Ebola: între teoria conspirației, isterie mediatică și drama unei societăți

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că epidemia de Ebola care a izbucnit în acest an în Africa a făcut până acum 887 de victime, în Guineea, Sierra Leone, Liberia și, mai nou, Nigeria, chiar în capitala sa economică, Lagos. Este, de departe, cea mai gravă epidemie de Ebola de la descoperirea virusului, în 1976. În acel an s-au înregistrat 602 victime, iar trei ani mai târziu nu s-au mai cunoscut cazuri. Boala reapare în 1994, dar nu lovește grav. În 2000 se înregistrează 425 de morți, dar numărul se reduce la 17 în 2004. În următorii doi ani nu se înregistrează decese. Ebola lovește din nou în 2007 (413 decese) și dispare din nou, pentru a reveni anul acesta.

La finalul lunii iulie, un liberian infectat cu Ebola a reușit să fugă din țară și să ajungă în Nigeria, unde a murit în scurt timp. Autoritățile nigeriene au confirmat marți, 5 august, că medicul american care l-a tratat pe liberian a fost infectat. Este al doilea caz în care cetățeni americani sunt infectați cu Ebola: misionara Nancy Writebol, 59 de ani, a fost deja repatriată, la Atlanta, acolo unde se află Centrul de Control al Bolilor Infecțioase din SUA.

Tratament pentru Ebola nu există. Americanilor infectați li s-au administrat vaccinuri experimentale, testate pe macaci, și se pare că reacția este una pozitivă. Lipsa unui tratament se poate datora și faptului că boala nu face decât relativ puține victime, iar costurile cercetării și producerii unui vaccin ar fi mai mari decât profitul industriei farmaceutice. S-au înregistrat doar câteva mii de decese din 1976 și până acum, comparativ cu cele 600.000 de decese anuale provocate de malarie (boala de care suferă 200 de milioane de oameni din țările sărace). Ebola a intrat în atenția omenirii mai mult datorită formei ”spectaculoase a simptomelor asociate”, susține directorul laboratorului de biologie celulară de la Inserm, Vincent Lotteau.

Complot al ”mondialiștilor și eugeniștilor”

Imediat ce primul infectat cu Ebola a ajuns pe pământ american au început să apară și teoriile conspirației. Alex Jones, unul dintre conspiraționiști, susține că decizia administrației Obama de a duce americanii infectați în țară are la bază dorința de a impune o ”tiranie medicală” în SUA, pe baza unui scenariu conceput de eugeniști și mondialiști.

Însă teoriile conspirației sunt la ele acasă în Africa. În Guineea, mulți localnici din zonele afectate de epidemie consideră că medicii sunt cei care răspândesc boala. ”Peste tot unde merg apare boala”, susține un tânăr din Guineea. Mulți pacienți ai spitalelor din capitala Liberiei preferă să se întoarcă acasă, pentru a se trata în mod tradițional și riscă să răspândească boala.

S-a ajuns astfel la crearea unor miliții care îi împiedică pe medici să-i trateze pe bolnavi. Se recurge la baraje rutiere și chiar la arme. ”Sanitarii și oficialii, considerați responsabili pentru propagarea virusului, au fost amenințați cu cuțite, pietre, vehiculele le-au fost blocate și înconjurate de mulțimi agitând macete”, scrie New York Times.

”Sindrom inventat pentru a-i speria pe îndrăgostiți”

Nu este însă ceva nou în Africa. La fel s-a întâmplat și cu apariția SIDA, la începutul anilor ’80. La Kinshasa, lovită dur de virusul HIV, populația nu a crezut că virusul se transmite pe cale sexuală. Chiar au botezat SIDA ”sindrom inventat pentru a-i speria pe îndrăgostiți”. Iar bisericile evangheliste au găsit cu cale să-și mai facă câțiva prozeliți spunând că SIDA este o ”pedeapsă divină”.

Mai rău, în Africa de Sud, una dintre cele mai occidentalizate țări africane, până și fostul președinte Thabo Mbeki nu a crezut în știința occidentală și i-a încurajat pe cetățeni să apeleze mai degrabă la medicina tradițională decât la antiretrovirale.

Boala care poate ucide o economie

Acum, Nigeria este în alertă maximă odată cu apariția cazurilor de Ebola la Lagos, cel mai negru scenariu în viziunea autorităților. În primul rând, Lagos este metropola africană cu cea mai mare densitate a populației, cu nu mai puțin de 20 de milioane de locuitori. Apoi, Lagos este inima economică a unei țări deja lovite de organizația teroristă Boko Haram, iar o epidemie de Ebola ar îngenunchea autoritățile și economia. Deja London Mining și African Minerals, două companii miniere, au restrâns dreptul angajaților de a se deplasa, iar acțiunile lor au scăzut cu circa 60% începând din ianuarie, scrie Financial Times. Potrivit FMI, activitatea economică din Guineea, țară lovită de epidemie, s-a prăbușit în prima jumătate a anului 2014.

