Efectul pe care l-ar avea vitamina B3

Consumul de vitamina B3 ar putea preveni pierderile de sarcină și problemele la naștere, sugerează un nou studiu, potrivit BBC. Oamenii de știință de la Victor Chang Institute din Sydney au numit descoperirea ca fiind „cu dublă bătaie“ , de vreme ce au descoperit atât cauza, cât și soluția preventivă. Cu 7,9 milioane de copii născuți cu defecte în fiecare an în întreaga lume, cercetătorii speră ca descoperirea lor să fie vitală. Oamenii de știință au analizat ADN-ul în cazul a patru familii unde mamele au suferit mai multe pierderi de sarcină sau copiii s-au născut cu malformații la inimă, rinichi, vertebre etc. Ei au descoperit mutații în două gene care au cauzat copilului deficiențe, într-o moleculă vitală care permite celulelor să genereze energie, iar organelor să se dezvolte normal.

Profesor Sally Dunwoodie, care a condus echipa, spune că aceste mutații descoperite la șoareci pot fi corectate dacă mama gravidă ia niacină (vitamina B3). „Cresc nivelurile acelei molecule și șansele să fie prevenite pierderile de sarcină și malformațiile. E un fel de bypass al problemelor genetice“, spune aceasta. „Se întâmplă foarte rar ca același studiu să descopere și cauza, și cum se poate preveni. Iar modalitatea de prevenire este foarte simplă, este o vitamină.“
Dr. Katie Morris, expert medicină fetală la universitatea din Birmingham, spune însă: „Deși este uimitoare, această descoperire nu poate fi tradusă în recomandări pentru femeile gravide, care, cel mult, pot avea deficiențe de B3. Dozele folosite în această cercetare au fost de 10 ori mai mari decât doza recomandată zilnic pentru femei“. Specialistul adaugă că efectele secundare ale acestei doze uriașe nu sunt cunoscute, având în vedere complicațiile unei sarcini care apar deseori din cauza unei interacțiuni complexe a mai multor factori.

Prof. Jean Golding de la Universitatea din Bristol a numit studiul „o operă solidă“, dar a cerut continuarea cercetărilor pentru că, totuși, cercetarea se bazează pe datele genetice a patru familii și pe șoareci. Pe de altă parte, prof. Dunwoodie recomandă femeilor gravide să ia multivitamine, care includ și cele 18 mg. de vitamina B3 recomandate. (A.T.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.