×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:16
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
După scandalul de duminică noaptea
Dumitru Coarnă, din ce în ce mai periculos pentru cetăţeni

Încurajaţi de ministru şi de liderul lor de sindicat după Cazul Boureanu, excesele poliţiştilor în trafic continuă: medicul Ciprian Cristescu de la Maternitatea Giulești a fost tîrît pe jos de doi poliţişti, deşi era doar pasager în maşina condusă de soţia sa! Imaginile şocante sînt difuzate acum de toate televiziunile.

Duminică seara, medicul Cristescu se întorcea de la un restaurant unde îşi serbase ziua de naştere. La volan era soţia sa, care a fost oprită în trafic de doi poliţişti de la rutieră. Avea actele în ordine, nu încălcase nici o regulă de circulaţie, însă a fost pusă să sufle în alcooltest, rezultatul fiind negativ.

În acel moment a început calvarul. Pentru că ar fi refuzat să se legitimeze, medicul care era doar pasager, a fost dat jos din maşină şi, sub pretextul că i-ar fi aruncat telefonul pe jos unui poliţist, a fost imediat bruscat. Cînd a căzut pe caldarîm, sub ochii îngroziţi ai soţiei, cei doi poliţişti l-au tîrît pur şi simplu pe jos pînă la maşina poliţiei, ducîndu-l apoi la secţie, unde a fost amendat cu 500 lei. Scena aceasta umilitoare este aproape la fel ca aceea cu fostul deputat Cristian Boureanu, însă lipseşte tocmai elementul cheie: agresiunea doctorului faţă de poliţişti. Totul a fost filmat şi postat pe Facebook.

Ca de obicei în astfel de situaţii, cel care a intervenit pe posturile de televiziune a fost Dumitru Coarnă, liderul sindicatului poliţiştilor care, deşi spunea că nu a văzut acele imagini, s-a exprimat tranşant: comportamentul celor doi poliţişti a fost legal, conform regulamentelor în vigoare! Nici măcar o nuanţă, un semn de îndoială sau un gest de regret că un doctor celebru, șef Secție, a fost umilit şi batjocorit în plină stradă, deşi era doar pasager în maşina condusă de soţie! Cînd a văzut tot filmul, a fost şi mai satisfăcut de reacţia poliţiştilor.

Cazul acesta comportă mai multe discuţii. Este al doilea caz în care o maşină este oprită în trafic fără ca şoferul să fie acuzat de încălcarea unei reguli de circulaţie, tot năduful poliţiştilor revărsîndu-se asupra pasagerului. Şi Cristian Boureanu se afla în aceeaşi situaţie, la fel ca şi profesorul Ciprian Cristescu. Acum cîţiva ani, cînd s-a încercat schimbarea comportamentului poliţiştilor, o astfel de oprire în trafic fără un motiv anume, ci doar pentru „un control de rutină”, era interzisă, fiind considerată un fel de „vînătoare de vrăjitoare”, premergătoare unei negocieri: amendă sau şpagă. Iată că ele au revenit, odată cu planul de amenzi pe care poliţiştii trebuie din nou să-l îndeplinească.

De data aceasta, în maşină erau doi soţi, amîndoi medici. Văzînd că soţia sa este pusă să sufle în fiolă, deşi nu i s-a reproşat că ar fi încălcat vreo regulă de circulaţie, Ciprian Cristescu a avut o simplă reacţie de împotrivire verbală, absolut firească, materializată prin solicitarea poliţistului de a se legitima!

Cred că orice bărbat ar fi reacţionat astfel, încercînd să-şi apere soţia, căci ne imaginăm ce ar fi trebuit să facă dacă poliţistul, sub pretextul unei percheziţii corporale, ar fi început s-o pipăie pe soţia profesorului! Să stea pasiv şi să asiste la scenă? Aducem în discuţie această situaţie ipotetică tocmai pentru că poliţiştii, liderul lor de sindicat şi ministrul de Interne justifică acest gen de brutalităţi tot pe situaţia ipotetică în care ei ar putea fi agresaţi, iar violenţele lor ar fi menite să împiedice acest gen de reacţii din partea cetăţenilor!

