După 24 de ani, Liverpool la un pas de titlu

„Cormoranii” nu au luat niciodată titlul în formula actuală a Premier League. Umilinţă mare pentru „Pep” Guardiola. Cuplul de aur, fără gol în 180 de minute. „Triunghiul Bermudelor” din România.

  Liverpool victorie de „6 puncte”

FC Liverpool nu a mai câştigat titlul în Anglia din 1990. În formula „Premier League” (din 1992) nu a reuşit decât o singură dată, în 2002 sî se apropie de titlu, dar l-a pierdut în ultimele 6-7 etape de campionat.

Duminică însă „cormoranii” au făcut un pas uriaş şi sunt foarte aproape de câştigarea titlului. Într-un meci de „6 puncte” cu Manchester City, contracandidată directă şi foarte periculoasă, Liverpool a obţinut o victorie de vis, 3-2 (2-0) şi mai are un singur hop de trecut, derby-ul (tot acasă) din 27 aprilie cu Chelsea. Meciul de duminică a avut o primă repriză în care a existat doar Liverpool, un sfert de oră din repriza a II-a când gazdele au ieşit complet din joc şi au fost agalate, iar în minutul 78, au marcat golul victoriei prin Coutinho. Pentru Liverpool au mai înscris Sterling – min.6 şi Skrtel – min.26, iar pentru City au marcat: David Silva – min.57 şi Johnson (autogol) – min.62.

În clasament, Liverpool are 77 puncte, urmată de Chelsea – 75 puncte şi Manchester City – 72 puncte, dar două jocuri mai puţin. În „Big Four” mai sunt de jucat două meciuri: Liverpool – Chelsea şi Arsenal – Manchester City. Până în prezent, între primele 4 echipe s-au înregistrat următoarele rezultate:

Liverpool – Manchester City 3-2 şi 1-2

Liverpool – Arsenal 5-1 şi 0-2

Arsenal – Chelsea  0-0 şi 0-6

Chelsea – Manchester City 2-1 şi 1-0

Manchester City – Arsenal 6-3

Chelsea – Liverpool 2-1

  Umilinţă maximă pentru „Pep” Guardiola

Un meci dintre Bayern Munchen şi Borussia Dortmund este de regulă, în ultimii ani, un derby pentru titlu. Sâmbătă, pe Allianz Arena din Munchen, datele erau diferite: Bayern era de trei etape matematic campioană şi era calificată în Champions League, după un 3-1 sec cu Manchester United. Borussia, nu mai putea pierde locul 2, iar din Europa a ieşit cu fruntea sus, după un 2-0 cu Real Madrid. Dar toate aceste date nu contează când Bayern şi Borussia se află faţă în faţă, iar pentru media din Germania, duelul „Pep” Guardiola – Jurgen Klopp este un nou „meci”, „Pep” – „Mou”.

Gazdele au aliniat la start tot ce aveau mai bun, minus Thiago Alcantara (indisponibil), iar pe bancă se aflau internaţionalii Toni Croos şi Thomas Muller, care nu au loc întotdeauna în primul „11”. De cealaltă parte, pe lângă marii absenţi (accidentaţi) de lungă durată – Ilkay Gundogan (creierul) echipei, Jakub Blaszczykowski, Neven Subotic, Marcel Schmelzer şi Sven Bender – nu a intrat în teren nici golgheterul campionatului, Robert Lewandowski, pentru a nu a avea ulterior dificultăţi cu galeria gazdelor, ştiut fiind faptul că din vară polonezul este jucătorul lui Bayern.

Cu toate acestea, Borussia a repurtat o victorie mai clară decât o arată scorul, 3-0 (1-0), iar scorul putea fi şi mai mare, raportul ocaziilor de gol fiind de 6-3 pentru oaspeţi. Practic, „prusacii” nu au lăsat gazdele să mişte în front. Degeaba Bayern a avut o posesie consistentă, 67% – 33%, şi 12 – 2 la cornere, nimic nu a contat. De menţionat că pentru prima oară de când antrenează pe Bayern, Guardiola a stat tot timpul meciului în picioare, până în prezent el foarte rar fiind văzut ridicându-se de pe bancă. Acest 3-0 este scorul cel mai sever pe care Borussia l-a aplicat în deplasare lui Bayern în ultimii 25 de ani şi totodată o revanşă pentru pentru înfrângerea cu 0-3 suferită acasă în faţa bavarezilor în turul campionatului.

Pentru Borussia au înscris: Mhiktaryan (min.20), Reus (min.49) şi Hofmann (min.56).

Messi – Neymar: 180 de minute fără gol

Cel mai valoros cuplu din lume, Messi-Neymar a reuşit contraperformanţa de a nu înscrie măcar un singur gol în 180 de minute. Un interval de timp care a însemnat eliminarea lui FC Barcelona din Champions League şi, mai mult ca sigur pierderea campionatului.

În sferturile CL, contra celor de la Atletico de Madrid, scor 0-1, Messi a fost cel mai slab de pe teren. Dar nu trebuie omise meritele madrilenilor, o echipă care merge ceas şi în Spania şi în Europa, unde nu a pierdut niciun meci până acum în ediţia 2013/14 a CL.

Dar adevărata bombă a explodat sâmbătă noaptea: modesta FC Granada, aflată în bătălia pentru evitarea retrogradării a învins cu 1-0 pe FC Barcelona, într-un meci în care din nou cele două staruri nu au impresionat deloc. Este cea mai jenantă înfrângere a celor de la Barcelona, care au căzut pe locul 3, cu un punct în spatele celor de la Real Madrid şi tot cu un punct în spatele celor de la Atletico, dar liderul are un meci mai puţin jucat.

„Triunghiul Bermudelor” din România

Cam multă lume a început să vocifereze şi să arate cu degetul spre meciul Steaua – FC Vaslui 0-1. Se vorbeşte foarte mult despre faptul că scandalul monstru de la Vaslui (ba se prezinbtă, ba nu se prezintă echipa la Bucureşti, ba joacă juniorii, ba…) şi înbolnăvirile unor titulari stelişti ar face parte dintr-o regie, care a avut drept scop propulsarea moldovenilor în faţa celor de la Dinamo. Nu ştim încă dacă „vociferările” sunt sau nu întemeiate. Dar ar mai trebui luat ceva în calcul: FC Vaslui – Viitorul Constanţa 0-1, Steaua – FC Vaslui 0-1. Urmează Viitorul Constanţa – Steaua ?. Anul trecut, Steaua (deja campioană) a pierdut cu 2-5 în Ghencea cu Viitorul, care s-a salvat de la retrogradare (inclusiv cu sprijinul celor din Ştefan cel Mare). Anul ăsta, poate ar bătea la ochi ca Steaua să piardă în faţa celor de la Viitorul. Oricum, conform calculelor hârtiei, şi cu un egal la Viitorul, Steaua termină campionatul în cel mai rău caz la egalitate de puncte cu Astra, şi are avantajul rezultatelor directe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.