Elveţia îşi pregăteşte Armata pentru efectele crizei din zona euro

Elveţia, ţara europeană renumită pentru neutralitate, adoptă măsuri neobişnuite de precauţie, în contextul protestelor antiausteritate din Europa, care au condus la tulburări sociale de amploare la Atena şi Madrid.

Elveţia a lansat în septembrie exerciţiul militar „Stabilo Due” ca răspuns la actuala instabilitate din Europa şi pentru a testa viteza de desfăşurare a armatei, potrivit CNBC, citat de Mediafax.ro.

Elveţia nu este membră a Uniunii Europene.

Cotidianul elveţian Der Sonntag a raportat recent că exerciţiul s-a derulat în funcţie de o hartă de risc întocmită în 2010, în care armata prezenta pericolul unor tulburări interne între diverse facţiuni, precum şi posibilitatea sosirii de refugiaţi din Grecia, Spania, Italia, Franţa şi Portugalia.

Ministerul apărării din Elveţia a declarat pentru CNBC că nu exclude necesitatea de a desfăşura trupe în anii următori.

„Nu este exclus ca efectele crizei financiare să conducă în Elveţia la proteste şi violenţe. Armata trebuie să fie pregătită atunci când poliţia, în astfel de situaţii, cere sprijin”, a spus un purtător de cuvânt.

Exerciţiul a implicat 2.000 de soldaţi, în opt oraşe diferite ale ţării.

Ministrul Apărării din Elveţia, Ueli Maurer, a avertizat, în revista Schweizer Soldat, asupra escaladării violenţelor în Europa.

„Nu exclud ca în anii următori să avem nevoie de armată”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.