Emil Boc dă bani pentru Catedrala Mântuirii în dauna spitalelor şi şcolilor

De la o vreme încoace, mai ales de când Preafericit a devenit Daniel, Biserica Ortodoxă se gândeşte doar la bani. Nu că până atunci s-ar fi gândit şi la enoriaşi, dar mai mima ceva. Acum, nimic. Într-un documentar realizat de Deutsche Welle se arată că actualul guvern cheltuieşte sute de milioane de euro pentru construirea unei catedrale gigantice, dar închide zilnic şcoli şi spitale, din lipsă de fonduri.

În ultimii 20 de ani, peste 4.000 de biserici s-au construit în România cu sprijin de la guvern. Statistic, asta înseamnă că la fiecare două zile s-a finalizat o nouă biserică. Între timp, trei şcoli sunt închise zilnic şi din ce în ce mai multe spitale.

„Asistăm la o risipă uriaşă a banilor publici. Biserica Ortodoxă Română primeşte de două ori mai mulţi bani decât cultura şi tot de două ori mai mult decât cercetarea. Asta va afecta serios bugetul statului”, a declarat Remus Cernea, reprezentant al Partidului Verzilor, în cadrul documentarului.

Nu ştiu dacă statistica prezentată de documentarul Deutsche Welle este reală, dar sigur se apropie de realitatea cotidiană. E trist faptul că se întâmplă acest lucru şi periculos pentru sănătatea şi pregătirea acestei naţiuni. Înţeleg că mai devreme sau mai târziu toţi oamenii ajung pe cealaltă lume, dar parcă ar fi nevoie şi de ceva eforturi ca omul să ajungă la Ceruri cât mai târziu.

Supărată pe documentarul Deutsche Welle, Biserica Ortodoxă a oferit un comunicat de mai mare râsul. „Credincioşii români oferă cu bucurie bănuţul lor pentru Catedrala Mântuirii”, zice în comunicatul cu pricina Biserica Ortodoxă.

E dreptul oricărui om să-şi doneze banii cui vrea. Nu acelaşi drept îl are însă guvernul Boc când este vorba despre banii bugetului de stat. Cred că a venit vremea ca Biserica Ortodoxă să trăiască doar din banii pe care îi face din afacerile ei. Timpul ca statul să mai plătească popii şi să dea banii de la buget pe catedrale a trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.