Efectele perverse ale „impozitului american” gândit de PSD

Intenția PSD de a introduce „taxa pe gospodărie” devine tot mai evidentă după ce a apărut și o declarație a unui ministru din Cabinetul Grindeanu. „E sistemul american, dacă vreţi. (…) Fiscalizăm totul”, a afirmat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, despre un proiect care însă se discută la nivelul Ministerului de Finanțe.

Prin această fiscalizare, afirmă Vasilescu, ar fi bani şi pentru lefurile pe care actualul Guvern promite că le va creşte prin noua lege a salarizării. „E foarte simplu. Dacă vor citi programul de guvernare, vor înţelege. Ca să scoţi din economia neagră toţi banii posibili. De unde încasăm ca să mărim salariile…păi o să fiscalizam totul. Dacă dumneavoastră veţi avea posibilitatea să duceţi copilul la şcoala de balet şi aţi putea să deduceţi cheltuiala, o să cereţi chitanţă. Veţi ajunge la un moment dat să cereţi de peste tot facturi şi bonuri. Vă duceţi copilul la mediaţie şi cereţi chitanţă”, a declarat ministrul Muncii la RTV. Această taxă este specifică statelor care au cote progresive mari, de peste 40%, așa cum a avut România până în urmă cu trei ani. Impozitul pe gospodărie permite așezarea sarcinii fiscale în mod just între soți, atunci când unul din soţi nu câştigă sau câştigă semnificativ sub pragul de la care se aplică cota maximă de impozit. Dacă impozitul este 40% pentru veniturile ce depăşesc 100.000/an, unul din soţi nu câştigă nimic, atunci impozitul pe gospodărie ar însemna că familia plăteşte 40% pentru ce depăşeşte 200.000, ceea ce ar reduce sarcina fiscală. Atunci când există o singură cotă, nu mai contează. Chiar şi dacă ar fi două cote (0% pentru venituri până în 2.000 de lei, 10% pentru ce depăşeşte), impozitul pe gospodărie nu ar ajuta mai deloc iar costurile administrative ar fi deloc de neglijat.

Punerea în discuție a acestui noi concept apare în contextul în care tot mai multe instituții, precum FMI, Consilul Fiscal și BNR, atrag atenția că este posibil să intrăm pe deficit excesiv ca urmare a programului de guvernare. Astfel, cheltuielile cu salariile, pensiile, ajutoarele sociale etc. pot fi compensate în parte de renunțarea la cota unică și la reintroducerea cotelor progresive mari. Asta în condițiile în care în ultimii ani, impozitul pe venit a fost cel mai stabil și predictibil.

Efectele introducerii taxei pe gospodărie sunt însă mai profunde. Foarte mulți români primesc lefurile fără să știe că 75% din salariul brut merge la stat, prin diverse contribuții și prin impozitul de 16%. Ei nu suportă calvarul prin care trec persoanele juridice, cei care lucrează independent, cu completarea documentelor justificative și depunerea lor la administrația fiscală până în 25 ale lunii pentru că globalizarea veniturilor și sistemul de deduceri cer chin și nervi.

Prin noua taxă pe gospodărie acest calvar va fi suportat și de persoanele fizice, multe dintre ele angate la stat și bazin electoral pentru PSD. Este posibil ca noua filosofie fiscală a PSD să aibă efect de bumerang pentru că milioane de cetățeni vor da piept lună de lună cu birocrația administrației, cu lipsa informatizării și cu inspectori care cer justificarea fiecărui leu întrucât foamea de venituri la buget este mare în condițiile în care partidul de guvernământ s-a lansat într-o campanie agresivă de majorare a salariilor la bugetari, a pensiilor și de scădere a taxelor și impozitelor.

„Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferenţiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declaraţie de venit global de către consultanţii fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declaraţie de IVG va avea ca bază de plecare declaraţia de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în acelaşi condiţii precum declaraţia de venit global. Arondarea populaţiei la consultanţii fiscali precum şi funcţionarea acestora se va face prin Hotărâre de Guvern în urma dezbaterilor publice. Pe lângă rolul de a completa şi depune declaraţiile de mai sus, consultantul fiscal va prelua şi sarcina de a plăti toate taxele şi impozitele datorate de către persoanele fizice aflate în portofoliu sau, către administraţiile şi instituţiile publice centrale şi locale. Această măsură va duce la eliminarea ghişeelor pentru persoane fizice din ţară, din cadrul tuturor instituţiilor publice din România. Selectarea şi pregătirea celor care doresc să devină coonsultanti fiscali se va face etapizat, până cel tîrziu la 1 decembrie 2018, atunci când pe modelul din SUA, fiecare român va beneficia de suportul unui astfel de consultant”, se stipulează în programul de guvernare al PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.