Efectele nebănuite ale creșterii cu 10% a salariului minim

Impactul salariului minim asupra productivității muncii este negativ, o creștere a salariului minim de 10% ar determina scăderea productivității muncii cu 2,3%, se pune într-un document elaborat de Ministerul Muncii intitulat „Evaluarea efectelor economice și sociale potențiale asociate salariului minim brut garantat în plată în România și modificării acestuia.

„Se pare că în România creșterea costurilor – determinată de creșterea salariului minim – nu este compensată prin creșterea productivității”, se spune în document.

În anul 2015 au existat 140.980 de firme considerate de vulnerabile, în care lucrau un număr de 468.804 salariați. În ultimul an al seriei, ponderea salariaților din firmele vulnerabile în totalul salariaților din firmele selectate era de 11,7%. Dacă până în anul 2014 numărul de salariați din firmele vulnerabile a înregistrat o tendință de creștere, în anul 2015 acesta s-a redus uşor (cu 35.615 persoane). Între 93,9% şi 96,8% dintre firmele vulnerabile sunt în categoria microîntreprinderi Deoarece în aproximativ 72,5% dintre firmele micro, 50,9%, dintre firmele mici, 14,7% din firmele mijlocii, salariul minim depășește 60% din valoarea câștigului mediu brut, orice creștere viitoare a salariului minim reprezintă un risc major de competitivitate, se spune în document.

Salariul minim real a crescut într-un ritm mult mai accelerat decât productivitatea orară a muncii. În trimestrul întâi al anului 2000, salariul minim era cu 90% mai mic decât în anul 2010, în timp ce productivitatea orară a muncii era doar cu 44% mai mică decât în 2010. La finalul perioadei analizate, se ajunge la o diferență mult mai pronunțată, astfel că în primul trimestru al anului 2016 salariul minim este cu 80% mai mare decât în anul 2010, în timp ce productivitatea muncii este cu doar 26% mai mare comparativ cu anul 2010. Comparativ cu alte state ale UE, productivitatea muncii din România este scăzută.

Reprezentanţii guvernului le-a cerut ieri partenerilor sociali – sindicate şi patronate – ca în următoarele două săptămâni să înainteze propunerile lor privind stabilirea salariului minim brut garantat în plată pentru anul 2017, urmând ca până la finalul mandatului Executivul să stabilească noul salariu minim. Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru a declarat că pentru stabilirea salariului minim sunt necesari mai mulţi paşi, primul fiind centralizarea propunerilor făcute de confederaţiile sindicale şi de cele patronale, iar ulterior va fi convocat un nou Consiliu Naţional Tripartit pentru a se ajunge la un consens. Pîslaru a precizat că pentru a putea asigura predictabilitatea salariului minim pe economie ministerul a transmis partenerilor sociali un studiu referitor la evoluţia nivelului salariului minim brut garantat în plată în România şi evaluarea impactului economic şi social al aplicării acestuia. Guvernul are trei variante privind salariul minim pe 2017. Una dintre variante este înghețarea salariului minim, o alta creșterea cu 10% și un al treilea scenariu – creșterea salariului minim cu 20 de procente.

Cum se reflectă sărăcia în muncă

– Din total salariați, aproximativ 3,8% sunt săraci, iar în ceea ce privește gospodăriile cu cel puțin un salariat, aproximativ 7% din membrii acestor gospodării au venitul disponibil sub pragul de sărăcie.

– Referitor la rata sărăciei în muncă, pentru anul 2015 se constată faptul că aproximativ 20,2% din persoanele ocupate sunt sărace, iar ponderea acestora crește la 23,2% pentru cazul familiilor în care există persoane ocupate.

– Sub 20% dintre săracii în muncă sunt persoane salariate, restul fiind persoane aflate în alte forme de ocupare, prin urmare nu ne așteptăm ca o creștere a salariului minim să conducă la o scădere semnificativă a sărăciei în muncă.

– În ceea ce privește ponderea persoanelor sărace din salariații remunerați la salariul minim, semnalăm faptul că doar 9,2% se încadrează în această categorie.

Acest procent modest este confirmat și de ponderea redusă de doar 11,7% a persoanelor sărace din gospodăriile cu salariați remunerați la salariu minim. Se constată faptul că numărul salariaților săraci retribuiți la salariu minim este relativ redus, ceea ce face ca efectele politicii salariale de majorare a salariului minim să se resimtă într-o măsură extrem de redusă asupra sărăciei și să vizeze un număr extrem de redus de persoane (aproximativ 112,9 mii persoane).

Profilul gospodăriilor care au în componență salariați încadrați cu salariul minim

– Doar în 13,5% din gospodăriile din România există salariați remunerați la salariu minim; mai exact, în 10,7% dintre gospodării se regăsește un salariat la salariu minim, în timp ce doi sau mai mulți salariați remunerați cu salariului minim se regăsesc în numai 2,8% dintre gospodării. Din totalul salariaților retribuiți la salariu minim, aproximativ 13% aparțin unei gospodării formate din doi adulți, 12,8% sunt gospodării cu doi adulți și un copil, iar aproximativ 11% sunt gospodării cu trei adulți. În procente mai mici se regăsesc repartizați salariații retribuiți la salariu minim în gospodăriile cu doi adulți și doi copii (8,9%), patru adulți și un copil (9,7%), respectiv în gospodăriile cu patru adulți (10%).

– Dacă într-o gospodărie sunt mai mulți salariați, crește probabilitatea de a avea mai mult de un angajat remunerat la nivelul salariului minim;

– Cea mai importantă pondere a salariaților remunerați la salariul minim se regăsește în gospodăriile cu venituri medii, incidența acestora în păturile cele mai sărace fiind destul de redusă (sub 1% în decila 1), cea mai săracă;

– Aproximativ una din zece gospodării beneficiare de Venit Minim Garantat (VMG) din România include în componență cel puțin un salariat retribuit la nivelul salariului minim;

– Peste un sfert dintre familiile beneficiare de Alocație pentru Susținerea Familiei (ASF) au minim un salariat la nivelul salariului minim;

– Per total, circa 12% dintre salariații retribuiți la nivelul salariului minim fac parte din gospodării ce beneficiază de VMG, respectiv aproximativ 38% dintre aceștia beneficiază de ASF

– Gospodăriile cu salariați la nivelul salariului minim beneficiază, în medie, de transferuri sociale acordate cu testarea veniturilor (VMG și ASF) în cantitate mai redusă comparativ cu celelalte tipuri de gospodării;

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.