Efectele eliminării timbrului de mediu: România devine cimitirul auto al Europei

La fiecare mașină nouă înscrisă în România, alte cinci rulate sunt aduse din Occident, îmbătrânirea parcului auto național fiind principalul efect al eliminării timbrului de mediu, măsură care a intrat în vigoare la începutul anului.

Astfel, în primele opt luni ale anului numărul autoturismelor rulate care au fost înscrise în circulație a ajuns la 330 000 de unități, depășind înmatriculările de mașini la mâna a doua din tot anul trecut, potivit statisticilor prezentate la o conferință de specialitate. Deși gradul de motorizare a crescut în România, ajungând la aprox. 300 de mașini la 1000 de locuitori -destul de mult sub media europeană de 500 de mașini/1000 de locuitori- vârsta medie a parcului auto național a crescut în prima parte a anului la 12 ani după ce în 2016 era de 8 ani. Toate acestea sunt efecte ale eliminării timbrului de mediu, a explicat consultantul fiscal PWC, Daniel Anghel. Sunt soluții de impozitare pentru descurajarea importului de mașini rulate ,, Putem vorbi despre impozitul auto cu două variante, noul impozit auto cu o componentă de CO 2 care să se aplice pentru tot parcul auto sau diferențiat cu o perioadă de grație.’’ De asemenea, o deductibilitate suplimentară pentru mașinile cu emisii poluante mici sau impozitarea vehiculelor înmatriculate în alte state, ca de exemplu Bulgaria sau colectarea unei taxe de mediu la efectuarea Inspecției Tehnice Periodice (ITP).

Potrivit statisticilor Registrului Auto Român, o mașină din patru care este adusă din afara țării pentru înmatriculare NU trece verificările din cauza defecțiunilor tehnice. Totodată, uzura acestora se accentuează din cauza infrastructurii rutiere învechite și a nerespectării perioadelor de revizie/întreținere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.