Economia Rusiei, afectată de criza din Ucraina

Economia Rusiei s-a contractat în primele trei luni ale acestui an pe măsură ce incertitudinile cu privire la criza din Ucraina i-au determinat pe investitori să-și scoată banii din Rusia, a declarat miercuri ministrul rus al Economiei Alexei Ulyukayev, conform AFP.

Aproximativ 70 de miliarde de dolari au ieșit din Rusia în primul trimestru al acestui an, mai mult decât pe ansamblul anului trecut, în timp ce PIB s-a contractat cu 0,5% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, a precizat Alexei Ulyukayev.

„Fuga capitalului este cel mai îngrijorător lucru în prezent”, a declarat Alexei Ulyukayev în fața camerei inferioare a Parlamentului rus.

Oficialul a subliniat că economia Rusiei este afectată de scăderea activității de investiții, nu numai în sectorul de stat dar și din partea companiilor private. În primele trei luni ale acestui an investițiile de capital au scăzut cu 4,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„Pe lângă factorii interni care stau la baza încetinirii ritmului de creștere, există în prezent o incertitudine mare pe piețele financiare globale, ieșiri mari de capital și lipsa de disponibilitate a investitorilor de a lua decizii de investiții în contextul mediului internațional dificil din ultimele două luni”, a spus Alexei Ulyukayev.

În primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 0,8%, sub estimările anterioare ale autorităților de la Moscova care mizau pe un avans de 2,5%, grație cheltuielilor de consum.

Conform celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondială, care se bazează pe ipoteza unei agravări a crizei din Ucraina, ieșirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari în acest an și ar provoca o contracție a PIB de 1,8%.

Săptămâna trecută, Guvernul rus și-a revizuit în jos estimările de creștere pentru 2014 până la un interval cuprins între 0,5 și 1,1%, față de un avans de 2,5% preconizat anterior, adăugând însă că cifrele ar putea fi revizuite în cazul impunerii unor sancțiuni occidentale mai severe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.