În fond, ce le făcuse profesorul Ciprian Cristescu celor doi poliţişti? Le ceruse să se legitimeze, ceea ce era chiar obligaţia acestora înainte de a cere şoferului actele de identitate. Este cît se poate de clar că profesorul era în stare de ebrietate, însă tocmai de aceea, înainte de actele de violenţă ale poliţiştilor, aceştia trebuiau să ţină cont de situaţia profesorului, căci ei erau în deplinătatea judecăţii şi, cu puţin tact, puteau să evite scenele penibile care au urmat!

Pe stradă sînt şi oameni beţi, analfabeţi, needucaţi, obraznici, teribilişti sau proşti de-a binelea, dar asta nu înseamnă că autorităţile trebuie să se comporte cu ei în mod brutal, excesiv, doar pentru a arăta că dispun de lege pentru a-i pune la punct prin violenţă. Ce ar însemna ca şi doctorii, atunci cînd la spital vin oameni beţi sau săriţi de pe fix, să refuze să-i trateze sau să-i ia la bătaie? Cu blîndeţe şi înţelegere multe se pot rezolva fără ca întîmplările respective să ajungă pe prima pagină a ziarelor!

Toate aceste acte de violenţă exagerată provocate de poliţişti în trafic se petrec cu o periodicitate îngrijorătoare şi pentru că sînt încurajate de liderul de sindicat Dumitru Coarnă şi de ministrul de Interne, Carmen Dan, care, în loc să-i îndemne pe poliţişti ca, în conformitate cu legea, să apeleze la forţă doar „ca masură excepţională”, aşa cum se prevede în „Codul etic şi deontologic al poliţistului”, au dat mesaje încurajatoare pentru astfel de poliţişti, cerînd chiar schimbarea legilor pentru înăsprirea acţiunilor în forţă!

Să vedem însă care este cadrul legal în baza căruia trebuie să acţioneze poliţiştii atunci cînd intră în relaţia cu cetăţenii. Legea 360/2002 privind „Statutul polițistului” are cîteva precizări generale extrem de importante:

Aceste prevederi ar trebui să fie permanent în preocupările celor care conduc instituţiile de forţă ale statului şi ar trebui să fie repetate mereu în cadrul pregătirii profesionale a poliţistului, nu să le încurajeze actele de violenţă. În sinteză, Legea 360/2002 prevede ca:

- poliţistul să nu abuzeze de calitatea sa oficială

- INTERDICŢIA de a-i provoca unei persoane suferințe fizice ori psihice

- este infracţiune depășirea atribuțiilor de serviciu.

Sînt lucruri foarte simple care generează respect din partea opiniei publice faţă de omul ce reprezintă autoritatea. Nimeni nu susţine că poliţistul trebuie să fie timorat în faţa infractorilor, însă asta nu înseamnă că poliţistul trebuie să vadă în orice persoană un posibil infractor, căci în lume există, cum spuneam, şi oameni care, din diferite motive, fără a fi neapărat infractori, au un comportament deviant. Cu ei, un poliţist trebuie să fie antrenat şi instruit să se poarte în aşa fel încît să aplaneze un conflict, nu să-l adîncească!

Mult mai explicit este însă „Codul de etică şi deontologie al poliţistului”, afişat chiar pe site-ul Ministerului de Interne, în care sînt detaliate situaţiile în care poliţistul poate apela la forţă, dar şi limitele unor astfel de acţiuni:

Astfel, acest „Cod etic şi deontologic al poliţistului” prevede foarte clar cîteva lucruri fundamentale care trebuie respectate în cadrul unor acţiuni speciale în relaţiile poliţistului cu cetăţenii:

- poliţistul are obligaţia de a-şi face cunoscută identitatea, or, în filmările din cazul profesorului Ciprian Cristescu se aude cum acesta îi cere în mod repetat poliţistului să se recomande. Intervenind într-o emisiune, Dumitru Coarnă îl întreba pe reporter care este legea care îl obligă pe poliţist să-şi decline identitatea! Iată: art. 14, al. 2 din „Cod etic şi deontologic al poliţistului”!

