Judecătorul Horațiu Dumbravă, un nou apel la Băsescu

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, a făcut apel marți la președintele Traian Băsescu să îi verifice toți magistrații dacă sunt sau nu colaboratori/informatori ai serviciilor de informații.

„Fac încă o dată apel la domnia sa ca acum, în ultimele zile de mandat, să își îndeplinească datoria constituțională și legală și să procedeze la verificarea tuturor declarațiilor judecătorilor și procurorilor dacă sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informații”, a afirmat Dumbravă la sediul CSM, citat de Agerpres.

El a precizat că verificarea magistraților este o obligație legală prevăzută de art. 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

„Aștept încă acest lucru, toate declarațiile sunt astăzi aici la CSM, nu are decât să le solicite și să pornească la verificarea fiecărei declarații în parte și să trimită înapoi la CSM pentru fiecare judecător și procuror dacă este sau nu colaborator (…). Trebuia să se întâmple de șase ani”, a subliniat judecătorul.

Referitor la neefectuarea acestor verificări, Dumbravă a replicat: „Întrebați pe președinte și Consiliul Suprem de Apărare a Țării”.

Legea nr. 303 din 28 iunie 2004, republicată, prevede la art. 7 că „Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații”.

Încălcarea acestor dispoziții conduce la eliberarea din funcția deținută, inclusiv cea de judecător sau procuror.

Același articol arată că magistrații sunt obligați să completeze, anual, o declarație autentică, pe propria răspundere potrivit legii penale, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) verifică, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului Justiției, respectivele declarații, se mai arată în lege.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.