Emil Boc: 353.339 noi contracte de muncă încheiate în perioada 1 mai-1 iunie

Un număr de 353.339 noi contracte de muncă au fost încheiate în intervalul 1 mai – 1 iunie, în cadrul acestora ponderea covârşitoare având-o cele pe durată nedeterminată, care sunt în proporţie de 68%, adică 239.247 noi contracte de muncă, restul de 114.092 contracte fiind pe durată determinată, adică 32%, a declarat joi ministrul interimar al muncii, premierul Emil Boc.
‘Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru noul Cod al muncii, ce şi-a propus aducerea a cât mai multe locuri de muncă, combaterea muncii la negru şi flexibilizarea relaţiilor de muncă. În calitate de ministru interimar am dispus ca în perioada 1 mai – 1 iunie 2011 să se realizeze controale mixte – Inspecţia Muncii, Poliţie, Garda Financiară – pentru combaterea muncii la negru. În acest interval s-au derulat 11.128 de controale şi au fost aplicate amenzi de 14,142 milioane lei doar pentru munca fără forme legale. În intervalul 1 mai – 1 iunie 2011 s-au înregistrat în România 353.339 noi contracte de muncă. În cadrul acestor contracte noi ponderea covârşitoare o au cele pe durata nedeterminată – 68%, adică 239.247, şi 114.092 contracte pe durată determinată, adică 32%. În o lună a fost posibil să aducem pe piaţa muncii 353.000 noi contracte de muncă. Asta înseamnă că cei ce au contracte de muncă nu mai depind de asistenţa socială a statului şi se fac economii la bugetul de stat. Aceste persoane cu contracte de muncă sunt persoane cu asigurări de salariu, asigurări de sănătate, şomaj, pensii etc.’, a explicat Boc.

Conform datelor prezentate de ministrul interimar al muncii, în prezent în România există 6.315.381 contracte de muncă active, cel mai mare număr din 2008, de când există Registrul electronic centralizat de evidenţă a salariaţilor din România.

‘Am depăşit numărul de contracte din 2008, înainte de declanşarea crizei şi recesiunii în România. Asta înseamnă că afirmaţia, confirmată de statistică, că România a ieşit oficial din recesiune este confirmată şi continuată şi de creşterea numărului contractelor de muncă, pentru că nu se poate să ieşi din recesiune şi să scadă numărul contractelor de muncă sau să crească numărul şomerilor’, a subliniat Emil Boc.

Acesta a precizat că la 31 decembrie 2008 existau 6.230.353 contracte de muncă, în 2009 – 5.924.571, iar în iunie 2011 peste 6,315 milioane.
Pe judeţe, cele mai mult contracte de muncă au fost încheiate în mai Bucureşti, Constanţa, Timiş, Cluj, Prahova, Braşov, Iaşi, Bihor, Dolj, Ilfov, Argeş etc. Domeniile cu cele mai multe contracte noi încheiate în perioada menţionată sunt industria prelucrătoare 61.407 contracte, comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 61.155, construcţii – 60.298, hoteluri şi restaurante, turism – 22.453, tranzacţii imobiliare – 21.486, transport şi depozitare, agricultură şi pescuit etc.
Ministrul interimar al muncii a avertizat că ‘nu este nicio pauză în lupta împotriva evaziunii fiscale şi controalele vor continua şi în iunie’.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.