Elveţia a liberalizat piaţa muncii pentru 25 de state UE, menţine limitele pentru România

Elveţia a anunţat, miercuri, anularea restricţiilor pe piaţa muncii impuse etapizat, în 2012 şi 2013, cetăţenilor din 25 de state membre ale Uniunii Europene, dar dispoziţiile rămân valabile pentru cetăţenii din România, Bulgaria şi Croaţia, transmite MEDIAFAX.

„Clauza de salvgardare activată pentru cetăţenii din 25 de state membre ale Uniunii Europene nu se va mai aplica”, informează un comunicat oficial al Guvernului de la Berna, citat de AFP.

„Acordul privind libera circulaţie a persoanelor existent între Elveţia şi Uniunea Europeană nu prevede posibilitatea prelungirii restricţiilor”, precizează Berna.

Drept consecinţă, cetăţenii celor 25 de state UE vizate beneficiază din nou de libertatea deplină de a se angaja în Elveţia.

În privinţa României şi Bulgariei, care au aderat mai târziu la UE, dispoziţiile tranzitorii care prevăd restricţii pe piaţa muncii elveţiană se vor aplica în continuare. Până în mai, Guvernul de la Berna va stabili cât timp vor fi menţinute restricţiile pentru români şi bulgari. Dispoziţiile care prevăd cote rămân în vigoare şi pentru Croaţia, care a devenit membră UE în 2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.