După gratuitate urmează nota de plată

Stânga noastră politică, prea de tot ineptă, inexistentă în planul realităţilor vii, pierdută şi regăsită viral doar pe culoarele Uniunii Scriitorilor, şi cam atât, revine cu un start care te lasă perplex. Cum promisiunile politice nu costă nimic, dimpotrivă, sunt paravanul tuturor dezastrelor, ele au ajuns unica noastră realitate administrativă. De la autostrăzile suspendate care ar fi dat Bucureştiului alura unui poligon coreean de încercare a brandurilor auto, ne întoarcem la viaţa de zi cu zi, unde alte oferte asemănătoare stau la rând. Capitala care îşi pierde zilnic identitatea, sub asediul mega-construcţiilor aprobate pe multe milioane de euro, se află într-o tăcere conectată la întreaga capacitate a barbariei infracţionale. Edilii pot în continuare totul, la fel ca un fost dictator. Și chiar aşa stau lucrurile. Demnitatea publică actuală este construită pe ideatica unei paranoia. O ţară de mutilaţi politico-moral aşteaptă alte scenarii după care ar putea să mişte o vorbă sau o mână, altfel fiind imposibil.

Schimbările din ultimul deceniu sunt anulate de realitatea care se autogenerează în jurul lor. Nu întâmplător se spune că mergem din rău în mai rău. Însăşi compromiterea democraţiei pusă în scenă de o bună parte a politicienilor este punctul cauzal. Când corupţia ajunge soluţia schimbărilor, ţara se apropie de anarhie, fără să ştie. Corupţie, xenofobie, centralism, artişti de partid şi de stat tot una sunt. Realizările din ultimii ani au fost vehiculul delapidărilor. Banii europeni au fost blocaţi de legislaţia română pentru a fi dirijaţi cui şi unde trebuie, nu din alte motive. Dezvoltarea unor proiecte mai mult decât necesare aşteaptă din aceleaşi motive. Uzinele Ford, de la Craiova, sunt în tratative pentru modernizarea unui drum, de câţiva kilometri, de parcă ar fi vorba de o autostradă până la Timişoara. Ce administraţie avem, ce legi îi guvernează pe români? În Bucureşti autobuzul, metroul sau maşina personală au ajuns un lux din foarte multe cauze. Contextul urban se află într-o spirală a degradării. Infrastructura pare scăpată de sub orice control, lipsa unui management dedicat face ravagii. Invocarea permanentă a unui buget deficitar ascunde, în fapt, marile delapidări. Nici astăzi, după informările despre un primar general cu o avere frisonantă, cu fapte de corupţie fişate, Curtea de Conturi, DNA-ul, Guvernul, principale instituţii în stat nu au venit cu o lămurire punctuală a situaţiei de la Primăria Capitalei.

Noul primar este o păpuşă în mâinile sistemului deasupra căruia fostul primar s-a ridicat, cu demagogia specifică, între potenţii lumii. În România actuală, a nu respecta corupţia înseamnă a te expune scoaterii din viaţa publică, fără excepţie. Exemplul lui Emil Constantinescu este încă elocvent. Deblocarea Primăriei Bucureştiului, unde mafia şi-a fixat arealul contabilizând şi ciorile, nu poate fi făcută de o singură persoană fără presiunea politică reformatoare a partidelor. Faptul acesta nu se anunţă prea curând. Dacă primarul general, speranţa multora, se va înscrie în fişa postului, are toate şansele să se situeze în afara legilor, în direcţia DNA-ului, în cel mai fericit caz.

Calea până la gratuitatea plimbării cu autobuzul, sperăm că nu şi cu trăsura trasă de cai, prin Bucureşti, este mai lungă decât toate căile de pe pământ. Nu este posibilă şi nici de luat în seamă. Pentru persoane cu deficienţe, pensionari defavorizaţi, studenţi şi elevi este mai mult decât obligatorie, fapt despre care noul primar nu a suflat o vorbă pentru că adevăratele probleme nu interesează actualii guvernanţi. Gratuitatea pentru toţi scoate la rampă viitorul luminos care a produs cândva orbirea publică. Dezvoltarea infrastructurii este proiectul general al României, nu sacoşa din campania electorală înlocuită cu promisiuni. Nu ar fi deloc lipsite de interes mărturiile din campania electorală, având în vedere că o categorie infracţională a câştigat masiv alegerile locale.

Pierderea libertăţii are exact preţul călătoriei gratuite şi, de ce nu?, obligatorii!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.