Duminica Floriilor, ziua în care sărbătorim Intrarea Mântuitorului în Ierusalim

Duminica Floriilor este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, este ziua care sărbătorim Intrarea Mântuitorului în Ierusalim.

Intrarea Domnului în Ierusalim inaugurează ultima săptămână din viaţa Sa pământească. Astfel, din această zi începe Săptămâna Patimilor.

În toate bisericile se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii sunt chemati să-L însoţească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea şi Învierea Sa.

Mulţimea din Ierusalim l-a întâmpinat pe Mântuitor cu frunze de palmier şi, după acest model, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, după săvârşirea Sfintei Liturghii, să se sfinţească ramurile de salcie aduse de credincioşi.

Astfel, în biserică se citesc rugăciuni de sfinţire a salciei, având în mâini aceste ramuri înmugurite şi lumânări aprinse, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli, cunoscut faptul că salcia are o putere mare de regenerare.

Drumul Mântuitorului spre Ierusalim este refăcut în cadrul fiecărei Liturghii prin Vohodul sau Ieşirea Mare.

Ieşirea preotului din altar pe usa dinspre miazănoapte cu cinstitele daruri, în timp ce se cântă: „Ca pe Împăratul tuturor să-L primim…”, traversarea naosului şi intrarea prin uşile împărăteşti actualizează Intrarea Domnului în Ierusalim.

Intrarea lui Iisus în Ierusalim este relatată de toţi cei patru evanghelişti, Ioan, Luca Matei şi Marcu.

În Noul Testament se scrie că apostolii au întins hainele lor pe un asin, iar pe ele s-a aşezat Mântuitorul. Acest gest a fost interpretat ca fiind mărturisirea faptului că învăţătura apostolilor va aduce la ascultare toate neamurile de pe pământ. Hainele Sfinţilor Apostoli simbolizează, astfel, noua haină pe care o îmbracă oamenii, haina Sfântului Botez.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Duminica Floriilor este şi prilej de a-i sărbători pe cei care poartă nume de flori, cum ar fi Florin, Viorel, Viorica, Brânduşa, Lăcrămioara ori Margareta.

În acest an, Floriile, ca şi Paştele, sunt sărbătorite în aceeaşi zi de ortodocşi şi de catolici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.