Elena Udrea nu este agreată de simpatizanţii şi votanţii PDL

Un sondaj de opinie realizat de Agenţia de Rating Politic confirmă poziţia de lideri a USL şi a lui Crin Antonescu privind bătăliile electorale ale anilor 2012 şi 2014, dar ne prezintă şi o situaţie incredibilă: Elena Udrea nu este agreată de propriii simpatizanţi şi votanţi.

USL şi Antonescu conduc în bătălia Parlament/Prezidenţiale

Sondajul realizat în perioada 8-16 decembrie a.c., pe un segment de 960 de persoane (marjă de eroare 2,65%), ne prezintă un tablou politic care nu diferă faţă de alte sondaje. La votul pentru Parlament, sondajul relevă că doar 45,3% dintre cei chestionaţi se vor prezenta sigur la urne. Dintre aceştia, 56,8% ar alege USL, 17,9% ar vota PDL şi, surpriză, sau nu, 15,3% merg pe mâna partidului condus de Dan Diaconescu. UNPR este creditat cu 0,6% şi se clasează chiar şi sub ecologişti, care apar cu 1,6%.

În ceea ce priveşte încrederea în liderii politici, prima poziţie este deţinută de Mugur Isărescu, el fiind creditat cu un procent de 60,6%. Este urmat de Crin Antonescu – 47,6%, Sorin Oprescu – 40,9%, Călin Popescu Tăriceanu – 36,8%, Victor Ponta – 35,5%.

Pe ultimele trei locuri se află: Mircea Geoană – 21,7%, Traian Băsescu – 18,9% şi Emil Boc – 17,3%.

Chiar dacă Mugur Isărescu se bucură de cea mai mare încredere, el este perceput ca fiind util în funcţia de guvernator al BNR, nu şi în cea de preşedinte al României. La opţiunea de vot pentru preşedintele României (listă închisă – în calcul fiind luaţi doar cei care se prezintă sigur la vot), ierarhia este următoarea: Crin Antonescu (PNL/USL) – 36,3%, Mugur Isărescu – 22,7%, Dan Diaconescu (PPDD) – 15,2%, Mircea Geoană – 6,3%, C.V. Tudor – 5,4%, Theodor Stolojan – 4,6%, Cristian Diaconescu – 4,4%, Gigi Becali – 2,8%, altul – 2,3%.

Elena Udrea nu este agreată de votanţii PDL

Sondajul conţine şi o întrebare care vizează doar principalul partid de guvernământ: cine ar fi candidatul din PDL cu cele mai mari şanse la prezidenţiale? Aici, deloc surprinzător, cel mai vocal lider al PDL, Elena Udrea, nu prinde locul 1 sau 2, şi, culmea, este ameninţată serios de un politician despre care se presupune că va adera la PDL, sau care ar putea să fie susţinut de PDL la prezidenţiale. Iată cum arată topul prezidenţiabilor PDL: Vasile Blaga – 18,9%, Theodor Stolojan – 14,9%, Elena Udrea – 9,7%, Cristian Diaconescu – 9,1%, Emil Boc – 6%, Monica Macovei – 3,7%, Theodor Baconschi – 1,5%; 26,6% dintre respondenţi au răspuns „nu ştiu”, 4% s-au pronunţat pentru alt candidat, iar 5,6% nu au răspuns.

Ceea ce este însă şi mai interesant este că simpatizanţii şi votanţii PDL chestionaţi la această întrebare (sondajul mai publică şi opţiunile suporterilor USL, PPDD şi ale nehotărâţilor) i-au dat Elenei Udrea cel mai mic credit faţă de restul numelor verificate – doar 7%. Acest lucru dovedeşte că Elena Udrea nu prea este iubită nici în propriul partid.

(La o întrebare similară, în ceea ce priveşte cel mai bun candidat al USL, lucrurile sunt clare, Crin Antonescu conduce detaşat – 39,6%, urmat de Victor Ponta – 14,2% şi Călin Popescu Tăriceanu – 9,9%)

72% dintre respondenţi doresc alegeri preliminare în partide

Sondajul conţine o noutate relativă în privinţa desemnării de către partide a candidaţilor pentru alegerile locale şi parlamentare. Este vorba de desemnarea acestora în urma alegerilor interne din cadrul partidelor politice. În favoarea desemnării în acest mod a candidaţilor s-au pronunţat 72% dintre cei chestionaţi. Nu agreează această soluţie 16,5% dintre cei întrebaţi, în timp ce 8,6% nu au putut aprecia dacă soluţia este bună sau rea, iar 2,2% nu au răspuns la această întrebare. Alegerile preliminare sunt utilizate pe scară largă în SUA, în special la stabilirea de către partide a candidaţilor pentru preşedinţie. În 2004, în mai multe filiale ale PSD, candidaţii pentru alegerile parlamentare au fost desemnaţi după organizarea unor scrutine interne în partid, care s-au desfăşurat, respectând proporţiile, după reţeta din SUA. Este greu de anticipat dacă, pentru alegerile din 2012, principalii competitori vor alege o astfel de variantă.

Alegerile comasate nu sunt agreate

56,2% dintre subiecţii chestionaţi s-au pronunţat împotriva desfăşurării comasate a alegerilor parlamentare cu cele locale şi au optat pentru desfăşurarea la termen a fiecărui tip de alegeri. În favoarea comasării s-au pronunţat 36,1% dintre respondenţi, iar 6,5% nu au putut aprecia care variantă este mai bună, în timp ce 1,3% nu au răspuns la întrebare.

De menţionat că în favoarea comasării s-au pronunţat 72,9% dintre simpatizanţii sau votanţii PDL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.