×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 10 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 20:36
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
După transmisia de noapte din biroul său din Bundestag
E o rușine să fii născut român, domnule dr. Bernd Fabritius?

În urma emisiunii „Jocuri de putere“, difuzată pe postul Realitatea TV la data de 19 februarie 2017, în care aţi infirmat relaţia dumneavoastră de rudenie cu Fritz Fabritius, doresc să-mi exprim regretul pentru declaraţia pe care am făcut-o, la rândul meu, că sunteţi un urmaş al acelui nazist de origine română.

Îmi menţin însă punctul de vedere că dumneavoastră, în calitate de preşedinte al Federaţiei Izgoniţilor (organizaţie publică germană), nu aveţi neapărat căderea să daţi lecţii despre democraţie, combaterea corupţiei şi funcţionarea statului de drept în România. Cititorii de limbă română care nu au avut acces la informaţii din zona presei germane, difuzate de ziare respectabile şi de largă circulaţie, precum Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurter Rundschau, nu au avut astfel ocazia de a afla, în 2012, că organizaţia pe care o conduceţi a fost coordonată, în trecutul recent, de un for de conducere compus, în proporţie de peste 50%, din foşti nazişti. Fără a comenta acuzaţiile de revanşism aduse în presa germană organizaţiei al cărei lider sunteți, consider că membrii Federaţiei Izgoniţilor din Germania nu trebuie să se erijeze în mentori ai României. Aceste repetate acuzaţii halucinante, publicate chiar în Handelsblatt, în 2010, arată că Federaţia Izgoniţilor are mai întâi nişte probleme de rezolvat acasă, care ar fi oarecum prioritare faţă de subiectele din România pe care le stigmatizaţi.

Domnule dr. Fabritius, într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt, din 5 noiembrie 2014, vorbiţi despre copilăria dumneavoastră sumbră din România. Afirmaţi ca vă simţiţi izgonit, în ciuda faptului că aţi emigrat oficial. Pe larg, vorbiţi despre „presiunea de alungare“ (Vertreibungsdruck), la care emigranţii de etnie germană au fost expuşi. Deplângeţi faptul că nu aţi avut voie să participaţi la o călătorie cu corul în Bulgaria şi consideraţi acea interdicţie drept o discriminare pe motive etnice. Vă mărturisesc că nici eu, ca etnic român, nu mi-am putut vedea mama timp de trei ani. Perioada comunismului în România a fost una sumbră pentru noi toţi, indiferent de etniile noastre. Fără a lua apărarea fostului regim însă, nu cunosc şi nu am auzit în mediul multietnic în care am copilărit de astfel de discriminări etnice.

Din relatările dumneavoastră, am înţeles că nu mai sunteţi cetăţean român şi că nu vă consideraţi român. Răspunsul dumneavoastră în cadrul emisiunii la afirmaţiile din spaţiul public mă îndeamnă, dacă îmi permiteţi, la o comparaţie apreciativă cu fostul Rege al României Carol al II-lea. Acesta era considerat primul rege cu adevărat român, nu doar pentru că era născut în ţară, dar şi pentru că stăpânea la excepţie vocabularul de invective tradiţionale. Aşadar, în pofida distanţării dumneavoastră de România, sunteţi în ochii mei un adevărat român, cu bunele și mai puțin bunele noastre, prin modul cum argumentaţi şi apăraţi o cauză.

Este foarte adevărat că România se confruntă cu multe probleme, printre care corupţia ocupă un loc central. Fără îndoială, avem nevoie de experţi de talia dumneavoastră, care să ne călăuzească drumul spre atingerea valorilor occidentale. Tocmai originea dumneavoastră românească trebuie să vă inspire, pentru că românul, după trista perioadă a comunismului, este dornic de adevăr, mai presus decât orice. În calitate de verigă dintre Germania şi România, m-aş fi bucurat să aud cum criticaţi Dictatul de la Viena impus de Germania sau Pactul Molotov-Ribbentrop. Ambele fiind semnate de Germania. Nu am auzit până în zilele noastre că Berlinul s-ar fi distanţat de acele tratate care au ciopârţit România sau să-şi fi cerut scuze pentru umilinţa a milioane de români izgoniţi din condei german.

În repetate rânduri aţi amintit în declaraţiile dumneavoastră din Germania soarta etnicilor germani din România, care au fost deportaţi în Uniunea Sovietică. Pentru adevărul istoric şi credinţa în fosta dumneavoastră patrie, vă sugerez să explicaţi că România s-a opus prevederilor impuse de Aliaţi, care au solicitat munca forţată pentru compensarea pagubelor de război produse de Germania nazistă, şi să nu interpretaţi acest fapt istoric drept o acţiune discriminatorie a României împotriva etnicilor germani. Culpabilizarea României nu vă conferă obiectivitatea necesară pentru a promova un viitor temeinic al statului de drept.