- acţiunile în forţă se fac gradual şi proporţional, or, în acest caz, ce poate fi proporţional, cînd doi poliţişti îl tîrăsc pe asfalt pe un om aflat în stare de ebrietate?

- apelarea la forţă trebuie să se facă doar în situaţii de absolută necesitate, nu ori de cîte ori crede un poliţist că trebuie să-şi arate autoritatea

- chiar şi atunci cînd este obligat să apeleze la forţă, poliţistul trebuie să aibă în permanenţă în vedere „respectarea demnităţii umane”, ceea ce, în imaginile acelea, nu se vede

- orice măsură privativă de libertate se poate lua doar dacă există cîteva indicii că persoana respectivă este în situaţia iminentă de a produce o infracţiune, or, în cazul nostru, cei doi medici mergeau acasă şi au fost opriţi în trafic fără să comită vreo încălcare a legii.

- mai presus de orice reglementare, acest Cod deontologic interzice oricărui poliţist să aplice ÎN ORICE ÎMPREJURARE acte care pot fi interpretate ca fiind inumane şi degradante sau constrîngeri fizice ori psihice!

Dacă ar fi cunoscut şi respectat toate aceste prevederi legale care definesc comportamentul unui poliţist, în mod sigur nu ar fi existat nici cazul Cristian Boureanu, nici cazul profesorului Ciprian Cristescu!

Faptul că acum poliţia ameninţă că va deschide şi în cazul medicului Ciprian Cristescu o acţiune penală pentru ultraj nu face altceva decît să încurajeze poliţiştii să continue aplicarea forţei dincolo de prevederile legii, fără nici o limită!

În aceste condiţii, trebuie să ne amintim că, acum cîţiva ani, mii de poliţişti scandau în faţa Palatului Cotroceni lozinci extrem de dure la adresa Peşedintelui României de atunci, Traian Băsescu. „Ieşi afară, javră ordinară!”, strigau atunci poliţiştii. Acest fapt nu este ultraj la adresa unei autorităţi? Atunci, şi eu, ca şi mulţi alţi ziarişti, i-am încurajat şi chiar lăudat, dar se pare că am greşit grav, căci, iată!, totul a fost interpretat greşit de către poliţişti şi acum ei cred că pot face absolut orice şi în raport cu cetăţeanul de rînd!

Eu, care nu consum alcool, aş fi ultima persoană care să încurajeze pe cineva să bea un pahar în plus, însă lumea în care trăim nu este formată numai din oameni educaţi, culţi sau prudenţi, ci şi din beţivani, proşti, inculţi, needucaţi. Dacă am fi toţi nişte sfinţi, nici n-ar mai fi nevoie de poiliţişti, ne-am descurca singuri, însă rolul acestora este tocmai acela de a aplana conflicte iminente între oameni, nu să nască astfel de situaţii care pot compromite rolul unei autorităţi! Sigur, în situaţii excepţionale, ca măsură extremă, se poate apela la forţă, în limitele descrise mai sus, dar şi această metodă nu trebuie să ducă la umilirea unei persoane!

Beţia unui om, spre deosebire de prostie, trece pînă în dimineaţa următoare! De ce să fie umilit noaptea un doctor cu prestigiul profesorului Ciprian Cristescu, ştiindu-se că a doua zi, cînd se trezeşte, el face posibilă în sala de naşteri apariţia unui bebeluş, provocînd o imensă bucurie unei familii? Nu e prea mult?

