×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 28 aprilie 2017, 15:10
EUR (€)
+0.0044 ↗
4.5333 RON
USD ($)
-0.0112 ↘
4.1453 RON
• • •
Un eveniment dedicat muzicii și documentelor vechi
Dunărea din hartă, pe portativ
Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi a fost inaugurat în 2003
Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi a fost inaugurat în 2003

La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (strada Londra nr. 39, București), debutează astăzi, de la ora 18.00, stagiunea „Cartografii sonore“. Organizatorii promit că „o poveste nouă se va contura, despre o hartă veche, ce va prinde viață prin intermediul acordurilor de muzică clasică și jazz. Cu ajutorul unui specialist, o conexiune istorică se va realiza între harta propusă și repertoriul fiecărui concert.“

Una dintre cele mai valoroase hărți aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi va fi investigată cu ajutorul muzicii în fiecare lună. Tineri muzicieni excepționali din România, distinși cu premii la concursurile internaționale de profil, vor sta alături de oaspeți de seamă, dezvăluind dimensiunile muzicale ale hărților. Primul eveniment al stagiunii „Cartografii sonore“ propune tuturor celor interesați „o nouă perspectivă asupra vizitei la muzeu și o nouă experiență în apropierea hărților vechi, unde fiecare hartă așteaptă să își destăinuie povestea din vremuri îndepărtate“, se arată într-un comunicat.

Vinuri și melodii

Prima hartă aleasă pentru itinerarul propus oaspeților Muzeului este „Cursul Dunării de la izvoare până la vărsare“, publicată în anul 1693. Harta a fost realizată la Paris de către întemeietorul cartografiei franceze, Nicolas Sanson D’Abbeville (1600-1667). În jurul hărții se va contura evenimentul de deschidere a stagiunii, iar aceasta va rămâne expusă în mod special cu titlul de „Harta lunii martie“.

Silviu Anghel, istoric, doctor în studii clasice la Universitatea Columbia din New York, va asigura în această seară prezentarea din perspectivă istorică. La eveniment sunt invitați să discute Directorul MNHCV, Cristina Toma, și Sebastian Gheorghiu, din partea UCIMR. Artiștii invitați să concerteze sunt Erika Kecskés Ávéd – vioară, Csilla Kecskés Ávéd – violoncel și Éva Ávéd – pian.

Programul serii este alcătuit din lucrări de Johannes Brahms (6 lieduri pentru violoncel şi pian), Edvard Grieg (Sonata în do minor nr. 3 pentru vioară şi pian), Paganini (Silva: Variaţiuni pe o singură coardă, pe teme din opera „Moise“ de Rossini, pentru violoncel şi pian) și Paul Constantinescu (Cântec vechi). Prețul biletului de intrare este de 8 lei, vizitatorii fiind îndrumați să facă o rezervare în prealabil, locurile fiind limitate. Pentru completarea experienței, organizatorii propun la final de eveniment o degustare de vinuri dintr-o regiune descrisă de hartă, iar cu acest prilej vor fi prezentate vinurile Sarica – Niculițel din pod–goriile aflate la câțiva kilometri de Dunăre, în regiunea Măcin.

„Oportunități la tine acasă“

Organizatorii anunță că stagiunea „Cartografii sonore“ este o inițiativă a muzeului și a Uniunii de Creaţie a Interpreţilor şi Muzicienilor din România. Proiectul se derulează prin programul „Oportunități la tine acasă“, dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, un program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. În sprijinul evenimentului s-a alăturat Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din București. În jurul celor mai valoroase hărți din patrimoniul Muzeului, stagiunea va găzdui în acest an un concert pe lună, organizatorii dorind să invite la desfășurarea proiectului cât mai multe instituții culturale internaționale.

Muzeu inedit

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume, în general hărțile fiind asimilate muzeelor de istorie sau militare, în timp ce cărțile sunt apanajul bibliotecilor.

Muzeul deține o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române, dar și țările Europei și alte continente; cea mai veche hartă din colecție este o xilogravură (gravură în lemn) din anul 1525, ce reprezintă Europa Centrală, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei şi Poloniei.

Răzvana AncuţescuPublicat Marţi, 28 februarie 2017
476
 | 1
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Ilie Năstase își cere scuze, dar...
Publicat acum 4 ore şi 46 minute
Când cecenii fac legea în Budapesta
Publicat acum 21 ore şi 38 minute
Dezvăluiri: Ce face spitalul SRI?
Publicat acum 5 ore şi 55 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Tragedia din Retezat
10 articole/ Actualizat acum 21 ore şi 19 minute
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat Joi, 20 aprilie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
111 articole/ Actualizat Joi, 27 aprilie 2017
Ioan Buduca

6 spre 7 decembrie 2009. O noapte de pomină. Nu ştim ce era acasă la Vîntu, dar am aflat ce era acasă la generalul Gabriel Oprea, un simplu parlamentar la ora aceea.

Ioan BuducaPublicat acum 19 ore şi 47 minute