Dumnezeu ar fi avut o soţie, arată un studiu

Dr. Francesca Stavrakopolou de la Universitatea din Exeter a ajuns în urma unui studiu la concluzia că vechii israeliţi venerau un zeu şi o zeiţă în acelaşi templu.

Stavrakopoulou spune că a descoperit că Yahweh, sau Dumnezeu aşa cum îl ştim noi astăzi, a înlăturat mai mulţi candidaţi la titlul de singurul zeu al vechilor israeliţi, potrivit The Daily Mail.

Deşi una din cele zece porunci este să nu existe un alt zeu în afară de Dumnezeu, se pare că erau şi alţii veneraţi alături de el, iar Biblia spune asta.

Biblia mai admite că zeiţa Asherah era venerată în templul lui Yahweh din Ierusalim, spune cercetătoarea.

În Cartea Regilor, ni se spune că o statuie a lui Asherah era găzduită în templu şi că mai multe femei ţeseau haine ritualice pentru ea. Deşi Biblia condamnă toate aceste practici, textele biblice sugerează că venerarea zeiţei era parte din religia de atunci din Ierusalim.

Potrivit lui Stavrakopolou, dovezile din Biblie că zeiţa era venerată în templul din Ierusalim indică faptul că ea ar fi putut juca rolul unei soţii divine în vechiul Israel.

Dovada ar fi o inscripţie pe o ceramică descoperită în deşertul Sinai.

Inscripţia a fost fotografiată şi înregistrată de arheologi şi reprezintă o cerere de binecuvântare de la Yahweh şi Asherah, dovada că cei doi erau o pereche divină.

Precum alte zeităţi din vechiul Israel care au devenit îngeri sau au fost respinse, aşa a dispărut şi Asherah, spune cercetătoarea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.