×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 10 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:19
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
E aprig stăpânul!
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

Cohortele de vătafi români ai capitalului străin și de menestreli ai lor, care s-au ridicat într-un glas împotriva inițiativei de desființare a impozitului pe profit și înlocuire a acestuia cu un impozit derizoriu pe cifra de afaceri, nu trebuiau să manifeste vreo îngrijorare. Această comutare fiscală nu va fi fost niciodată aplicată. România este o colonie și stăpânul străin al acesteia nu va fi permis acest lucru. Capitalul străin, care controlează toate sectoarele și pârghiile strategice din economie, este deținătorul puterii, și nu vreun partid politic, mai mic ori mai mare, sau chiar mare de tot, precum PSD, autorul inițiativei cu pricina. Combinarea exploatării salariilor mici cu evaziunea fiscală a câștigurilor reale este cheia jefuirii coloniale a României. Și, exprimându-ne în termeni eminescieni, toată floarea cea vestită a întregului Apus, deținătoare a puterii în România actuală, nu va fi admis să se împiedice de-un ciot – PSD –, permițând acestuia să îi răpească exact mașinăria de bani pentru care a venit aici!

Ridicarea într-un glas a cohortelor de vasali, vătafi și menestreli era doar un semnal… până la executarea în piața publică a „vinovaților“. Aceasta urma! Venea, venea, călca totul în picioare! Era de-a dreptul înfricoșător că, în combaterea inițiativei, nu s-a ridicat semeț decât argumentul că impozitarea cifrei de afaceri nu este recomandată/permisă de komisarii de tip sovietic de la Bruxelles și că, în dezbaterea problemei, era complet „uitată“ motivația de fond a inițiativei: că salariile în România culeg din PIB doar vreo 30%, față de 50-55%, ce să vezi!, tocmai în țările occidentale transformate în icoane pe la București, și că 85-90% din profiturile obținute de capitalul străin în România sunt externalizate înainte de fiscalizare. Ceea ce capitalul străin din România raportează spre fiscalizare este atât de rizibil, de puțin, încât pare că acesta își pierde timpul pe aici pentru un mizilic de câștig, fiind chiar de câteva ori mai ineficient decât capitalul românesc, ăla vai de mama lui! Desigur, logic este ca impozitul să fie pe câștig, și nu pe rulaj, dar dacă preopinentul ascunde câștigul, atunci merge să-l impozitezi și pe rulaj, unde, din păcate pentru el, nu prea funcționează evaziunea!

Nu știu ce a urmărit PSD cu inițiativa cu pricina. Personal, nu am încredere în asemenea inițiative, oricât de revoluționare ar fi – inclusiv în cea de față, care este una adusă de mine însumi în atenție publică, în cartea mea din urmă cu un an (România, o colonie la periferia Europei, Ed. Roza Vânturilor 2016) –, dacă nu fac parte dintr-un demers coerent și consistent de punere în discuție nu doar a efectelor, ci și a cauzelor și, bineînțeles, a rânduielilor economico-politice care le parohiază. Programul Dragnea 1 (Grindeanu) păcătuia prin faptul că, forțând, de altfel, lăudabil salarii mai mari, încerca, probabil pentru a capta bunăvoința stăpânilor, să le dea și acestora ceva mai mult: or, vrând să dai ceva în plus la nevoiași fără a lua de la bogați nu se poate, pentru că te împotmolești! Ceea ce deja se întâmplă. Programul Dragnea 2 (Tudose) viza, inițial, cu caracter revoluționar, să ia ceva de la bogați și chiar de la stăpâni, pentru a continua să dea ceva în plus la săraci. Dar fără a pune cumva în discuție rânduielile actuale. Or, așa ceva este o iluzie, dacă nu o stupiditate! Nu-i faci tu, chiriaș, program proprietarului! Casa este a proprietarului, banii sunt ai proprietarului! Chiriașul, doar cu chiria – și atât! Poți, desigur, să pui în discuție dobândirea proprietății, urmându-se a vedea cu ce șanse. Dar fără a o pune în discuție este pur și simplu caraghios să încerci a împărți altfel decât a agreat proprietarul banii de chirie pretinși de acesta și care, bine sau rău, sunt ai lui! Că ai acceptat să-i fii salahor, asta-i treaba ta, nu a lui! A face „strategii“ și „programe“ pe bani care nu-ți aparțin mi se pare ridicol. În românește, are un nume precis, deloc onorant, pe care prefer să nu-l menționez. În ziceri populare, sună mai agreabil: să nu vinzi pielea ursului din pădure!