Epidemia se răspândește din cauza lipsei de coordonare a autorităților, a lipsei personalului medical, a slabului nivel de educație al populaţiei și a lipsei de fonduri, caracteristicile nefericite ale societăților africane lovite acum de Ebola. Există state, precum Uganda, unde autoritățile sunt mai eficiente, însă în Guineea, Liberia, și Sierra Leone, ele au fost depășite. S-a recurs prea târziu şi pe scară limitată la mijloace de analiză a datelor moderne, precum geolocalizarea, aplicațiile de alertare pe smartphone. Apoi apare problema medicilor: în orașul Bo din Sierra Leone sunt cinci medici la 150.000 de locuitori.

Există riscul unei pandemii?

Purtătorii virusului Ebola sunt liliecii. Există 280 de tulpini ale virusului, dintre care cinci sunt cele mai periculoase, iar două letale: tulpinile Zair (care se manifestă acum, în 2014, printr-o mutație a sa) și Sudan. Virusul se transmite la om prin intermnediul maimuțelor care intră în contact cu excrementele sau saliva lăsată de lilieci pe fructe. Virusul se transmite între oameni prin contactul cu sângele, excrementele, mucoasele celui infectat. Cei contaminați sunt, în general, personalul medical și membrii familiei bolnavului. De multe ori contaminarea are loc și în timpul ceremoniilor funerare. Însă riscul unei pandemii este foarte redus. Jean-Claude Manuguerra, de la Institutul Pasteur, arată că răspândirea virusului în Europa sau America de Nord este puțin probabilă, pentru că Ebola ”profită de un sistem de sănătate prost organizat și lipsit de mijloace”. Mai mult, persoanele infectate sunt puțin contagioase după perioada de incubație, moment începând cu care, de fapt, este și foarte greu pentru bolnavi să se mai ridice din pat.

Boala se manifestă impresionant: hemoragii interne și externe, sângerarea mucoaselor, vomă, diaree cu sânge. Din cauza că sunt slab irigate cu sânge, organele interne încep să se necrozeze. Mortalitatea variază între 25% și 90%, iar actuala epidemie are o rată de 60%.

Actuala epidemie are simptome sensibil diferite, fiind mai puține cazuri de hemoragie, motiv pentru care medicii sugerează să se vorbească despre Ebola, și nu despre febra hemoragică.

Isteria cultivată de presă, ignoranța și frica ucid

”Desi are un impact devastator, adevăratul inamic nu este Ebola sau animalele care poartă virusul. Fie la nivelul comunităților afectate sau al presei internaționale, adevărații inamici sunt teama și ignoranţa”, se arată într-un articol de opinie publicat de Time.

Chiar dacă Ebola se manifestă sporadic, știm multe despre el. Ebola și alți viruși ai febrei hemoragice omoară într-un mod dramatic și dureros. Pot avea un impact devastator asupra comunităților din țările în care se manifestă. Dar, în mod categoric, nu acționează ca un guturai și nu au potențialul de a se răspândi în întreaga lume, omorând milioane de oameni. Tot ce știm despre Ebola arată că virusul se răspândește la cei care îi trataează intensiv pe cei bolnavi, prin contactul cu cadavrele. Răspândindu-se doar împreună cu nişte simptome clare și distincte, acest virus nu are potențial pandemic.

Ignoranța și isteria din jurul lui reduc capacitatea sistemelor care îl pot opri. Printre provocările incredibile ale actualei epidemii se numără dezinformarea și zvonurile. Lipsa cunoștințelor despre cum se răspândește Ebola duce la riscul de a ascunde apariția cazurilor față de autorități. Tăcerea, negarea și frica ucid.

Dorința presei internaționale de a atrage cititorii i-a făcut pe unii jurnaliști să se concentreze exclusiv pe modul în care această boală ucide. Aceasta crește ratingul, dar adevărații vinovați nu sunt băgați în seamă. Infrastructura sanitară deficitară, lipsa personalului specializat, prea puține laboratoare, lipsa educației și a prevenţiei epideniologice sunt realitățile triste care duc la răspândirea bolii. Imaginea unui bolnav care scuipă sânge creează un stigmat, şi nu dorința cititorului internațional de a ajuta la prevenirea dramei din aceste comunități. De asemenea, aceasta distrage atenția de la realități tulburătoare asociate acestei epidemii, cum ar fi comunitățile bogate care preferă să trăiască într-o lume unde se cheltuiește mai mult pe eliminarea unor mici chichițe decât pe infrastructura sanitară de bază.

Virusul Ebola nu va fi unul care să amenințe omenirea. Dar sunt alți viruși care pot face asta. Coronaviruşi precum SARS, viruși precum H1N1 în 1918 arată cum se pot răspândi în întreaga lume și cum pot ataca pe la spate întreaga planetă. Este de notat că viruși noi precum cel al Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu și H7N9 nu se bucură decât de o atenție mică din partea presei internaționale. Se poate să existe milioane de alți viruși în lumea animală, printre care se găsește cu siguranță un unul pe care nu-l vom putea opri dacă ar apărea azi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.