Şi, toate acestea, doar pentru ca doi poliţişti să creadă că, ori de cîte ori se vor întîlni pe stradă cu un om beat, pot să-l tîrască pe asfalt ca pe un cîine şi chiar să-l bage în puşcărie pentru ultraj, în loc să-l ajute să ajungă acasă în siguranţă, aşa cum fac poliţiştii din întreaga lume! Şi, pentru că tot invocă şefii poliţiei legile americane sau germane, ar fi bine să afle că oamenii aflaţi în stare de ebrietate PE STRADĂ sînt duşi în adăposturi speciale, sînt spălaţi, hrăniţi, iar a doua zi, cînd se trezesc, li se dă nota de plată şi amenda pentru tulburarea liniştii publice, dacă aceasta a avut loc!

Ca o concluzie a cazului profesorului Ciprian Cristescu, nu trebuie uitat că familia venea de la un restaurant unde se sărbătorea aniversarea doctorului şi se îndrepta spre casă. Dacă nu ar fi fost opriţi în trafic în mod absolut nejustificat, cei doi medici ar fi ajuns acasă liniştiţi şi astăzi am fi discutat despre altceva!

De pildă, despre postarea fiicei lui Dumitru Coarnă pe Facebook! Enya Florina Coarnă, fiica liderului sindicatului poliţiştilor, scrie în apărarea tatălui său:

Rușine să vă fie, vouă celor care criticaţi și atacați un om căruia îi pasă de voi! Ați vrea ca cineva să se lupte, să se streseze, sa-și pună sănătatea (deja precară) în pericol (fizica și psihică) fără niciun fel de remunerație, nu? Să vă fie Rușine pentru ca ați îndrăznit să contestați faptul că are și a avut probleme de sănătate deosebit de grave. Așa cum a afirmat și el, tatăl meu, nu vă doresc să treceți vreodată prin așa ceva dar ar fi bine să știți că nu este în regula să te legi de lucruri de genul acesta. Din cauza oamenilor ca voi este România în așa hal. Dezgust. Atât pot spune. Îmi este lehamite de ceea ce se întâmplă în țara mea. Eu, fiica lui Dumitru Coarnă și singurul său copil, am ales să nu locuiesc în țara noastră superbă din cauza voastră, oamenilor de nimic. Mulţumesc din suflet însă celor care apreciază eforturile tatălui meu.

Pentru acest text scris de fiica sa la adresa poporului român, Dumitru Coarnă nu şi-a cerut scuze, fiind, probabil, mîndru de opinia Enyei Florina Coarnă, fetiţa lui care a ales să trăiască în străinătate pentru că îi este lehamite de ceea ce se întîmplă în ţara aceasta, aşa cum şi noi sîntem scîrbiţi de felul în care nişte poliţişti se comportă pe stradă cu semenii lor!

Dar fata lui Coarnă are un „motiv serios” să fie revoltată. Nişte jurnalişti au îndrăznit să scrie că tăticuţul ei a ieşit la pensie la 45 de ani, pe caz de boală, cu 1.700 de lei, pensia lui ajungînd acum la 4.500 lei şi a fost angajat la sindicatul poliţiştilor, de unde primeşte 9.000 lei pe lună. Deci, Dumitru Coarnă încasează lunar 13.500 lei! Păi, e frumos, domnul Coarnă, să ne jignească fiica dvs. în aşa hal, în loc să ne spună că acesta este motivul pentru care aţi minţit cînd l-aţi apărat pe fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, în cazul morţii poliţistului Gigină? Chiar aşa? Să justificaţi violenţa unor colegi poliţişti, aflaţi la vînătoare de clienţi pe stradă, doar pentru a vă păstra postul călduţ de la sindicat? Nu este ăsta un „ultraj” la adresa bunelor maniere?

