Ebola: Banca Mondială se teme de un impact economic „catastrofal”

Impactul economic al Ebola ar putea fi „catastrofal” în cele trei țări cele mai afectate de epidemie – Sierra Leone, Guineea și Liberia -, în principal din cauza „factorului teamă” care paralizează activitatea, a avertizat miercuri Banca Mondială (BM), transmite AFP.

„În cazul în care virusul continuă să se răspândească în cele trei țări cele mai afectate, impactul său economic ar putea fi multiplicat de opt ori, provocând un șoc catastrofal în aceste țări deja fragile”, se arată într-un raport al instituției, care menționează de asemenea riscul unei crize alimentare.

„Impactul economic cel mai important al crizei nu rezultă din costurile sale directe (mortalitate, morbiditate, îngrijiri medicale, zile pierdute de muncă), ci dintr-o reacție de panică alimentată de teama de îmbolnăvire”, a mai precizat Banca Mondială.

Acest „factor teamă” a fost aproape în totalitate responsabil pentru impactul economic al precedentelor epidemii mondiale (SARS, febra H1N1, etc.), afirmă instituția care a cerut comunității internaționale să aloce „câteva miliarde de dolari” pentru a opri răspândirea epidemiei.

Barack Obama a lansat marți un apel la acțiune „rapidă” în lupta împotriva epidemiei Ebola, care a ucis peste 2.460 de persoane din cele 5.000 de cazuri de îmbolnăvire raportate, potrivit ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.