„După 25 de ani. Istoriile şi memoriile comunismului”

În zilele de 20 şi 21 noiembrie 2014 s-a desfășurat la București conferinţa internaţională „După 25 de ani. Istoriile şi memoriile comunismului”. Organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Fundaţia Culturală Memoria, conferinţa s-a bucurat de participarea a peste 100 de profesori, cercetători, postdoctoranzi, doctoranzi și studenți din țară și străinătate – Republica Moldova, Bulgaria, Germania, Statele Unite ale Americii – care au prezentat 65 de lucrări privitoare la tematica memoriei și istoriei comunismului.

Organizatorii și-au propus realizarea unui spațiu academic interactiv care să analizeze trecutul comunist şi moştenirea lui post-comunistă într-un efort de a înţelege mai bine atât regimul care a schimbat structural România şi Europa de Est, dar nu numai, cât şi consecinţele acestui fenomen pe termen lung. Conferinţa a reușit să instituie un cadru de reflecţie teoretic asupra istoriografiei româneşti şi internaţionale privitoare la comunism precum şi asupra rolului memoriei în articularea identităților personale și colective într-o regiune aflată încă sub semnul traumei provocate de regimul dictatorial.

Lucrările prezentate au generat dezbateri aprinse privind tipologiile tranziției, structurile de legătură dintre o epocă și alta dar și chestiunea „moștenitorilor”, direcți și indirecți, ai comunismului. Participarea internațională a permis un schimb de idei și experiențe utile in înțelegerea comunismului din Europa Centrală și de Est, deschizând noi căii de colaborare între experții acestei regiuni și cei din alte zone.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.