Ion SpânuPublicat Marţi, 15 august 2017
19151
 | 35
 | 89
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Aceeasi mafie, aceeasi coruptie?
0
A fost numita politic, nu pe criteriu de competenta profesionala si nu prin concurs , cum ar fi fost normal intr-o tara civilizata si europeana ci doar la propunerea sefului de partid Dragnea. D-na Carmen Dan contribuie serios si neobosit prin incompetenta manageriala la eroziunea autoritatii politistului. Dupa uciderea politistului macelarit de un drogat in gara, zeci de politisti cad victime mafiilor locale nascute pe langa partidul stat, care rezolva treburile murdare, si contribuie cu mari sume de bani negrii la ,,succesurile"partidului stat PSD, atat la nivel local cat si la nivel central , impiedicand prin aranjamente politice, colectarea banilor furati de mafie catre ANAF. Vedeti dezastrul de la TAROM. Vedeti afacerile la MAI cu noile sedii pasapoarte la mall-uri, contracte de inchiriere fara licitatie(prin nerespectarea legii) la preturi astronomice. Primaria are spatii gratis, dar ministra nu le vrea! (A facut cumva vreo cerere la vreo primarie? ). Pensionarile la varful MAI cu incadrarea pe aceleasi functii de consilieri ai ministresei cu salarii mari cat pensiile. Doamna ministru Carmen Dan a prins curaj si continua ilegalitatile si abuzurile pe banda rulanta , jefuind la sange bugetul alocat , fara sa fie cercetata de corpul de control al primului ministru, despre modul cum au fost preluate noile sedii cu chirie uriasa pentru serviciul pasapoarte. Despre DNA ce sa mai vorbim, ministrii guvernului PSD au imunitate la DNA?. Asteapta doamna Codruta noile reclamatii anonime, despre banii cheltuiti ilegal si nejustificat la MAI? Ca sau luat bani din alte programe de dezvoltare si dotare in mod ilegal , ca sa umblat si la banii de pensii, dupa care doamna justifica ca au crescut cheltuielile cu pensionarile , dar banii nu sa-u dus la pensii. Platile pensiilor politistilor si jandarmilor nu au suferit cresteri , din cauza ca numarul deceselor din randul acestora sunt aproximativ egale cu numarul iesirilor la pensie ale cadrelor.Putini prind 60 ani.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
dxx
0
oile trebuie invatate sa respecte stapanii. si in corea de nord e lafel. poltia are putere absoluta. in eu e mai rau, ca oile se cred libere.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
ioan
-1
Domnule Spinu ,asta este atitudine de Ferentari ,incurajind nerespectarea ;egii. Nici eu nu am simpatie pentru domnul Coarna dar una e una si alta alta .Daca nu ne autoeducam si nu ii educam inca de pe bancile scolii pe cei tineri in respectarea legii , nu vom inainta un metru pentru instaurarea unei societati in care siguranta tuturor sa fie garantata.Vad ca evitati sa amintiti unjuraturile ginecologului ilustru si atitudinea plina de aroganta . Sa nu uitai aceasta atitudine daca in viitor cineva va scoate la iveala buzunareala tracticata in relatia cu cetatenii,de catre acesti de neinlocuit slujitori ai medicinei. Numai banul iti creeaza sentimentul ca esti intangibil ,ca poti sa iti permiti orice .Incercati si plasatii in conditii egale cu toti cei ca noi pentru care respectarea legii si buna cuviinta sint moduri cotidiene de existenta
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
MRS
+7
Spanule, lasa lumea sa vada inregistrarea...nu mai spune tu ce nu s-a intamplat! Pune inregistrarea ca sa fii corect!!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Vladimarrr...!!!
+8
