„Echipei Franţei îi era frică să nu piardă”, scrie presa străină

Aşadar, Euro 2016 şi-a închis porţile. Personal, l-aş numi „Euro decepţia” ţinând seama atât de mediocritatea celor mai multe dintre meciurile jucate, cât mai ales de cea a câştigătoarei. De altfel, opinia mea o regăsesc şi în cele scrise imediat după finală: „Acum, că s-a terminat, trebuie recunoscut: Euro 2016 a fost un turneu mediocru, având ca punct culminant o finală mediocră, duminică, şi încoronarea unei campioane mediocre”. Este opinia ziarului amintit, apărut luni 11 iulie, după finala pierdută de Franţa în faţa Portugaliei (1-0) pe Stade de France, „dar nimeni nu poate striga injustiţie. Portugalia a fost echipa mai bună pe teren în această noapte, iar primul său titlu de campioană a Europei este meritat”. În afara performanţei portugheze, cotidianul irlandez arată că les Bleus au făcut un meci foarte prost. „Adevărul care-l va chinui mereu pe Didier Deschamps este că echipei sale îi era teamă să nu piardă, continuă „The Irish Times”. Curajul implică riscuri, iar această Franţă a lui Deschamps nu voia să-şi asume niciunul. Chiar suporterii ocazionali precum cei de pe Stade de France ştiu să recunoască teama, atunci când o simt”.

Julian Ruiz, cronicar sportiv la ziarul madrilen „El Mundo”, este foarte critic la adresa jucătorilor francezi, el publicând un articol foarte dur. Astfel, el scrie că „Franţa trebuia să câştige finala cea mai uşoară din întreaga sa istorie după accidentarea lui Cristiano Ronaldo: les Bleus sunt o ruşine pentru lumea întreagă, iar eu sunt fericit că cel slab a triumfat în faţa celui puternic”. Un alt cotidian spaniol se arată mai înţelegător cu jucătorii francezi. „La Vanguardia”, căci despre el este vorba, apreciază că „portughezii s-au dovedit net inferiori francezilor”, iar „reprezentanţii cocoşului galic meritau mai mult”.

Aceeaşi surpriză de partea germană arătată de „Die Welt”: „Totul în această finală lăsa să se creadă că era pentru Franţa. Masa era pusă. Campioana lumii – eliminată în semifinală, finala se desfăşura acasă, iar Franţa, marea favorită împotriva Portugaliei, a pierdut în final. A fost meritat”. Marea eroare a jucătorilor les Bleus, potrivit cotidianului berlinez: nu au profitat de minutele care au urmat ieşirii lui Ronaldo, arătându-se „inhibaţi”. Apoi nu au fost goluri, ocaziile – rare şi, în plus, neşansă. „Astfel, francezilor nu le-a rămasc decât sentimentul pe care-l aveau germanii acum câteva zile. Germania a fost echipa mai bună pe teren, dar ea l-a părăsit pierzând.”

Şi cotidianul londonez „The Guardian” se arătă nemilos cu echipa Franţei: „Bâlbâielile Franţei din repriza a doua impun o anchetă şi răspunsuri. Iată unul: ei nu erau pur şi simplu atât de buni. Ai fi zis că ieşirea lui Ronaldo în urma unei accidentări a golit les Bleus de energie, care au crezut că meciul le va fi la îndemână în absenţa lui. Finalele sunt făcute pentru a fi câştigate nu pentru a fi pierdute. Acolo pe teren, Franţa s-a aşezat, a aşteptat şi s-a trezit foarte slabă”.

Presa străină notează şi eşecul celor două staruri ale echipei Franţei: Paul Pogba şi Andre Griezmann. Astfel, „micul prinţ nu a avut şansă în ceea ce ar fi trebuit să fie marea lui noapte”, scrie luni ziarul spaniol „La Vanguardia”. „Jucătorul lui Atlético [Madrid] a încercat totul, dar a fost în van într-o finală care ar fi trebuit să îndrepte cariera lui spre Balonul de aur.”

Presa din Italia crede că „Paul Pogba a lipsit în acest meci”, după cum scrie „La Repubblica”. „În ceea ce ar fi putut fi seara consacrării sale, jucătorul de la Juventus a ratat totul, semn că adesea presiunea are efecte. Chiar şi asupra unui campion, precum el.” „La Gazetta dello Sport” l-a poreclit chiar „fantoma” după această finală ratată.
Ziarul german „Süddeutsche Zeitung” evocă atitudinea lui de la sfârşitul meciului, când părea că ignoră faptul că portughezii primeau Cupa, ca şi cum nu el ar fi pierdut-o. „Dar el era bine. Şi nu importă cum. Paul Pogba aparţine de acum echipei care a suferit cea mai urâtă înfrângere din istoria fotbalului francez.” Însă această nouă generaţie nu va putea decât să-şi ia un nou avânt, scrie „La Vanguardia”: „Ea va avea numeroase oportunităţi să câştige un trofeu în viitor”. Dar esenţialul este în altă parte, scrie ziarul din Barcelona, care arată că, la câteva luni după ce a fost teatrul unor atentate, Stade de France „a revenit ieri seară în centrul actualităţii mondiale, dar de data aceasta actorul principal nu a fost decât fotbalul”.

„Franţa încheie competiţia revigorată, dar nu triumfătoare, cum a sperat atâta”, scrie, la rândul lui, ziarul elveţian „Le Temps”. „O eliminare în faza grupelor ar fi însemnat o tragedie naţională. Semifinala a fost obiectivul propus de Federaţia Franceză de Fotbal. Finala şi insuccesul arată că această Franţă a luptat până la sfârşit.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.