Elena Udrea, menținută după gratii

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis joi seară că Elena Udrea trebuie să rămână în arest preventiv.

Instanța supremă a respins astfel contestația lui Udrea la măsura arestului preventiv dispusă săptămâna trecută în dosarul „Gala Bute”.

Decizia de joi a judecătorilor este definitivă, astfel că deputata rămâne după gratii cel puțin alte trei săptămâni. Teoretic însă, Udrea ar mai avea o șansă să scape de arestul preventiv. Aceasta poate cere înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai blândă, precum arestul la domiciliu.

Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile săptămâna trecută în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de DNA de trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Mandatul de arestare preventivă pe numele lui Udrea a fost emis pentru infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec, infracţiunea de luare de mită în legătură cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către SC Consmin SA, infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani, infracţiunea de abuz în serviciu, în legătură cu organizarea „Galei Bute”.

Judecătorii au respins însă propunerea DNA în ce priveşte acuzaţiile de tentativă la infracţiunea de folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Udrea a mai fost arestată preventiv, anterior, şi în dosarul Microsoft, dar la recurs instanța supremă a decis să o elibereze din arestul preventiv plasând-o în arest la domiciliu. În dosarul „Gala Bute”, deputata nu a mai avut însă același noroc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.