E oficial: UDMR intră la guvernare

Liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat luni că formaţiunea sa va face parte din Guvernul Ponta III.

UDMR va avea un post de vicepremier – post pe care Klaus Iohannis nu l-a putut obţine din cauza opoziţiei lui Victor Ponta, ceea ce a dus la ruperea USL.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România va avea totodată două ministere, plus 14 posturi de secretari de stat. Este vorba de Ministerul Culturii şi Ministerul Mediului.

Kelemen Hunor a anunţat că el va deţine postul de vicepremier şi de ministru al Culturii, iar la Mediu va fi numit Attila Korodi.

Liderul UDMR a precizat că Uniunea va intra la guvernare cu miniştri şi secretari de stat şi pe programul guvernamental aprobat de Parlament în decembrie 2012. 

UDMR – formaţiune care abia a trecut pragul electoral la alegerile din 2012 – ajunge să ia locul PNL în Guvern, după ce Victor Ponta şi asociaţii lui politici au refuzat să meargă în Parlament pentru ca Iohannis să devină şi ministru de Interne şi vicepremier.

Update: Ponta și Kelemen Hunor au semnat un acord guvernamental

Victor Ponta şi Kelemen Hunor au semnat, luni, la Palatul Parlamentului, acordul pentru intrarea UDMR la guvernare, un acord în doar trei puncte, după ce Băsescu a amenințat cu atacarea noului Guvern la Curtea Constituțională.

Acordul semnat de Kelemen Hunor şi Victor Ponta şi este valabil până la următoarele alegeri parlamentare.

Potrivit articolului 1 din Acordul guvernamental, UDMR face poarte din formula guvernamentală şi îşi asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de Parlamentul României în data de 21 decembrie 2012 (programul USL – nr.).

La articolul 2 se stipulează că, pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor articolului 1, UDMR va avea membri în Guvernul României la nivel de miniştri şi secretari de stat, conform ponderii în cadrul majorităţii parlamentare.

Articolul 3 prevede că deciziile de acţiune la nivelul Guvernului se stabilesc prin consens între liderii partidelor şi formaţiunilor politice din cadrul coaliţiei de guvernare.

Ponta a precizat după semnarea acordului că întotdeauna a apreciat „competenţa şi seriozitatea” la UDMR, şi când au fost împreună la putere, şi când au fost în opoziţie.

De asemenea, Ponta a anunțat că Gabriel Oprea, Daniel Constantin și Kelemen Hunor vor primi un post de vicepremier în cadrul Guvernului, pentru „o foarte puternică solidaritate guvernamentală, răspundere și asumare politica”.

Pe lângă acordul guvernamental, Victor Ponta, Kelemen Hunor, Daniel Constantin şi Gabriel Oprea au semnat luni un acord politic, unde maghiarilor li se fac o serie de promisiuni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.