Elie Wiesel a decedat

A încetat din viaţă scriitorul evreu-american de origine română Elie Wiesel, a anunţat sâmbătă seară Institutul israelian pentru memoria Holocaustului Yad Vashem, preluat de AFP.

Supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel, Elie Wiesel avea 87 de ani.

S-a născut în oraşul Sighet, pe 30 septembrie 1928.

În 1986, Elie Wiesel avea să primească prestigiosul Nobel pentru Pace după ce a scris despre ororile din lagărele naziste, el însuşi fiind un supravieţuitor al Holocaustului.

Profesor, filosof, ziarist, eseist şi activist pentru drepturile omului, Elie Wiesel a scris 57 de cărţi, însă este cunoscut în mod deosebit pentru cartea sa „Noaptea”, o biografie în care descrie experienţele prin care a trecut, prizonier fiind la Auschwitz şi în lagărele de concentrare de la Buchenwald.

Elie Wiesel a fost preşedintele Comisiei de Consiliere a publicaţiei Algemeiner Journal şi profesor de Ştiinţe Umaniste la Universitatea din Boston.

În anul 1996 a fost numit membru al Academiei de Artă și Literatură din România.

Potrivit Institutului Naţional pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, după 1990 a dorit mult să contribuie la rescrierea corectă a tragediei evreilor din România, să se implice în diminuarea mesajului negaţionist pe spaţiul public.

De asemenea, a fost alături de cei care şi-au propus aducerea ţării noastre în spaţiul occidental nu numai instituţional, ci în primul rând, prin reconstrucţia mentalităţilor.

Regrete după moartea lui Elie Wiesel

„A fost un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului”, a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a ţinut să transmită, prin intermediul unui comunicat, un mesaj în memoria celui pe care l-a numit „rază de lumină”.

„Israelul și poporul evreu plâng cu tristețe moartea lui Elie Wiesel”, a mai spus oficialul.

„De-a lungul anilor sumbri ai Holocaustului, în cursul cărora ne-am pierdut șase milioane de frați și surori, Elie Wiesel a fost o rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului”, a conchis premierul israelian.

„Elie Wiesel este unul dintre eroii poporului evreu, un adevărat uriaş în istoria omenirii”, a reacţionat preşedintele Israelului, Reuven Rivlin.

Este „o mare pierdere pentru poporul evreu şi pentru întreaga omenire”, a transmis fostul preşedinte israelian Shimon Peres.

„Elie Wiesel a supravieţuit celor mai mari orori din istoria omenirii şi şi-a dedicat viaţa răspândirii mesajului «aceste lucruri nu trebuie să se repete niciodată»”, a arătat Shimon Peres.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.