Cunoaşteţi, de asemenea, că obiectul acestor replici sau dezvăluiri îşi are începutul în definirea arbitrară de către Germania a saşilor şi şvabilor ca etnici germani (Volksdeutsche), începând cu perioada interbelică. Aceste comunităţi vorbitoare de germană au emigrat în ţările române unite în România de azi cu sute de ani înaintea înfiinţării statului naţional german, la 1871. La acea dată, Germania nici măcar nu avea stabilit ce este etnic german şi ce nu. Cu atât mai puţin nişte comunităţi vorbitoare de germană care provin şi din zone ale Luxemburgului sau Franţei. Definirea acelor comunităţi ca etnice germane s-a realizat prin Cancelaria de la Berlin, pentru a contura planul de expansiune în Europa de Est şi Sud-Est. Instrumentalizarea politică a vorbitorilor de germană din România a fost motivul pentru pierderile, suferinţele şi necazurile etnicilor germani.

Trist, dar adevărat, este că această comunitate valoroasă din România este instrumentalizată din nou în jocul politic, fiind pusă în situaţia de a se raporta astăzi, prin FDGR, la GEG (Grupul Etnic German), considerându-se succesorul în drepturi al acelei organizaţii.

Radu GolbanPublicat Miercuri, 22 februarie 2017
24922
 | 54
 | 51
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ileana
+2
Problema nu-i ca cineva este de alta nationalitate, ci abia daca o persoana ajunge sa submineze statul devine o problema pentru noi, romanii. Daca noi ajungem sa ne incaieram intre noi pentru a lua partea unor indivizi care se pare ca nu joaca pentru Romania, abia atunci am cazut in cursa lor. Iohannis nu are o vina pentru ca e neamt, sau nu e ortodox, sau nu sta la spritz, ci are una cand nu e patriot, asa cum ii cere fisa postului. Pe langa inaintasii lui, care au distrus si saracit efectiv tara, urmand sau nu o directiva din afara, Iohannis este totusi un personaj bland si nu mai are spatiu mare de manevra. Are o fixatie sa dea jos guverne, dar mai mult i-ar fi folosit sa se intereseze daca romanii au ce manca, daca au ce imbraca si daca la spital pot primi ceva mai mult decat o aspirina. Si Basescu fugea in brate la uniune mereu, incat el a creat imaginea asta ca romanii sunt handicapati, nu-s majori si au nevoie de tutore. Mai mult decat ne-a balacarit si stigmatizat Basescu in Occident nu are cum sa o mai faca nimeni. Mai mult decat voia el sa cedeze suveranitatea tarii nu mai este posibil. Deci daca cineva ar fi avut puterea sa dizolve Romania pentru ca a luat el personal niste suturi in fund, ala ar fi fost Basescu. El i-a pavat lui Iohannis drumul, dar nu cred ca Iohannis initial a vrut sa o ia pe acolo. Insa cei de la capatul celalalt, care aveau deja deschisa calea asta initial mai timid prin svabii si sasii nostri si tezaurul de informatii despre Romania livrate de ei, au largit-o masiv dupa Basescu si marele slugoi Ciolos, si ii zambesc mult prea dragut lui Iohannis, incat sa nu se simta el dator sa incerce sa dea jos guvernul si sa carmeasca in aceeasi directie in care a facut-o magistral Basescu. Totul era mult mai echilibrat cand mai trageau si americanii de noi, insa acum ei au alte probleme, asa incat noi alunecam mai tare intr-o singura parte. Daca visele de repatriere sunt reale, Romania ar trebui sa ajunga iarasi bucati.
Publicat Sâmbătă, 25 februarie 2017
+Răspunde
Atemschaukel La Două Capete
+4
Domnul Bernd Fabritius este original din orașul Agnita,judetul Sibiu.Agnita era numită in limba germană Agnetheln.A actionat pentru reîntregirea familiilor de sași inainte de 1989. S-a implicat activ in acest sens intervenind politic pentru cei din zona Văii Hârtibaciului. "Agnetheln nu mai există,mai există doar Agnita“.A sustinut că nu este român, că nu s-a simțit niciodată român si că s-a simtit tot timpul german In plenul Bundestagului a afirmat că prietenul lui,Klaus Werner Johannis,vorbește aceiasi germană maternä ca și el.Sașii pe care i-am cunoscut in timp,au prejudecăti si reticiențe ENORME față de români.Apartenența sașilor la germanitate era consemnată in registrele bisericilor de care aparțineau. Deseori grupuri de sași formau societăți paralele față de statul roman.Dureros este că eu ca cetățean roman trăitor in Germania am libertatea sä fiu critic la adresa politicianului Fabritius,insă simt cum acest drept îmi este restrâns in țara mea,față de actualul Președinte al Romaniei. Sunt convins că domnul Johannis este la fel de român pe cât sunt și eu de german.El are și cetățenia română. Eu doar pe aceasta. Era o vreme cand un ordin M.I. stipula că trebuiesc acoperiți