Elena Mândru-Turunen sau Florin Salam? Alegeți!

În timp ce manelistul Florin Salam și trupa sa părăseau New York-ul cu buzunarele pline, fiind prinși de vameșii americani cu aproximativ 100 de mii de dolari nedeclarați, obținuți din câteva concerte și confiscați, în metropola americană avea loc un eveniment cultural de excepție: artista româncă Elena Mândru-Turunen, împreună cu soțul său, pianistul finlandez Tuomas Turunen, acompaniați de o trupă de muzicieni americani și finlandezi de primă mână, susțineau un concert de jazz la un club celebru din Manhattan.

S-a întâmplat duminică, 25 februarie 2017, în fața unei săli pline cu români și americani, excepționala noastră artistă și trupa ei ridicând asistența în picioare cu un repertoriu compus din piese românești și internaționale executate perfect! La un moment dat, o ospătăriță a venit cu o cutie de carton pe care scria „Donații pentru artiști“, concertul fiind gratuit, fiecare contribuind cu o sumă modică. În final, conform obiceiului în cluburile de jazz americane, artista româncă s-a întreținut cu publicul și a vândut câteva CD-uri. Nu știu dacă a primit 200 sau 300 de dolari pentru o prestație care mi-a tăiat respirația și a lăsat fără replică un public venit la concert chiar din țara jazz-ului!

La o masă, într-un colț, am observat prezența discretă a ambasadorului României la Națiunile Unite, domnul Ion Jinga, venit împreună cu soția, să o asculte și să o susțină pe artista româncă. Un gest semnificativ pentru un diplomat de carieră care știe să aprecieze și să promoveze – fie și prin simpla prezență – evoluția valorilor românești în spațiul cultural american. Comparând (dacă poate fi vorba despre o comparație!) prestația mediocră, sumele uriașe încasate și ilegalitățile comise de manelistul Florin Salam și de trupa lui cu evoluția Elenei Mândru-Turunen, mă întreb: o fi drept să fim reprezentați în America de asemenea pseudo-valori, în detrimentul artiștilor autentici?! Ce a făcut Florin Salam pentru a încasa sume uriașe, în timp ce Elena Mândru-Turunen cântă gratis și este aplaudată în picioare în America?!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Grigore L. Culian 182 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.