După 27 de ani, din nou tragere la sorţi în Cupa Africii

O echipă se va califica după traferea la sorţi. A lipsit foarte puţin ca o întreagă grupă să fie trasă la sorţi. Ce favorite au părăsit competiţia. 13 antrenori stranieri, dintre care 4 au fost jucători uriaşi.

Grupele s-au încheiat doar pe teren

Faza grupelor a turneului final a Cupei Africii pe Naţiuni s-a încheiat pe teren. Se ştiu 7 dintre echipele calificate în sferturi, a 8-a urmând să fie decisă prin tragere la sorţi. Câţiva centimetri au lipsit ca întreg clasamentul grupei D să fie tras la sorţi. S-au calificat echipe de top – Algeria, Tunisia, Ghana şi Coasta de Fildeş, au părăsit competiţia, surprinzător, Camerunul, Burkina Faso şi Zambia, în timp ce Senegalul şi Africa de Sud au fost „victime” ale unei grupe a „morţii”. S-au calificat surprinzător, cele două Congo-uri, Guineea Ecuatorială, iar dacă Guineea se va califica prin tragere la sorţi, vom avea compact în sferturi careul echipelor cu cel mai slab coeficient din acest turneu final.

Care a fost unul dintre cele mai echilibrate din istoria Cupei Africii. După primele două etape din faza grupelor, toate cele 16 echipe aveau şanse reale de calificare, niciuna nefiind matamatic eliminată. Dintre cele 24 de meciuri jucate, 13 s-au încheiat la egalitate (10 cu 1-1 şi 3 cu 0-0), 7 cu victori la limită (4 cu 2-1 şi 3 cu 1-0) şi 4 la 2 goluri diferenţă (3 de 2-0 şi unul de 3-1).

  • Din grupa A s-au calificat echipele cele mai slab cotate dintre toate cele 16 participante la turneul final, Guineea Ecuatorială şi Congo. Grupa a fost însă şi cea mai slabă din punct de vedere valoric. Echipa aflată în prima urnă valorică la tragerea la sorţi a fost Guineea Ecuatorială (coeficient CAF, 9), dar ea a beneficiat de această favoare fiind ţară organizatoare. (În preliminarii, Guineea Ecuatorială a trecut de Mauritania, dar a fost descalificată pentru că a utilizat un jucător neeligibil. În noiembrie 2014, după ce Maroc a anunţat că renunţă la organizarea turneului finnal – de teama epidemiei Ebola), Guineea Ecuatorială a anunţat că va organiza competiţia şi astfel naţionala ţării gazdă, descalificată iniţial, a acces în turneul final şi în prima urnă valorică). Favoritele grupei, au fost Burkina Faso (cam a 7 sau a 8 echipă a Africii, finalistă de conjunctură în 2013) şi Gabon. Calificarea s-a jucat în ultima etapă. Guineea Ecuatorială o echipă cu mulţi „straniri” din ligile 2, 3 şi 4 din Europa (cei mai mulţi naturalizaţi) a avut norocul să întâlnească o echipă a Gabon-ului de nerecunoscut (supervedeta lui Borussia Dortmund, Aubameyang, a fost zero barat) şi „norocul” acordării unui penalty care nu a fost, în prima repriză. La scor egal se califica Gabon. Echipa statului Congo (coeficient CAF, 13) a beneficiat şi ea de o prestaţie slabă a jucătorilor din Burkina Faso, dar şi de un gol (primul) din offside.

  • Finalul grupei B a fost dramatic. Dacă pe final de partidă, Tunisia (favorita grupei) nu mai putea pierde calificarea, în schimb locul 2 s-a jucat până în ultima secundă. A mers mai departe DR. Congo graţie criteriului 6 (din 7) de departajare: mai multe goluri înscrise în grupă. Congolezii au terminat 1-1 cu Tunisia (după meci numai că nu le-au pupat mâinile tunisienilor – cam meritau, nu spunem mai mult) şi s-au calificat datorită faptului că Insulele Capului Verde şi Zambia (a doua favorită a grupei) au terminat la egalitate 0-0. Dacă Zambia câştiga se califica de pe locul 2, iar dacă meciul se termina 1-1, atunci urma tragere la sorţi între DR Congo şi Insulele Capului Verde. Aşa, a mers mai departe echipa care este din punctul de vedere al coeficienţilor a 14-a dintre cele aflate la turneul final.

  • Grupa morţii (C) – oricare dintre participante avea puterea să câştige turneul – deşi s-a încheiat fără egalităţi, a fost dramatică pe parcursul ultimelor 90 de minute. Situaţia calificării a basculat dintr-o parte într-alta. Până în minutul 73, Africa de Sud care conducea cu 1-0 pe Ghana, şi Algeria care conducea cu acelaşi scor Senegalul, erau calificate. Când a egalat Ghana (min.73), Senegalul, aşa condusă cum era, se afla ea acum pe locul 2. Abia când Ghana s-a desprins (min.83) şi Senegalul a ieşit din cursă, dar se putea califica dacă sud-africanii ar fi egalat Ghana. De menţionat că în prima etapă Senegalul a învins Ghana în minutul 90+3, iar în a doua, Ghana a învins Algeria în min. 90+4.

