Eclipsă politică

După evenimentele celebrei Ordonanțe 13, la antipozii protestelor a căror voce s-a autopulverizat în vidul climatului public general, panta politicii actuale se prefigurează tot mai accentuat. Clasa politică este tot mai evident produsul societății în stadiul ei actual de stagnare, într-o dovedire de a cărei repetare nu mai era deloc nevoie. Deruta instituțională tot mai vizibilă, la orice nivel, arată corupția instalată de binoame în toate punctele sensibile ale sistemului. Retragerea forțelor de presupus control, în fond, de oficializare a corupției, în esența lor, de manipulare identică regimurilor fasciste și comunist-staliniste, a lăsat în urmă comportamente și situații încă în funcțiune, demne de un material didactic la dispoziția cui vrea să observe fenomenul în realitatea curentă.

PSD-ul a preluat o putere stabilizată și construită pe ideea statului antidemocratic în spiritul serviciilor secrete, din care acest partid își trage rădăcinile. Practicile anterioare ultimelor alegeri au fost transferate în planul deciziei politice, arătând aceleași metehne cosmetizate de simpla debarcare a unor învingători înlocuiți cu alții. Conflictul președinte-PSD este lipsit de orice suport democratic. Dacă Traian Băsescu își asumase aproape deschis implicarea serviciilor în esența actului politic și administrativ, în mod fățiș, prin tertipurile cunoscute, Klaus Iohannis își caută identitatea politică în sfera acelorași servicii, uitând că acestea nu au nicio legătură cu politica, subordonându-se stric interesului național. Dar și conflictul președinte-PSD pare el însuși intrat într-o letargie legică a lipsei soluțiilor politice generate de demagogia care se instaurează acut la nivelul celor doi poli importanți instituționali ai României.

Aria statului de drept este tot mai redusă, fapt cumva contradictoriu perspectivei ultimelor alegeri și experienței nefericite a mandatului prezidențial. Capcanele politicii actuale sunt nenumărate, generate de aceeași problemă, mereu acută și nerezolvată. Între partidele politice și serviciile secrete nimeni nu mai poate face o mediere datorită elementelor de corupție și amestecului de personal cu dublă apartenență. Este de-a dreptul revoltător cum acest amestec din care rezultă lipsa de principii și legalitate nu face obiectul unei clarificări, cel puțin de natură constituțională. Majoritatea parlamentarilor sunt lipsiți de competența și capacitatea susținerii proiectelor de interes public, mărginindu-se la mărunte implicări în conturarea la nesfârșit a sistemului mafiot. Majoritatea inițiativelor nu fac să sprijine decât corupția, dintr-o parte sau alta.
Agenda Ministerului Justiției, a Parchetului General și a instituțiilor care drenează banii publici este în colaps, preocuparea fiind pentru conservarea acestui sistem în derivă, îndepărtându-se de profilul constitutiv. Ministrul Justiției, după un start foarte bun, inclusiv de imagine, este tot mai ezitant. Parchetul General pare a conserva anecdotica unei corupții endemice. Toate aceste instituții au nevoie de o eliberare de oculta autohtonă, care le domină prin interpuși, lipsa aspectelor constituționale fiind la o cotă alarmantă.

O simplă evaluare dovedește că fostul stat totalitar s-a furișat insidios în noua structură aflată la dispoziția unei clase politice în mare parte corupte și iraționale, în deteriorarea morală indiscutabilă. Pe acest fond, politica actuală, împreună cu instituțiile fundamentale, desfășoară o figurație în căutarea unei legitimări reciproce, distrugând orice relansare a țării. În context, PSD-ul are ezitări și abateri majore de la statul de drept, care chiar dacă sunt tacit acceptate de restul clasei politice, nu pot genera decât noi împrumuturi externe și un tragic exod al românilor spre alte spații reglate economic și administrativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1333 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.