După Colectiv, ne-am ales cu „Guvernul meu tehnocrat”. În rest…

…tragedia de acum un an a lăsat cîteva zeci de familii îndoliate care habar nu au ce s-a întîmplat cu copiii lor în acea noapte de coşmar. Aproape toată lumea vrea pedepsirea celor vinovaţi, de parcă anii grei de închisoare mai pot îndrepta cîte ceva din morţile definitive de acum un an. În realitate, mîngîierea închisorii este, mai degrabă, pentru cei care nu au avut nimic de suferit după noaptea aceea.

De altfel, din toată acea tragedie, cei care au avut de cîştigat sînt cîteva persoane concrete: Klaus Iohannis, care şi-a văzut visul cu ochii, acela de a-l debarca pe Victor Ponta, Dacian Cioloş, care s-a trezit pe neaşteptate prim-ministru, încă vreo 30 de personaje caricaturale, care au devenit miniştri, Liviu Dragnea, care a devenit preşedintele PSD, Alina Gorghiu, care a început să creadă că este preşedinta PNL, şi, desigur, Nicuşor Dan şi Clotilda, deveniţi şi ei peste noapte copiii „Colectivului”.

În rest, „Partidul Colectiv” a rămas o amăgire în rîndul celor care au vrut să speculeze momentul emoţional, visînd la cai verzi pe pereţi care să-i facă deputaţi, senatori şi chiar conducători de ţară, „Societatea civilă” îşi poartă în continuare epoleţii pe umeri, fiind la fel de înregimentată ca acum un an, cînd mergeau la Cotroceni cei din „Iniţiativa România” a Monicăi Macovei, completată cu Liviu Mihaiu, acel guvernator al lui Vântu. Iată, de altfel, lista completă a delegaţiei „Colectiv”: Adrian Despot – solist Viţa de Vie, Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei, Claudia Postelnicescu – Iniţiativa România, Elena Calistru – Funky Citizens, Nicuşor Dan – Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Mihai Dragoş – Consiliul Tineretului din România, Ionuţ Sibian – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii, Cristina Guseth – Freedom House, Elena Stoica – studenta la Facultatea de Jurnalism, Tudor Benga – OKIAN şi Factual, Alexandru Bindar – Uniunea Studenţilor din România, Cătălin Drula – Asociaţia Pro Infrastructura, Edmond Niculusca – Asociaţia Pro Infrastructura, Horia Onita – Consiliul Naţional al Elevilor, Ştefan Darabus – HHC România, Andrei Cornea – GDS, Clara Matei – Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România, Sorin Ioniâî – Expert Forum. Unul mai penibil decît altul, aceştia dveniseră „reprezentanţii” societăţii civile cu care Iohannis, chipurile, a decis ca Dacian Cioloş să ne mănînce zilele pentru un an, cînd, de fapt, guvernul era decis în subteranele puterii cînd încă mai mocnea focul în „Colectiv”!

În realitate, imediat după tragedie, oameni instruiţi să gestioneze astfel de momente au pus la cale un plan diabolic perfect, în care manipularea s-a transformat în ideologie, iar „masele”, adică noi, am înghiţit pe nemestecate lozinci de genul „Corupţia ucide” şi ne-am încolonat ca vitele în drum spre abator! Oricine îndrăznea să atragă atenţia că e ceva ciudat în mitingul „Colectiv”, că sînt semnele unei manipulări grosolane în rîndul opiniei publice, era taxat ca fiind pesedist sau chiar „cu ruşii”!

Şi atunci, dacă noi am fost cei care au ales să creadă balivernele profitorilor, de ce spunem acum că sîntem dezamăgiţi că nu s-a schimbat nimic după „Colectiv”, înainte de a ne pune cenuşă în cap, astfel încît să arătăm că la o dată viitoare nu vom mai pune botul aşa de uşor la planurile securiştilor de tip nou?

Am urmărit ieri ore întregi de comemorare televizată, i-am văzut la lucru pe cei mai lacrimogeni reporteri, care invocau tăcerea ca pe un omagiu, care zgîrmau în durerea unor părinţi pentru a smulge o declaraţie pro sau contra Guvernului. Ceva atît de penibil rar mi-a fost dat să văd!

Am văzut, de asemenea, supravieţuitori care, în loc să mulţumească proniei că au scăpat din iad, s-au pus pe retorici politice, ca şi cum focul de la „Colectiv” le-ar fi activat cine ştie ce aptitudini retorice! Şi nimeni nu i-a întrebat: „Ce dracului aţi căutat să vă îmbulziţi în grota aceea de la Pionierul, din care nu aveaţi cum să ieşiţi vii şi dacă s-ar fi aprins o brichetă?”. Nimeni nu i-a întrebat cum de nu au sesizat ei, primii, că nu sînt condiţii prielnice pentru o astfel de aglomerare sau de ce nu au protestat cînd formaţia a aprins artificiile în acel spaţiu închis, în care 500 de oameni stau ca sardelele în cutia de conserve!

Nimic din toate acestea. Numai vorbe, vorbe şi iar vorbe, care nu pot să schimbe nimic. Nu m-am uitat pe listele electorale, dar n-ar fi de mirare ca unii dintre norocoşii supravieţuitori să se afle pe ele, ceea ce ar pune capac felului în care ştim noi să gestionăm astfel de momente dramatice. Politicienii sînt în stare să facă şi acest pas pentru a obţine cîteva voturi!

După Colectiv, 64 de oameni s-au transformat în îngeri. De sufletele lor sînt în stare unii să se agaţe şi după un an pentru a-şi împlini nişte vise mizerabile. Dacă vor, într-adevăr, să păstreze curate sufletele celor plecaţi, supravieţuitorii ar trebui să împiedice măcar acum orice intruziune a politicului în tot ceea ce a reprezentat „Cazul Colectiv”. Altfel, ei vor fi cei care-i vor incendia pentru a doua oară pe cei plecaţi!

În final, mă adresez cu sufletul greu părinţilor celor decedaţi, ca unul care ştie ce înseamnă suferinţa în faţa despărţirii definitive de cineva foarte drag: plîngeţi-vă în linişte morţii şi nu mai daţi declaraţii cu iz politic în numele copiilor voştri! Sînt atît de mulţi cei în stare să vă culeagă lacrimile de pe jos pentru a-şi face din ele platforme electorale, încît v-aţi îngrozi dacă, pentru o clipă, aţi da la o parte vălul sub care îşi ascund gîndurile!

Dumnezeu să-i odihnească pe cei plecaţi şi să ne ierte pe noi, cei rămaşi!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.