Elitele liberale, spre eșafod, pe urmele Mariei Antoaneta

Unele revoluții ar fi putut fi evitate dacă vechea gardă s-ar fi abținut de la provocări. Nu există o dovadă clară a incidentului ”să mănânce cozonac”, însă este unul dintre lucrurile pe care Maria Antoaneta le-ar fi putut spune. Burbonii erau foarte buni, la fel și sistemul lor rupt de realitate. Acum au concurența”, scrie Wolfgang Munchau, unul dintre cei mai cunoscuți comentatori de la Financial Times, specializat pe problematica UE și economie.

În ultimi ani, Munchau s-a pronunțat împotriva politicilor conservatoare ale Angelei Merkel și a subliniat nu o dată că principala cauză a ascensiunii populismului în Europa rezidă în alunecarea spre dreapta a partidelor de centru-stânga. Munchau a susținut că în Germania este necesară o coalizare, de neconceput în acest moment pentru social-democrați, între Partidul Social Democrat, Partidul Stângii (stânga radicală) și ecologiști, astfel încât stânga să revină la putere dupa aproape un deceniu și jumătate marcat de Angela Merkel și creștin-democrație.

Sistemul nostru liberal global se comportă ca și Burbonii. Într-un moment în care Marea Britanie a votat pentru a părăsi UE, când Donald Trump a fost ales presedinte al SUA și Marine Le Pen este în marș către Palatul Elysee, noi – gardienii ordinii mondiale liberale – suntem tot mai plini de zel și dubșăm miza”, scrie Munchau pentru Financial Times.

Prostia economiștilor

Campania fostului premier Tony Blair de a inversa rezultatul Brexitului este poate chintesența acestei stări. Un incident și mai grav a fost publicarea prognozei Biroului pentru Responsabilitate Bugetara din Marea Britanie, care a spus luna trecută că Brexitul va avea consecințe economice dure. Venit la câteva luni dupa ce economiștii s-au discreditat printr-o estimare apocaliptică a consecințelor Brexitului, aceasta este o mărturie uimitoare a inadecvării modelelor de previziune economică.

Adevărul despre impactul Brexitului este ca este incert, dincolo de capacitatea unui om de a-l prevedea și total dependent de modul în care va fi gestionat procesul. Răspunsul corect este ”Nu știu”. Înainte de referendum, previziunile cutremurătoare au fost o eroare. Acum sunt o prostie. A apărut polemica dacă oamenii ar mai trebui să-i asculte pe experți. Am trecut de această dezbatere, pentru că, din cauza tendinței de a exagera, macroeconomiștii nu mai sunt considerați experți în macroeconomie.”

Așteptați-vă la una dintre cele mai bătătoare la ochi fraude electorale

Foștii lideri rupți de realitate nu sunt un caz unic. În Italia, sistemul politic vrea sa amendeze o lege electorală modificată recent doar pentru a ține departe de putere rebela Mișcarea de Cinci Stele a lui Beppe Grillo. Totul are legătură cu referendumul pentru modificarea Constituției ce va avea loc duminica aceasta. Legea electorală care a intrat în vigoare în iulie ofera puteri cvasidictatoriale celui mai puternic partid. A fost o lege convenită în 2014 de Partidul Democrat, al premierului Matteo Renzi, și de Forza Italia, a lui Silvio Berlusconi. Niciunul nu credea atunci că Mișcarea de Cinci Stele va ajunge în situația de a profita de această lege. Nu contează care va fi rezultatul referendumului constituțional, așteptați-vă la una dintre cele mai bătătoare la ochi fraude electorale din politica moderna. Însă problema lui Matteo Renzi nu este Mișcarea de Cinci Stele. Problema este electoratul.

UE însăși devine mai încăpățânată. Acordul de liber schimb cu Canada și cel ce urmeaza să fie încheiat cu Statele Unite sunt cam la fel de populare acum precum desfășurarea rachetelor nucleare cu rază medie de acțiune în anii 1980. Se pregătește o insurecție populară împotriva acestor acorduri, pentru că oamenii se tem de reducerea măsurilor pentru protecția consumatorilor și de sporirea puterii multinaționalelor.”

Elitele nimic nu au uitat și nimic nu au învățat

De ce se întâmplă toate astea? Macroeconomiștii au crezut că nimeni nu va îndrăzni să le conteste autoritatea. Politicienii italieni au participat la asemenea jocuri politice dintotdeauna. Iar slujba principală a funcționarilor europeni a fost mereu să găsească trucuri pentru a pune legislația și tratatele lor in fața celei naționale. Chiar și într-un moment în care Le Pen, Grillo si Geert Wilders se îndreaptă spre putere, sistemul continuă să acționeze în felul acesta. Un Burbon ar fi facut un pas înapoi. Ordinea noastră liberală capitalistă, cu instituțiile ei, este incapabilă să facă acest lucru. Ea este programată să dubleze miza.

Acțiunea corectă ar fi să se oprească să insulte alegătorii și, mai important, să rezolve problemele sistemului financiar scăpat de sub control, problema fluxurilor de oameni și capital și inegalitatea distribuirii veniturilor. În zona euro, liderii politici au reușit de bine de rău să o scoată la capăt cu criza băncilor, însă s-au trezit că datoria externă a Greciei nu este sustenabilă și că sistemul bancar italian are mari probleme. După opt ani de zile de la acele momente, încă mai există investitori care mizează pe prăbușirea monedei euro.

Premierul Renzi și-ar fi putut folosi capitalul politic enorm pentru a reforma economia italiană în loc să-și consolideze puterea. Și gândiți-vă cum ar fi fost dacă Angela Merkel ar fi investit și mai mult capital politic pentru a găsi o soluție pentru crizele zonei euro sau pentru a reduce suprlusul excesiv de cont curent al Germaniei. Dacă vrei să lupți împotriva extremismului, rezolvă aceste probleme.

Însă acest lucru nu se întâmplă din același motiv pentru care nu s-a întâmplat nici în Franța revoluționară. Gardienii capitalismului occidental, la fel ca Burbonii de odinoara, nimic nu au uitat și nimic nu au învățat”, încheie Wolfgang Munchau, citându-l pe Talleyrand.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.