și a spus că lumea are responsabilitatea de a răspunde agresiunea regimului Putin în estul țării. ”America are interse economice limitate în Ucraina. Înțelegem legăturile istorice dintre Rusia și Ucraina. Dar nu putem sta indiferenți când integritatea și suveranitatea unei națiuni este violată în mod flagrant. Dacă asta se întâmplă fără consecințe în Ucraina, atunci se va putea întâmpla in orice țara care este reprezentată acum, aici”.

”Aceasta este ratiunea ce stă la baza sancțiunilor impuse Rusiei de SUA și partenerii nostri. Nu este vreo dorință de a ne întoarce la Războiul Rece (…) Și iată rezultatele. Majoritatea populației ucrainene vrea să se alieze cu Vestul mai degrabă decât cu Rusia, apoi o economie care suferă, capital care se retrage, o rublă mai slaba și emigrarea celor mai educați ruși. Ce s-ar fi întâmplat dacă Rusia s-ar fi angajat pe calea diplomației veritabile pentru a lucra cu Ucraina și comunitatea internațională și pentru a se asigura că îi vor fi protejate interesele. Ar fi mai bine pentru Ucraina, dar și pentru Rusia, și mai bine pentru întreaga lume. Nu vrem sa izolăm Rusia, vrem o Rusie puternică care să lucreze împreună cu noi pentru a întări sistemul internațional”, a spus Obama.

La scurt timp după discursul de 42 de minute al lui Barack Obama, a venit rândul președintelui Putin să se adreseze Adunării Generale ONU. Putin a declarat ca a refuza cooperarea cu armata și guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad ar fi o enormă greșeală.

„Este necesară o alianţă largă împotriva terorismului, de genul celei împotriva lui Hitler”, a declarat Vladimir Putin de la tribuna ONU. Este, practic, un apel la constituirea unei noi alianțe, atât timp cât Putin se pare ca respinge ideea de a se alătura actualei coaliții care luptă împotriva Statului Islamic.

Putin a criticat excpeționalismul american de după încheierea Războiului Rece și faptul că dupa acest conflict a apărut un singur centru de putere.

Vorbind despre combaterea terorismului, liderul rus a criticat ”ipocrizia și iresponsabilitatea” celor care vorbesc despre amenințările terorismului internațional, făcându-se că nu știu cine finanțează acest flagel.

„Vidul de putere din Orientul Mijlociu a început să fie acoperit de militanţi islamişti, de terorişti… Credem că este o eroare enormă să nu cooperăm cu Administraţia şi cu armata siriană (a lui Assad – nr.). În conformitate cu legislaţia internaţională, trebuie să creăm o largă coaliţie internaţională împotriva terorismului. Este logic că ţările dezvoltate ar trebui să joace roluri în această coaliţie”, a explicat liderul rus. Putin a mai adaugat ca strategia SUA de a antrena fortele rebele siriene a esuat – rebelii astfel antrenati au dezertat.

„Exportul aşa-numitelor revoluţii democratice continuă. Departe de a învăţa din propriile erori, acestea sunt repetate. Este suficient să ne uităm la Orientul Mijlociu şi la nordul Africii… În loc să aducă reforme, ingerinţele străine au generat violenţă, sărăcie şi anarhie socială”, a adăugat Putin.

„Scopul pentru care a fost creată Organizaţia Naţiunilor Unite a fost abuzat de ţările ajunse în vârful piramidei după Războiul Rece”, a declarat Putin, conform Business Insider. „Au crezut că ştiu mai bine, au crezut că nu este necesar să se coordoneze cu ONU pentru legitimarea deciziilor”, a explicat Putin, referindu-se la intervenţiile militare americane.
„Sigur că lumea este în schimbare. Naţiunile Unite trebuie să se adapteze acestor transformări naturale. Rusia este pregătită”, a subliniat liderul de la Kremlin.

După acest schimb de replici de la tribuna ONU, la doar două ore distanță, Putin și Obama urmează să se întâlnească pentru o discuție față în față, fapt ce nu s-a mai întâmplat dupa invazia rusă din Crimeea, în martie 2014. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Siria va domina discuția, iar Ucraina va fi abordata ”dacă va fi timp”. Replica imediată a omologului american al lui Peskov: ”Va fi timp și pentru Ucraina”.

Presa de la Moscova scrie că importanța geopolitică a acestei zile de 28 septembrie este echivalentă ”cu un Paște care ar cădea de Crăciun”.

”După discursul la ONU, Putin va avea o întâlnire cu Obama. Cu alte cuvinte, liderul lumii occidentale va trebui să vorbească încă o dată direct, după doi ani de îngheț arctic, cu principalul și probabil singurul său oponent ideologic. Obama nu este favoritul acestui duel. Acțiunile lui Putin din Siria și ideea sa de coaliție împotriva Statului Islamic l-au lasat pe Obama să reacționeze, nu să inițieze. Nu a lăsat Americii de ales: dacă nu vă bateți cu răul absolut, atunci cum o sa arătați în ochii publicului. În acest context, este greu pentru Obama să ceară înlăturarea lui Assad”, scrie Komsomolskaya Pravda.

De partea celalată, presa americana scrie că președintele Putin cere formarea unei coaliții anti jihadiste făcându-se că nu observă existența unei asemenea coaliții și semnalând că, de fapt, Moscova este cea care ezită să se alăture luptei împotriva Statului Islamic. Organizatie aceasta ju ar fi tinta lui Putin, ci consolidarea unui cap de pod in Orientul Mijlociu. Mai mult, scriu ziarele occidentale, este evident dublul standard și ipocrizia lui Putin: pe de o parte apără suveranitatea Siriei și integritatea teritorială a unei țări care nu mai este controlată de guvern decât în mică măsură, iar pe de altă parte încalcă în mod flagrant suveranitatea și integritatea Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.