E vară. Fie că e ploaie sau soare, mergeţi la Godot Cafe Teatru

“Derapaje”, pauza de ţigară din timpul unui priveghi

“Derapaje”, love story thriller-ul cu Radu Iacoban, în regia lui Iris Spiridon, după un text de Neil LaBute, va fi jucat în avanpremieră sâmbăta aceasta, 2 august, la Godot Café-Teatru. Spectacolul va avea premiera pe 15 august.

Radu Iacoban, cel care a obţinut de la Neil LaBute drepturile de a pune în scenă piesa şi la noi, spune despre acest spectacol: “Înainte de a fi o piesă de teatru, este o poveste de dragoste spusă cu ochi lăcrimoşi şi cu un zâmbet amar de Edward Carr (rima autorului), un om de afaceri care tocmai şi-a pierdut soţia. Pauza de ţigară pe care Ed o face în timpul unui priveghi se transformă într-o evocare plină de suspans a relaţiei minunate pe care acesta a trăit-o alături de «jumătatea sa… mai bună».

“Ce altceva ai putea sa faci la un priveghi?“, spune Radu. “Stai cu nişte apropiaţi şi cunoştinţe, dar în sinea ta nu îţi doreşti să fii acolo. Vrei să fii singur, să consumi momentul în linişte, cu demnitate. Şi asta face Edward Carr. Evadează din spaţiul acela şi le povesteşte privilegiaţilor, adică spectatorilor, istoria iubirii sale.”

Textul lui LaBute a fost modificat pe alocuri, în funcţie de intensitatea momentelor parcurse de personaj.
“Am încercat, atât eu atunci când l-am tradus, cât şi Iris în timpul repetiţiilor, modificarea limbajului pentru a facilita o comunicare cât mai cursivă şi recognoscibilă a textului. Eu am urmat orbeşte indicaţiile regizoarei, care a încercat să găsească pentru fiecare frază, expresie, cuvânt din text, câte o nouă nuanţă, o altă dimensiune. Am încercat să eludăm senzaţia de monolog rostit şi am transferat totul într-o experienţă intimă şi personală.”

Finalul: un secret împărtăşit spectatorilor

“Finalul se prezintă sub forma unui secret împărtăşit de personaj spectatorilor săi”, spune Radu Iacoban. El explică ideea privilegiului oferit spectatorului: “Rar îţi este dat să intri în intimitatea unui om şi cu atât mai rar se întâmplă ca cineva să îţi povestească cu generozitate detalii atât de intime din viaţa sa. Spectacolul, spre final, nu are o morală, ci mai degrabă un twist senin, bazându-se pe empatie în formă pură”, spune Radu Iacoban.

”Cui i-e frică de Virginia Woolf?” revine la Godot

Scenă din Cui i-e frică de Virginia Woolf? – foto Alexandra Pasca

Spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, semnat de Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc, revine la Godot Cafe-Teatru duminică, 3 august, la ora 20.00. Din distribuţie fac parte Florina Gleznea, Ionuţ Grama, Sînziana Nicola şi Emil Măndănac.

”Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, în regia Marianei Cămărăşan şi a Alexandrei Penciuc („Amalia respiră adânc”, „Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva”), se joacă de şapte ani pe scenele independente din Bucureşti. Producţia, dublu nominalizată la Premiul UNITER pentru Debut în 2009 (Florina Gleznea şi Ionuţ Grama), beneficiază de cea mai tânără distribuţie care a interpretat rolurile titulare pe o scenă profesionistă şi de noua traducere oficială necenzurată şi savuroasă a textului original.

„Cui i-e frică de Virginia Woolf?” (Premiul ”Tony” pentru Cea mai bună piesă de teatru în 1962) este una dintre cele mai amuzante şi mai tulburătoare radiografii ale mitului „familiei perfecte”. George (Ionuţ Grama – „Cel mai frumos roman din lume”), profesorul ratat de la catedra de istorie şi Martha (Florina Gleznea – „Cinci ore cu Mario”), exuberanta sa soţie şi fiica şefului universităţii, se întorc acasă după o petrecere. Dar noaptea abia începe, iar publicul devine prizonier în casa celor doi şi martorul unui şir de „jocuri şi glume”, în care barierele anduranţei vor fi testate iar demonii vor ieşi la lumină. Pentru că Martha i-a invitat la ei acasă pe nou-veniţii în campusul universitar, blondul Nick (Emil Măndănac – „Vals în Baltimore”) şi naiva lui soţie, Honey (Sînziana Nicola – „For the win”). Ceea ce urmează va demonstra că nimic nu e mai irezistibil şi mai terifiant decât cruzimea şi că adevărul şi iluzia pot spune uneori aceeaşi poveste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.