informativ, foștii membri ai partidelor (altele decat cel comunist), foștii legionari precum si foștii militari ai "Waffen SS". Adică majoritatea sașilor ce au participat la WW2. Era de notorietate cât de oportuniști erau acești sași, cum se trăgeau reciproc de limbă și cum se pârau pentru favoruri. Despre un sas rareori putea da vreun raport sau notă informativă un roman. Românii dădeau doar referințe despre modul lor de viață.Notele si rapoartele informative cu relevanță (atitudini, contacte, acțiuni, opinii si păreri personale) proveneau de la cei din rândurile lor. Dacă mai există in arhive MS-uri si DUI-uri dinainte de 1989, urmăriți și aflați "caractere, corectitudine si verticalitate germană". Mirați și „indignați“ veți rămâne să aflați ce personalități minoritare au făcut jo
Publicat Vineri, 24 februarie 2017
+Răspunde
Ileana
+4
Ar fi bine sa judecam la rece si sa nu cadem in momente lirice. Nici romanii si nici nemtii nu sunt mai breji. Insa cel putin svabii din Romania, printre care eu am copilarit, se refereau la romani cu expresia in dialect "dreckiche Walache", adica romani jegosi. Ei si ungurii nu au putut fi asimilati din cauza faptului ca nu erau ortodocsi si asta este de fapt punctul de poticnire intre noi si ei. Exista si un dispret fata de Ortodoxie, pe care nemtii din occident nu l-au format. Nu spun aceste lucruri ca sa incaier pe nimeni, insa s-ar putea ca Romania sa fie iarasi pe cale sa se dizolve. Ciolos a fost la svabii banateni si le-a promis ca le retrocedeaza bunurile. E articolul in Adevarul si sta la toarta cu doau svaboaice de la mine din sat. Nu mai spun ca ei au vandut la stat casele lor, chiar daca pe o suma derizorie. Eu provin dintr-o comuna germana, am studiat limba, lucrez in domeniu legat de ea si de Germania, insa nu stiu cam cum isi imagineaza cineva ca vor fi retrocedate casele si pamanturile romanilor din Banat catre svabii plecati. Svabii de peste tot din lume, din Argentina pana-n Canada, Australia si inpoi in Europa. In Germania a fost un candal enorm cand nemtii provneiti de acolo, dupa ce au fost despagubiti, la fel ca si ai nostri inainte 1989 de Guvernul German, au mai primit despagubiri si de la Statul Maghiar. Nemtii de acolo au fost revoltati. Ceea ce fac nemtii este firesc, adica ei inca considera ca asta e patria lor, caci pana la urma asta e un adevar, insa si-au asumat niste riscuri cand au plecat, astfel incat unii considera ca ei ar trebuis a vorbeasca despre fosat patrie, pentru ca la asta au renuntat cu acte si din vointa proprie. Nu-i opreste nimenisa se intoarca inapoi, insa totusi casele lor sunt ocupate de romani si altii si cumparate de la ei sau de la stat. Ungurii, statornici, au si ei doua patrii si de-aia nu mai mor si au ramas un grup compact. Mai contra naturii sunt actiunile romanilor, care isi vand tara si devin subversivi.
Publicat Vineri, 24 februarie 2017
+Răspunde
24
+4
Mie nu mi-e rusine, dar nici motive de mandrie nu am!
Publicat Vineri, 24 februarie 2017
+Răspunde
Adrian
+1
Si care este sensul intrebarii dvs, dle Golban? Unde si cand a afirmat dl Fabritius ca este rusine sa fii nascut roman?
Publicat Joi, 23 februarie 2017
+Răspunde
Tudor
+18
Niciodată să nu scuipi în fântâna din care ai băut apă !
Publicat Joi, 23 februarie 2017
+Răspunde
fifi
+12
Dl Golban, felicitari!
Publicat Joi, 23 februarie 2017
+Răspunde
24 @ fifi
+2
Pentru prostii? Pare sa aiba logica, caci cele mai tampite comentarii atrag cele mai multe aprecieri ale cititorilor.
Publicat Vineri, 24 februarie 2017
+Răspunde
carmen
+11
Rusine tradatorilor de neam si tara! Rusine celor care s au nascut in romania si denigreaza poporul si tara! RUSINE!!!!!
Publicat Joi, 23 februarie 2017
+Răspunde
@mihai
+4
”ar trebui sa avem o atitudine mult mai ferma” Ei, și cum ar trebui să arate aceea atitudine fermă? Poate ar trebui să vă cărați nai bii de unde ați venit, nu?
Publicat Joi, 23 februarie 2017
+Răspunde
Roman satul de ei
+24
Fabritius face ca femeia aia, Herta Muller, care nu conteneste sa spurce Romania si pe romani. Astia sunt dusmani ai tarii noastre si trebuie tratati ca atare.
Publicat Joi, 23 februarie 2017
+Răspunde
Nume ailinca elena @ Roman satul de ei
+10
SI DACA HERTA MULLER NU S-AR FI NASCUT IN ROMANIA, CU CE AR MAI FI LUAT PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURA? AR FI AVUT DESPRE CE SA SCRIE?
Publicat Joi, 23 februarie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum 13 ore şi 7 minute
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat acum o oră şi 20 minute