  • Grupa D a fost la …5 centimetri de situaţia unicat în analele fotbalului, aceea ca întreg clasamentul unei grupe să fie decis prin tragere sa sorţi. La ultima fază a meciului, camerunezul Vincent Aboubakar a şutat de la 16 metri spre poartă, şi mingea aproape că a ras trasversala, portarul fiind bătut. Dacă înscria Coasta de Fildeş (prestaţie mai mult decât modestă) nu ar fi câştigat cu 1-0, şi s-ar fi înregistrat al 6-lea 1-1 din tot atâtea meciuri. Totuşi, după 30 de ani vom avea o tragere la sorţi, pentru stabilirea celei de a doua clasate. Şi acest meci a avut sarea şi piperul lui. În minutul 14, Guineea (a 4 echipă din coada celor 16 după coeficienţii CAF) a marcat din 11 metri, adversarii au repus de la centru, au avansat în careul advers, şi au beneficiat şi ei de un penalty, în urma unui hantz. Supervedeta Seydou Keita a executat groaznic de prost şi a amânat egalarea. Tragerea la sorţi va avea loc joi la amiză.

Rezultate şi clasamentele finale din grupe

Grupa A

Congo – Guineea Ecuatorială 1-1 (1-0) !

Gabon – Burkina Faso 2-0 (1-0) !!

Bukina Faso – Guineea Ecuatorială 0-0 !

Congo – Gabon 1-0 (0-0)

Guineea Ecuatorială – Gabon 2-0 (0-0) !

Congo – Burkina Faso 2-1 (0-0) !!

Clasament

  1. Congo: 7p.

  2. Guineea Ecuatorială: 5p.

  3. Gabon: 3p.

  4. Burkina Faso: 1p.

Grupa B

DR Congo – Zambia 1-1 (0-1) !

Tunisia – Insulele Capului Verde 1-1 (0-0) !

Tunisia – Zambia 2-1 (0-0)

DR Congo – Insulele Capului Verde 0-0 !

Zambia – Insulele Capului Verde 0-0 !

DR Congo – Tunisia 1-1 !

Clasament

  1. Tunisia: 5p.

  2. DR Congo: 3

  3. Insulele Capului Verde: 3p

  4. Zambia: 2p.

Grupa C

Senegal – Ghana 2-1 (0-1)

Algeria – Africa de Sud 3-1 (0-0)

Ghana – Algeria 1-0 (0-0)

Africa de Sud – Senegal 1-1 (0-0)

Ghana – Africa de Sud 2-1 (0-1)

Algeria – Senegal 2-0 (1-0)

Clasament

  1. Ghana: 6p.

  2. Algeria: 6p.

  3. Senegal: 4p.

  4. Africa de Sud: 1p.

Grupa D

Coasta de Fildeş – Guineea 1-1 (0-1) !!

Camerun – Mali 1-1 (0-0) !

Mali – Coasta de Fildeş 1-1 (1-0) !

Camerun – Guineea 1-1 (1-1)

Coasta de Fildeş – Camerun 1-0 (1-0)

Mali – Guineea 1-1 (0-1)

Clasament

  1. Coasta de Fildeş: 5p

  2. Guineea: 3p.

  3. Mali: 3p.

  4. Camerun: 2p.

Sferturi de finală

  1. Congo – DR Congo

  2. Coasta de Fildeş – Algeria

  3. Guineea Ecuatorială – Tunisia

  4. Ghana – Guineea sau Mali

Învingătoarele din meciurile 1 şi 2 vor juca prima semifinală, iar învingătoarele din meciurile 3 şi 4 vor juca a doua semifinală.

13 antrenori „stranieri”

Doar 3 echipe, Zambia, DR Congo şi Africa de Sud au avut antrenori autohtoni, restul echipelor mergând pe mâna „stranierilor”, 12 din Europa şi unul din Argentina. Trecând în revistă antrenorii europeni, se poate observa că unii dintre ei au fost fotbalişti uriaşi.

  • Jorge Costa (FC Porto şi Standard Lige, 50 de selecţii în naţională), cel care a antrenat şi pe CFR Cluj. Portughezul a condus echipa Gabon-ului.

  • Rui Aguas (carieră de excepţie la Benfica Lisabona, de 31 de ori internaţional portughez) care a stat pe banca Insulelor Capului Verde.

  • Alain Giresse (campion European cu Franţa, bronz la mondiale, a jucat la Bordeaux şi Marseille) antrenor al Senegalului.

  • Henryk Kasperczak (unul dintre cei mai buni mijlocaşi din Europa deceniului 7, medalie de bronz în 1972 cu Polonia), antrenează Mali.

Cu excepţia polonezului – care aşteaptă tragerea la sorţi – toţi cei trei foşti mari fotbalişti, nu şi-au calificat echipele în sferturile de finală. Avem şi doi francezi „specilişti” în Africa. Hervé Renard este din 2008 în Africa, conduce Coasta de Fildeş (a avut curajul să lase la vatră câteva vedete cu nume sonore, amintim doar pe Diddier Drogba), a mai antrenat Angola şi Zambia în două mandate, în ultimul, 2013, câştigând Cupa Africii. Claude Le Roy este considerat ca fiind „tăticul” antrenorilor stranieri, el fiind în Africa cu mici întreruperi, de 30 de ani. El a antrenat Camerun (2 mandate), Senegal, DR Congo (2 mandate), Ghana şi acum Congo, cu care s-a şi calificat în sferturi. Le Roy a avut şi două experienţe asiatice, a antrenat Siria şi Oman şi a mai avut câteva „ferestre” la echipe de club, cea mai cunoscută fiind Racing Strasbourg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.