După episodul Roșia Montană, șeful Institutului Geologic a fost demis

Ștefan Marincea, șeful Institutului Geologic, a fost demis. Marincea spune că va ataca în instanţă demiterea şi crede că totul are legătură cu poziţia sa împotriva proiectului Roşia Montană. A fost demis „prin fax”, dupa cum a declarat acesta, pentru HotNews.ro.

Demiterea vine la scurt timp duipa ce Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului ca i-a mintit pe parlamentari atunci cand a prezentat la audierile din comisia Rosia Montana informatii continute intr-un document al Institutului Geologic Roman (IGR) care „a fost cosmetizat” in favoarea companiei RMGC in 2011 si care nu mai este de actualitate. Mai exact, Octavian Patrascu, directorul care a insotit-o pe Rovana Plumb, ministrul Mediului, la audierile din comisia Rosia Montana, a declarat, conform stenogramei de pe site-ul comisiei, ca iazul de decantare propus de RMGC este o constructie sigura. El a argumentat spunand ca subsolul zonei a fost investigat, in 2011, prin foraje geotehnice care au aratat ca actuala componenta a solului da siguranta constructiei.

Oficial, demiterea pare sa fi fost si ea ”cosmetizata”. „Am primit o hârtie de la minister, semnată de domnul Mihnea Costoiu sau de Remus Pricopie (ministrul Cercetării, respectiv ministrul Educaţiei,, n.red.) prin care am fost informat că am fost înlocuit din funcţie. Eu am un litigiu cu Ministerul Educaţiei, de la precedenta demitere, am câştigat pe fond, voi câştiga şi la recurs, după care voi câştiga şi pentru această demitere. Eu sunt în litigiu pe o speţă privind accesul la documente clasificate, dar ei nu pot folosi acest motiv. Se ştia de patru luni, de ce nu m-am demis atunci? Îmi afectează grav probitatea profesională, este o formulă de a mă face să nu mai am acces la anumite documente. Eu nu îmi voi trăda niciodată ţara”, a declarat pentru REALITATEA.NET, Marincea.

În plus, acesta suspectează faptul că demiterea sa are legătură cu poziţia sa fermă împotriva proiectului Roşia Montană. „Cred că aici declaraţiile mele ar fi putut să deranjeze”, a subliniat Marincea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.