Dacă a fost vorba de un test, demersul Dragnea 2 a fost semnificativ. A probat cât de aprig e stăpânul!

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 17 iulie 2017
8884
 | 44
 | 30
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Valeriu
0
intrebarea este ...dc accepta Statul externalizarea profitului inainte de fiscalitate...??? va spun eu ...pentrub ca toti sunt trecuti pe state de palta adiacente ca sa inchida ochii la furaciune...ING ul are sediu intr un paradis fiscal si externalizeaza peste 20 de mil de euro anual...dc??? Intrebatil pe iliescu cum a ramas cu sloganul...nu ne vindem tara???
Publicat Sâmbătă, 22 iulie 2017
+Răspunde
Ilie SERBANESCU
0
LA MULTI ANI, MAESTRE! PENTRU 20.07.2017, ZIUA IN CARE VETI ATINGE COTA 75!!!
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
Viorel
0
La multi ani maestre,să ne trăieşti 100 de ani,v-aş ura mai mulţi dar mi-e frică de blesteme...Multă sănătate !
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
Triluri nostalgice
-17
Venezuela nu e colonie , a avut libertatea sa se distruga , " Invatamintele parintelui Ilie pentru fiul sau Maduro " ar fi formidabile , cu siguranta i-ar prelungi agonia pentru 2-3 luni ......De ce naiba nu vor unii sa imbatraneasca frumos si continua sa preaslaveasca si sa victimizeze un cal mort ? Articol aprig , fundamentat pe iluzii ....
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
atenianul @ Triluri nostalgice
0
nimeni nu mai are nevoie de ţiţeiul venezuelean , deci ţara poate să moară în pace , că nimeni nu mai cumpără ţiţei ....când ai un singur cumpărător de ţiţei nu poţi spune că eşti stăpân ci că ai doar un stăpân şidacă nu mai are nevoie eşti în aer dacă nu ai industrie şi consum propriu.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Troscaru
+26
Dl. Serbanescu are dreptate in tot ce spune. Problema care se pune este aceea daca poporul roman mai are vreo sansa. Acest popor nefericit a devenit sluga desi pana in anul 1990 era stapan pe toate bogatiile Romaniei. Te intrebi cum a fost posibil? De ce acest popor a lasat pe toti tradatorii sa conduca Romania in acesti 27 de ani si de ce nu s-a rasculat cand a vazut ca acesti tradatori ii ia bogatia si o da la straini iar o parte a acestei bogatii o distrug. Intrebarea care se pune este aceea daca acet popor mai are vreo sansa sa revina la normalitate?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
IQ100 @ Troscaru
+1
E o intrebare retorica...
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Numepop @ Troscaru
0
Nu acest popor nu mai are nicio sansa. Va fi sluga in proria tara mult timp de acum inainte.
Publicat Miercuri, 19 iulie 2017
+Răspunde
c.g.
+13
Pt.Martin. Spui dumneata: '' Daca asa vrea poporul ce treaba ai tu sa te vaiti? '' , sa judecam corect ; pai asa a vrut poporul dupa dec.'89 ??? Poporul a fost manevrat de baieti cu ochii albastrii, interni si externi, iar rusii, '' colegii americani'', '' poporul ales '', mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii, s-au amestecat copios in treburile interne ale ROMANIEI, au sustinut, au protejat, cozi de topor autohtone care au facut mega hotii si mega banditisme economice care au adus dupa 28 de ani de jaf tara asta amarata in ruina: economica, politica, sociala, practic este un NIMENI ECONOMIC care atrage in mod obiectiv un NIMENI POLITIC ! Poporul roman este buimac dupa 42 de ani de tovarasie, urmati de 28 de ani de democratie originala in sos de capitalism de cumetrie montate in locul tovarasiei de batranul edecar Ion si Iliescu impreuna cu pupilul sau, dusmanul de neam si tara, Petre Roman cu scop clar de a farama statul national unitar ROMANIA, cu scop clar sa imprastie in Lumea asta cam prost facuta poporul roman, cu scop clar sa faramiteze tara asta in cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu sa poata fi jecmanite resursele solului si subsolului in dispret pentru mediu ! Tara asta este condusa de 28 de ani de machitori ( vezi cazul Traian si Basescu ... ! ), gargaragii, marionete, a celor amintiti mai sus care fac figuratie in functiile importante din tara noastra sunt in slujba dusmanilor, nu putini ai ROMANIEI ! Dumnezeu sa aiba in Paza Sa poporul roman si amarata noastra de tara ROMANIA !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
c.g.
+10
