Elvețienii refuză cel mai ridicat salariu minim pe economie din lume

Cetăţenii din Elveţia au fost chemaţi duminică la referendum privind introducerea salariului minim pe economie, stabilit la 22 de franci elveţieni, adică 18 euro pe oră.

Potrivit estimărilor, elvețienii au refuzat introducerea unui salariu minim pe economie de aproximativ 3.300 de euro, cel mai ridicat salariu minim din lume, transmite AFP.

Dintre cei care au participat la referendum, doar aproximativ 23% dintre ei s-au declarat de acord cu un salariu minim de 22 de franci elvețieni pe oră (18 euro), adică aproximativ 4.000 de franci elvețieni salariu brut (3.300 de euro) pentru 42 de ore de muncă pe săptămână, timp de patru săptămâni, conform analizei realizate de GFS.bern (institut elvețian), analiză cu o marjă de eroare de +/—3%.

Sindicatele și partidele de stânga din Elveția au susținut că este nevoie de un salariu minim de cel puțin 4.000 de euro în condițiile costului ridicat al vieții în această țară. Un studiu publicat la sfârșitul lunii aprilie de Banca Mondială indica, de asemenea, că Elveția și Norvegia sunt țările cu cel mai ridicat cost al vieții.

Jumătate dintre salariați în Elveția câștigă lunar peste 6.118 franci elvețieni (5.100 euro), potrivit unei anchete publicate de Oficiul Federal al Statisticii, cu trei săptămâni înaintea acestui referendum pentru un salariu brut minim de 4.000 franci elvețieni (CHF) lunar.

În același referendum, elvețienii sunt chestionați cu privire la oportunitatea achiziționării a 22 de noi avioane de luptă Gripen, de producție suedeză. La Geneva, conform estimărilor, achiziționarea de avioane este respinsă cu 67,5%, iar la Basel cu 67,42%. De asemenea, primele estimări de la Zurich indică de asemenea un refuz majoritar — 52% — conform GFS.bern.

În ceea ce privește înăsprirea legii împotriva pedofiliei, elvețienii s-au pronunțat favorabil în proporție de 63%, cu o marjă de eroare de +/-3%, conform GFS.bern. Potrivit noii propuneri legislative, orice persoană care a fost condamnată pentru abuzarea sexuală a unui minor va fi privată pe viață de dreptul de a munci sau de a desfășura o activitate voluntară în apropierea copiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.