Edward Luttwak, despre Ucraina: Obama a renunţat, Europa e zero, Putin a câştigat deja

Politologul american Edward Luttwak oferă cotidianului online Affaritaliani.it o analiză a crizei Kiev-Moscova. Există riscul unui război mondial? “Au fost cumva mobilizaţi militarii de către premierul italian? Nu cred. Dorinţa europenilor de a purta un război este aproape zero şi astfel Putin poate smulge o bucată mare din Ucraina. A câştigat deja”, răspunde Luttwak. Iar Obama? “A renunţat la politica externă. Va sprijini acţiunile egale cu zero ale Uniunii Europene”. Consecinţa? “Proliferare nucleară peste tot”. Iar, în cele din urmă “ţările baltice sunt sigure, dar altele, precum Belarus şi Georgia vor trebui să-şi ţină gura şi să coopereze 100% cu Kremlinul, altfel vor dispărea în cinci minute…”

Affaritaliani.it: Care este riscul unui conflict militar între Rusia şi Occident, pornind de la chestiunea ucraineană?

Edward Luttwak: (Premierul) Renzi a mobilizat cumva militarii pentru a merge in Ucraina? Nu mi se pare.

Ce se va întâmpla?

Scopul lui Putin este de a rupe cea mai mare bucată din Ucraina, dar fără a ajunge la război.

Cum?

“Voinţa ţărilor europene de a se angaja în conflict este aproape zero, iar astfel el poate lua o bucată mare din Ucraina. Nu va fi niciun razboi, iar la drept vorbind pericolul cel mai mare este non-combatul.

Şi care vor fi consecinţele?

Ne vom întoarce la situaţia în care fiecare ţară europeană va trebui să se preocupe de apărarea frontierelor, iar de la multilateralism vom reveni la unilateralism. Vom fi foarte aproape de proliferare nucleară peste tot. Dacă o ţară precum Iranul doreşte să aibă arme atomice, de ce nu ar face-o şi Polonia, care este de o mie de ori mai avansată. La Varşovia NATO nu se va opune şi polonezii ar putea deveni naţiune nucleară într-un an.”

Să ne întoarcem la Ucraina.

Este o agresiune şi nimeni nu vrea să aibă de-a face cu aşa ceva. Prin urmare agresiunea nu se va opri.

Dar Putin spune ca apară rusofonii din estul Ucrainei…

Da, iar eu trebuie să o apăr pe mătuşa mea şi de aceea bombardez un oraş. Haideţi, vă rog. A ajuta înseamnă sa bombardezi oamenii? Putin vrea o parte din Ucraina. Problema populaţiei civile este exclusă, lui Putin nu-i pasă dacă civilii mor sau nu mor. Ar râde şi curcile la ideea că Putin acţioneaza din raţiuni umanitare. Doar grecii l-ar putea crede.

Şi ce face America?

Statele Unite pot interveni, nu şi Obama. Administraţia sa a renunţat la politica externă, cu excepţia unor declaraţii goale şi fără rost.

Deci?

“Europenii nu ar trebui să fie în Irak şi Afganistan. Ucraina îi preocupă acum, iar Obama este gata să-i sprijine cu loialitate în iniţiativa de a apăra pacea. Dar dacă europenii vor să continue să-şi planifice vacanţele în Maldive gândindu-se că SUA se ocupă de Ucraina în locul lor, atunci se înşeală grav.

Ce va face Obama?

SUA sunt gata să sprijine acţiunile inexistente ale Europei. În felul acesta Putin câştigă şi ia o parte din Ucraina. Interesul lui Putin este expansiunea. Federaţia Rusă este cel mai mare stat din lume, dar asta ca rezultat al secolelor de expansiune.

Va reveni Uniunea Sovietică?

Nu, doar câţiva pensionari mai vor URSS-ul. Rusia este formidabilă chiar şi fără URSS.

Şi Belarusul?

“Bieloruşii tac din gura, iar dacă ar zice ceva şi nu ar coopera sută la sută, în cinci minute nu ar mai exista. E pregătit cumva Renzi să-i apere pe bieloruşi? Ei bine, istoria se repetă.

Letonia, Lituania, Estonia sunt ameninţate?

Ţările baltice sunt în siguranţă. Rusii le-au deţinut, însă nu le consideră ceva al lor.

Azerbaidjan şi Georgia?

Tac din gură şi se supun. Au renunţat la orice ambiţie. Kazahstanul a defilat, însă doar cooperând cu Moscova. Kazahii se tem de ruşi, dar îi şi respectă. Nu însă şi pe europeni.

Iar Beijingul?

China este neutră. Nu este un aliat al lui Putin, dar nici inamic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.