Duşmanii şi prietenii ruşilor

Ruşii cred că cei mai mari duşmani ai lor sunt SUA, Ucraina şi Turcia, iar 62% au o părere proastă despre UE. Aşa indică un sondaj realizat de Centrul Levada. Ruşii manifestă cea mai mare ostilitate faţă de SUA (72%). Împotriva Ucrainei s-au exprimat 48%, iar împotriva Turciei 29%, faţă de doar 1% în urmă cu un an. Rezultatul se datorează cel mai probabil doborârii de către Turcia a unui avion militar rus, în noiembrie 2015.

Pe lista duşmanilor mai apar Letonia (23%), Lituania )23%), Germania, Marea Britanie, Estonia şi Georgia.

Belarus, Kazahstan, China, India şi Armenia sunt cei mai buni cinci prieteni ai Rusiei din întreaga lume, arată sondajul. Se mai adaugă Cuba, Siria, Uzbekistan, Azerbaidjan şi Kîrgîzstan.

Majoritatea celor intervievaţi spun că se opun aderării Rusiei la UE, iar 65% spun că nu sunt deloc preocupaţi de o posibilă destrămare a UE ca rezultat al crizei refugiaţilor. 47% dintre ruşi spun că relaţiile tariilor cu UE nu s-a modificat în ultima vreme, iar 28% sunt de părere că aceasta s-a înrăutăţit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.