Economia Chinei dă mari semne de oboseală

Performanţele economice ale Chinei din ultima perioadă dau naştere unor temeri justificate în rândul mai-marilor lumii şi scenariile catastrofice prind uşor-uşor contur. Media de creştere economică din 1980 până în 2011, de 10%, s-a frânt în 2014, rata de consum este la cel mai scăzut nivel dintr-o economie importantă, exporturile s-au diminuat, gradul de îndatorare din ţară a explodat iar blocajul s-a instaurat în sectorul imobiliar. „Dintre toate ameninţările cu care se confruntă economia globală, pericolul prăbuşirii Chinei este cel mai înfiorător scenariu întrevăzut de analişti”, scrie Washington Post.

Prima constatare a unei probleme a apărut atunci când trendul creşterii economice, de 10%, din 1980, s-a dereglat. S-au pierdut trei procente iar pentru o economie de genul celei a Chinei este una considerabilă. Continuarea cu 7% în următorii ani va avea efecte pentru economia globală pentru că nesiguranţa aceasta a Beijingului poate împinge multe state în recesiune. China îşi va diminua consumul imens de materii prime, deci bani mai puţini pentru economiile lumii, şi va menţine dezinteresul pentru investiţiile locale. Din această cauză, multe dintre mărfurile consumate intern se vor scurge peste graniţă, ceea ce va duce la un dezechilibru la nivel global.

Prima piaţă care va avea de suferit va fi cea a Statelor Unite ale Americii. Washington Post susţine că Beijingul ar putea avea soarta Japoniei după anii ’80. La mijlocul deceniului al nouălea din secolul trecut, Tokyo avea o economie în plin avânt, cu momente în care puteai spune că a depăşit SUA. Dar Japonia nu a putut face ritmului impus de tigrii asiatici, precum Taiwan şi Coreea de Sud. Şi China se află în acest acum la un moment de răscruce. Ori va urma calea Japoniei, ori va reuşi să se repună pe linia de plutire. A mizat foarte mult pe o creştere economică bazată pe exporturi, însă criza globală declanşată la finele lui 2008 i-a dat o palmă serioasă. Beijingul are limitele sale. A încercat chiar atunci să demareze un program de investiţii uriaş, de aproape 600 de miliarde de dolari, după modelul SUA. Doar că, spre deosebire de economia americană, programul s-a derulat prin bănci de stat şi prin intermediul guvernelor locale. Rezultatul: a sporit brusc gradul de îndatorare, sectorul imobiliar a intrat în blocaj iar industria a început să producă peste nevoi.

Călcâiul lui Ahile este sectorul imobiliar. Blocajul a tras după sine industria cimentului şi pe cea a oţelului. Cererea de locuinţe a scăzut iar preţurile au luat-o şi ele în jos. Deocamdată locuinţele s-au ieftinit cu 6%, dar sunt estimări cum că acestea vor pierde 10% din valoare, după cum spune Yukon Huang, economist la Carnegie Endowment for International Peace.

Gradul de îndatorare al Chinei a crescut la 33%, de la 6% cât era în 2008. Acest salt îngrijorător se datorează susţinerii de către stat a construcţiei de noi drumuri, aeroporturi, spitale etc. La nivel local, lucrurile par să fi scăpat de sub control. Datoria publică a crescut fără noimă pentru că s-au făcut foarte multe împrumuturi iar cea mai mare parte a banilor s-au dus în imobiliare, spune Yukon Huang.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.