Ediţia jubiliară a Festivalului Filmului Românesc de la München

În perioada 26 noiembrie – 13 decembrie 2015, va avea loc la München cea de-a 10-a ediţie a Festivalul Filmului Românesc, cel mai mare festival de film românesc organizat în Germania. Ca în fiecare an, acest festival se desfăsoară sub egida Zilelor Culturii Române la München, şi va avea loc la Filmmuseum im Münchner Stadtmuseum.

Festivalul Filmului Românesc de la München este un eveniment prestigios, de mare anvergură, care s-a bucurat de-a lungul anilor de un real succes, fiind primit cu entuziasm atât de către publicul cinefil, cât şi de presa de specialitate.

Aferim! deschide Festivalul Filmului Românesc la Munchen

Ediţia jubiliară din acest an va fi serbată printr-un program complex, care reuneşte un număr de 13 filme româneşti recente, premiate la mari festivaluri de film internaţionale.

În deschiderea festivalului va rula pelicula Aferim!, în regia lui Radu Jude, premiată anul acesta cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în prezenţa producătoarei Ada Solomon.

Din selecţie fac parte filme precum Un etaj mai jos, de Radu Muntean, Comoara, în regia lui Corneliu Porumboiu, Lumea e a mea, de Nicolae Constantin Tănase, Autoportretul unei fete cuminţi, de Ana Lungu, È pericoloso sporgersi! în regia lui Nae Caranfil sau documentarul Paşaport de Germania de Răzvan Georgescu.

Lumea e a mea

Ca la fiecare ediţie a festivalului, vor fi oferite premii unor personalităţi ale momentului, anul acesta producătoarei Ada Solomon şi regizorului Nae Caranfil. De asemenea, a fost introdus şi premiul publicului.

Din delegaţia de cineaşti români prezenţi anul acesta la München vor face parte, alături de Ada Solomon şi Nae Caranfil, actorul Toma Cuzin şi regizorii Ana Lungu şi Răzvan Georgescu.

Filmmuseum, format iniţial ca “department foto video” al Münchner Stadtmuseum în 1963, constituie în prezent locul de întâlnire al cineaştilor şi cinefililor din München. Aici au loc în mod regulat nopţi tematice, expoziţii şi proiecţii de film în limba originală. Totodată, Filmmuseum se ocupă de restaurarea şi conservarea filmelor istorice pe care le pune la dispoziţie pentru scopuri de cercetare.

Un etaj mai jos

Festivalul este organizat de către asociaţia Ge-fo-rum din München, cu care ICR Berlin are un parteneriat de tradiţie, sprijinind şi această importantă ediţie aniversară.

Printre partenerii festivalului se numără, de asemenea, Filmmuseum München, Kulturreferat der Stadt München, Consulatul României la München şi Centrul Naţional al Cinematografiei Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.