După 23 de ani, din nou în grupa mondială I

Andreea Mitu, de la meciuri cu jucătoare clasate între locurile 120-900 la victoria cea mai mare a carierei. Dulgheru ne-a dat emoţii preţ de aproape două seturi. Câţi bani a câştigat Mitu la Campinas.

Bouchard, pusă la punct de două ori în două zile

Echipa României s-a calificat în grupa mondială I a FED Cup după victoria cu 3-2 obţinută în deplasare împotriva Canadei. O victorie muncită şi la care nimeni nu se mai aştepta după debutul dezastruos al Cameliei Begu, învinsă în meciul de deschidere de o junioară aflată pe locul 260 în clasamentul mondial WTA şi care până pe 18 aprilie 2015 nu a câştigat niciun meci în faţa unei jucătoare din top 100 WTA. A urmat însă uriaşa surpriză (plăcută) furnizată de a patra jucătoare română, Alexandra Dulgheru, care a învins-o pe vedeta echipei gazdă, Eugenie Bouchard, nr. 7 mondial. Dar scorul de 1-1 de după prima zi tot nu era dătător de speranţe. Begu, accidentă a fost înlocuită cu mult mai neexperimentata Andreea Mitu, care urma să joace contra lui Bouchard. Calcuele hârtiei indicau un 2-2 după jocurile de simplu (se estima că Dulgheru o va bate pe junioara Francoise Abanda) iar dublul urma să decidă soarta partidei. Şi aici erau probleme, pentru că alături de Raluca Olaru (ea joacă numai la dublu în ultimul timp, dar fără rezultate notabile) era Andrea Mitu care urma să reintre pe teren după o pauză de maxim două ore. În plus, perechea Olaru/Mitu nu era una care să fi jucat împreună în ultimul timp. Dar seara de duminică aruncă în aer Arena Maurice Richard.

După un prim set câştigat (normal) de Bouchard, Andreea Mitu întoarce rezultatul, terminând en fanfare cu un 6-1 în decisiv. România conducea cu 2-1 şi devenise principala favorită la câştigarea partide. După un început timid spre slab, Dulgheru îşi revine şi deşi are în faţă o „fetiţă” care face meciul vieţii ei, câştigă şi România este calificată în grupa de elită. Meciul de dublu este unul amical acum, dar Olaru şi Mitu se bat pentru victorie, dar nu rezistă şi pierd la „tie-break”-ul mare. După acest meci se impune o întrebare: este Mitu o stea în devenire? Săptămâna trecută a obţinut primele două victorii la jucătoare din top 100, totodată primele victorii într-un turneu de categoria WTA Premier. Acum a trecut de Bouchard.

Rezultate tehnice

Francoise Abanda (260 WTA) – Camelia Begu (33 WTA) 2-1 (4/6, 7/5, 6/4)

Eugenie Bouchard (7 WTA) – Alexandra Dulgheru (69 WTA) 0-2 (4/6, 4/6)

Eugenie Bouchard – Andreea Mitu (104 WTA) 1-2 (6/4, 4/6, 1/6)

Francoise Abanda – Alexandra Dulgheru 1-2 (6/3, 5/7, 2/6)

Dabrowski/Fischman – Olaru/Mitu 2-1 (6/1, 4/6, [10/5])

Campinas” sau diferenţa dintre Bouchard şi Mitu

Andreea Mitu a dat în februarie 2015 „marea lovitură” câştigând turneul de la Campinas (Brazilia), şi a obţinut 3.919 USD. Da, atât primeşte câştigătorul unui turneu ITF cu premii totale în valoare de 25.000 USD. Pentru cei 3.919 USD, Mitu a jucat şi câştigat 5 meciuri. Tot în februarie 2015, Eugenie Bouchard ieşea după numai un singur meci (turul II) din turneul de la Anvers. Prima obţinută: 10.240 USD. Aici se poate vedea de ce este uriaşă victoria româncei: pentru că ea trebuie să tragă 5 meciuri pentru 3.000 USD, în timp ce canadianca obţine de 3 ori mai mult dacă pierde primul joc într-un turneu.

Să mergem mai departe cu comparaţiile:

  • Bouchard – 9 participări la turnee de Grand Slam: o finală, 2 semifinale, un sfert de finală

  • Mitu – 10 participări la turnee de Grand Slam: o singură calificare în turul I

  • Bouchard – 10 turnee de categoriile Premier: o finală jucată

  • Mitu – 2 turnee de categoriile Premier: o calificare în turul III

  • Bouchard – 10 turnee WTA International: un turneu câştigat, o finală, o semifinală, două sferturi de finală

  • Mitu – 2 turnee WTA International: eliminată în turui I

  • Bouchard – 4.104.308 USD în întreaga carieră (2008-2015)

  • Mitu – 244.156 USD (2006-2015)

  • Bouchard – 378.273 USD (în 2015)

  • Mitu – 27.636 USD (în 2015)

Rezultate din FED Cup

Prin victoria din play-off, România se califică după 23 de ani din nou în principala grupă valorică în Fed Cup. Ultima oară am jucat în primul tur (cu un format de de 32 de echipe în primul tur) în 1992 contra Austriei, scor 1-2, echipa noastră fiind formată din Ruxandra Dragomir şi Irina Spârlea.

Grupa mondială I (semifinale)

Rusia – Germania 3-2

Cehia – Franţa 3-1

Play-off/out Grupa mondială I

Italia – SUA 3-2

Olanda – Australia 4-1

Polonia – Elveţia 2-3

Canada – România 2-3

Play-off/out Grupa mondială II

Serbia – Paraguay 4-1

Slovacia – Suedia 4-0

Japonia – Belarus 2-3

Argentina – Spania 0-4

Componenţa grupelor la viitoarea ediţie

Grupa mondială I

Rusia, Cehia, Germania, Franţa, Italia, Olanda, Elveţia, România.

Grupa mondială II

SUA, Australia, Polonia, Canada, Serbia, Slovacia, Belarus, Spania

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.