Pt.Martin. Spui dumneata: '' Daca asa vrea poporul ce treaba ai tu sa te vaiti? '' , sa judecam corect ; pai asa a vrut poporul dupa dec.'89 ??? Poporul a fost manevrat de baieti cu ochii albastrii, interni si externi, iar rusii, '' colegii americani'', '' poporul ales '', mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii, s-au amestecat copios in treburile interne ale ROMANIEI, au sustinut, au protejat, cozi de topor autohtone care au facut mega hotii si mega banditisme economice care au adus dupa 28 de ani de jaf tara asta amarata in ruina: economica, politica, sociala, practic este un NIMENI ECONOMIC care atrage in mod obiectiv un NIMENI POLITIC ! Poporul roman este buimac dupa 42 de ani de tovarasie, urmati de 28 de ani de democratie originala in sos de capitalism de cumetrie montate in locul tovarasiei de batranul edecar Ion si Iliescu impreuna cu pupilul sau, dusmanul de neam si tara, Petre Roman cu scop clar de a farama statul national unitar ROMANIA, cu scop clar sa imprastie in Lumea asta cam prost facuta poporul roman, cu scop clar sa faramiteze tara asta in cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu sa poata fi jecmanite resursele solului si subsolului in dispret pentru mediu ! Tara asta este condusa de 28 de ani de machitori ( vezi cazul Traian si Basescu ... ! ), gargaragii, marionete, a celor amintiti mai sus care fac figuratie in functiile importante din tara noastra sunt in slujba dusnailor , nu putini ai ROMANIEI ! Dumnezeu sa aiba in Paza Sa poporul romana si amarata noastra de tara ROMANIA !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Qwe
-25
Mai lasa-ne dle Serbanescu cu propaganda asta antistraini. Parca tot textul e facut ca sa scuze guvernantii ca guverneaza prost si sa caute scuze. Un capitalist daca poate sa profite va profita. Fie el roman sau strain. E normal. De protectia sociala, statul roman trebuie sa se ocupe nu firmele capitaliste straine. Oricum multinationalele astea in general dau salarii mai mari decit firmele romanesti. Critica dle Sebanescu guvernele nostre. Guvernantii sunt disperati sa vina capitalul strain si le ofera totul doar ca sa vina. Guvernarea asta in genunchi ca disperatii le ofera totul capitalistilor straini. Iar acestia, cum e si normal pentru un capitalist, iau ce li se da. Nu sunt ei vinovati ca iau ce li se da ci guvernantii nostrii ca le dau. De ce nu critici dle Serbanescu si pesedistii ? De ce umblii cu manusi cu ei ? Sti foarte bine ca PSD nu va impozita capitalul strain ci a fost doar propaganda mincinoasa ca sa cistige alegerile.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Lenin
-26
Tot comu ist stahanovist ai ramas, nea Ykye, partidu e mandru di tini !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
iancu de la Hunedoara
+18
Se consuma degeaba dl Serbanescu! Strainii proprietari ai Romaniei merg mai departe! Planul diabolic din perioada guvernarii CDR, cind planurile FMI- Banca Mondiala, apoi tratativele de adrerare la UE, au fost duse la bun sfarsit, spre daramarea statului roman! Astia dicteaza pina si salariul minim, intrucit peste jumatate din angajatii lor au acest salariu! Nu mai vorbesc de impozitare! Oricit de favorabila le-ar fi, ei merg mai departe pe fraude fiscale de proportii! Explicati cum vinde OMV Petrom mai mult combustibil in Romania, daca produce si prelucreaza mai putin, iar diferentele nu se vad la importurile declarate! Vai de capul nostru! Blamarea economiei ramase de pe urma "ciumei rosii" a fost o mare gresala, care va atarna greu in insasi existenta Romaniei ca stat! Vedeam daunezi ca Fondul Proprietatea se strofoseste la ENGIE! Dar ei cum au ajuns sa detina in proprietate cite 20-25% din cele ami bune companii romanesti? La cumpararea actiunilor dela FP(creat prin transfer gratuit), au platit atat de putin, ca astzi cind strainii il detin in proportie de 97%, doar vanzarea unor "resturi' detinute la unele companii-distributia de la Electrica- acopera intreaga lor cheltuiala! Roamania dupa 1990 a fost scoasa la mezat, prin presiuni externe si tradari interne! Am ajuns ca tarile din Africa, foste colonii. Dar alea cel puitin nu aveau industrie, economiei, in general, erau dependente de metropola! Noi nici cal nici magar, dar cu efecte similare!
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Un maidan numit CSM: A doua zi e mai cumplit
Publicat acum o oră şi 39 minute
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 17 ore şi 13 minute
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 19 ore şi 50 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 12 minute