O vorba spune ca nu e bine sa te pui cu prostul, pentru ca te coboara la nivelul lui si te bate cu experienta. Aceasta am auzit-o pentru prima data de la un colonel de militie, cu mari responsabilitati juridice in sediul politiei rutiere din Str. Logofat Udriste si a constuit pentru mine, unul din cele mai utile sfaturi primite in materie de circulatie rutiera si nu numai ... In mod sigur, daca si doctorul in cauza uza de intelepciunea zisei de mai sus, acum nu mai avea nici onoarea si nici costumul sifonate ... Cat despre domnul Mitica Coarna, un talentat practicant al terorismului sindical, priceput in tot si in toate care, cand pupa piata independentei noii ministrese de la interne, cand cere cu manie revolutionara demisia ei, nu prea mai sunt multe de zis, decat ca sa se ia de mana cu mai tanarul lui invatacel, practicant fervent al unui alt gen de terorism, cel "literar", care dupa nosocomiala campanie publicistica facuta pentru a-si lansa in Aula Bibliotecii Universitare si in prezenta premierului tehnocrat atunci in functieJulien Ciolos, epocala sa psaltire cu giumbuslucuri mestesugite, da acusile cu caciula dupa caini, cerand inclusiv demiterea rectorului unei universitati de stat, doar pentru ca a ratat cu succeas a cincea ( A CINCEA !!!) oara examenul de admitere. Si un sfat pentru simpaticul politist rutier: la anu', da flacaule admitere la medicina, ca e mai putini pe un loc si grilele e mai corecte si mai logice, nu ca grilajele astea pe care voi balenute albastre ce sunteti, le folositi in exces precum si forta fizica in detrimentul celei a gandirii si a BUNULUI SIMT ELEMENTAR. Si pentru autorul acestui articol inca un gand bun ...!!!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Mircea Celbatrin
+2
Si medic si profesor ....si putin betiv! Pe acesta tre sa-l intelegem ca e prof universitar. Sa-l ardem pe ala cu patru clase sa tina minte!!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Ardeleanul
+15
Obraznicia, tupeul, aroganta si lipsa de profesionalism a unor politisti a fost demonstrata in numeroase cazuri. Pestele de la cap se impute, deci de acolo trebuie sa inceapa curatenia. Sa nu se uite ca acesti politisti au fost instruiti in scolile de politie de catre fosti militieni. Deci nu trebuie sa ne miram. Cum e turcul asa si pistolul.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
florin @ Ardeleanul
+8
ar trebui sa mergi impreuna cu cei de...inteligenta si cu ideile tale cateva saptamani sau luni alaturi de agentii de politie sa vezi cat de educati suntem...tupeul si nesimtirea de care amintesti e prezent in randul mai tuturor care se cred ca au inventat ei bunul simt....sau faci parte din tagma medicului si a celor 8 scandalagii din mamaia?!?
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Krixus
-1
Nu aveti lucruri serioase despre care sa scrieti?????? Daca politia ii cere cuiva actele de identitate si persoana refuza sa le prezinte si refuza de asemenea sa urmeze invitatiei de a insoti agentii la postul de politie, argumentand ca e procuror, medic, profesor, interlop sau presedintele statului, atunci pe buna dreptate va fi tarat pe jos!!!! Pe toti cei care fac gargara pe aceasta tema in media ii poftesc sa vina aici in Germania si sa refuze sa se legitimeze iar apoi sa refuze sa-i urmeze pe politisti atunci cand acestia ii poftesc la comisiariat - si vor vedea si simti ei atunci ce face politia unui stat recunoscut drept ..de drept! Voi acestia din media chiar vreti sa contribuiti de dragul argintilor la transformarea Romaniei intr-un failed state??? Ce stat este acela in care la orice masura a autoritatilor se gasesc unii sa puna presiune pentru a o anula????? Ce stat de drept este acela in care fiecaruia i se poate nazari ca legea nu iu se aplica din cauza numele, averii, profesiei, marimii pantofilor sau numarului de kilograme????
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
ANNA LUCA
+7
Coarna, asa il apara si pe Bodygardul lui COZMA, tov. OPREA , cel cu interesul privat, care a facut tot PDL, UDMR-COLONEI, GENERALI, ..., da OPREA, NASUL lui PONTA...cel din RETEAUA KIRIEAK, -COCOS- UDREA. CIOABA... stolojan, basescu....
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
mimi
+8
Acesta este efectul catastrofal al scolilor private (pardon -fabricilor de diplome). AMIN!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 33 minute